Презентація ''Нуклеїнові кислоти. Роль нуклеїнових кислот як носія спадкової інформації''

Про матеріал
Мета:Формувати в учнів знання про нуклеїнові кисло¬ти як найважливіші сполуки, що зумовлюють існування всіх живих організмів; ознайомити учнів зі складом і будовою нуклеїнових кислот; Розвивати уміння логічно мислити, спостерігати та робити відповідні висновки,сприяти розвитку вміння долати труднощі, розвивати пізнавальні можливості, самостійність, самовдосконалення, увагу, пам’ять, формувати оптимальний харчовий раціон; формувати уявлення про матеріальну єдність світу, діалектичні положення про організацію речовини «від простого до складного» на при¬кладі нуклеїнових кислот; показати біологічну роль нуклеїнових кислот. Виховувати матеріалістичні погляди та уявлення про спадковий зв’язок живої і неживої природи на основі єдності хімічного складу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нуклеїнові кислоти. Біологічна роль нуклеїнових кислот

Номер слайду 2

Запитання Які групи атомів і типи зв’язків найбільш характерні для більшості білкових молекул? Яка структура зумовлює специфічну біологічну активність білкової молекули? Що називають денатурацією білків? Які якісні реакції використовують для визначення білків?

Номер слайду 3

Ф. Мішер Нуклеїнові кислоти

Номер слайду 4

Д. Вотсон і Дж. Крік

Номер слайду 5

Нуклеїнові кислоти — це біополімери, макромолекули яких складаються з багаторазово повторюваних ланок — нуклеотидів, тому їх називають також полінуклеотидами.

Номер слайду 6

Розрізняють два типи нуклеїнових кислот: дезоксирибонуклеїнові кислоти (ДНК), які зберігають генетичну інформацію, і рибонуклеїнові (РНК), що беруть участь у процесах передачі генетичної інформації та біосинтезі білка в клітинах.

Номер слайду 7

Ланцюжки нуклеїнових кислот складаються з постійно повторюваних ланок — нуклеотидів, специфічне повторення яких і зумовлює запис спадкової інформації. Нуклеотиди — структурні ланки нуклеїнових кислот — містять три складові: азотисту основу — піримідинову або пуринову; моносахариди — рибозу або 2-дезоксирибозу; залишок фосфатної кислоти.

Номер слайду 8

Нуклеотид — фосфатний естер нуклеозиду. До складу нуклеозиду входять два компоненти: моносахарид (рибоза або дезоксирибоза) і азотиста основа.

Номер слайду 9

Будова та складові нуклеотиду

Номер слайду 10

Будова та складові нуклеозиду

Номер слайду 11

Об’єднавшись, два полінуклеотидні ланцюжки згортаються в спіраль, тобто молекула ДНК стає подвійною спіраллю.

Номер слайду 12

Утворення водневих зв’язків між комплементарними парами основ зумовлено їхньою просторовою відповідністю. Піримідинова основа комплементарна пуриновій основі

Номер слайду 13

Водневі зв’язки між іншими парами основ не дозволяють їм розміститися в структурі подвійної спіралі. Отже, тимін (Т) комплементарний аденіну (А), цитозин (C) комплементарний гуаніну (G).

Номер слайду 14

Комплементарність ланцюгів у ДНК

Номер слайду 15

Здатність ДНК не лише зберігати, але й використовувати генетичну інформацію визначається такими її властивостями: молекули ДНК здатні до реплікації (подвоєння), тобто можуть забезпечити можливість синтезу інших молекул ДНК, ідентичних початковим; молекули ДНК можуть абсолютно точно й певним чином спрямовувати синтез білків, специфічних для організмів певного виду.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
17 серпня 2023
Переглядів
471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку