Презентація до уроку: "Огляд традиційних і сучасних біотехнологій"

Про матеріал

У презентації подано матеріал про традиційні давні технології виготовлення хліба, вина, пива, сиру, кисломолочних продуктів, а також зроблено огляд сучасних біотехнологій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біотехнології традиційні та сучасні

Номер слайду 2

Біотехнологія — це наука, яка вивчає і застосовує можливості живих організмів, їх систем або продуктів їх життєдіяльності для створення певних продуктів. Слово «біотехнологія» 1919 року вперше вжив угорський інженер Карл Ерекі, коли описував процес масштабного вирощування свиней із використанням у якості їжі цукрового буряка

Номер слайду 3

Біотехнологічні методи отримали поширення у різних галузях:фармацевтична промисловістьнафтопереробна промисловістьхарчова промисловістьпереробка відходівочистка стічних водметоди лікування захворювань

Номер слайду 4

Біотехнології вносять вклад у вирішення глобальних проблем людства

Номер слайду 5

Традиційні біотехнології

Номер слайду 6

Хліб — один із найдавніших продуктів, що виготовляє людина. Перший хліб люди почали випікати 15 000 років тому. Вважають, що перший дріжджовий хліб з’явився в Давньому Єгипті біля 4 000 років тому, звідки поширився практично всім давнім світом. Заквашування — це процес дріжджового бродіння Рельєфи з памятника Еврисака

Номер слайду 7

Пиво — слабоалкогольний напій, відомий людству 9 000 років. Пиво винайшли шумери. Пиво є результатом дріжджового бродіння солодового сусла — вимочених і пророщених зерен злаків, найчастіше ячменю. У пивоварінні використовують дріжджі кількох різних видів і штамів, які об’єднані назвою пивні дріжджі

Номер слайду 8

Вино стало першим продуктом, для виробництва якого була доведена необхідність мікроорганізмів. Дріжджі, які живуть на ягодах винограду, потрапляють до вичавленого виноградного соку та перетворюють його на вино завдяки процесу спиртового бродіння. Першими почали виготовляти виноградне вино стародавні жителі Грузії 6 000 років до н.е. Глиняний посуд для рисового вина (Китай, V-ІІ тис. років до н.е.)

Номер слайду 9

Йогурт – кисломолочний продукт, який утворюється шляхом сквашування чистими культурами Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Болгарська паличка Lactobacillus bulgaricus Термофільний стрептококк. Streptococcus thermophilus Перші згадки про йогурт знайдені у турецькому словнику, датовані 1070 рокомІлля Мечников вивчав властивості болгарської палички, довів корись йогурту

Номер слайду 10

Кефір — продукт змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, який виробляють шляхом сквашуванням молока кефірними грибками, кефірною закваскою або заквашувальним препаратом. Кефір з’явився на Кавказі. Процес його виготовлення довго тримався в таємниціLactobacillus acidophilus. Saccharomyces kefir

Номер слайду 11

Сир можна вважати навіть давнішим продуктом харчування, ніж дріжджовий хліб. Поява сиру пов’язана з одомашненням овець 8 000 років до н.е. Закваска до молока може бути молочно-кислою, або сичужною, може використовуватись пепсин, оцтова або лимонна кислота. Пліснява у сирах з цвіллю може мати білий, синювато-зелений або темно-червоний колір

Номер слайду 12

Сучасні біотехнології

Номер слайду 13

Існування мікроорганізмів уперше виявив голландський натураліст-аматор Антоні ван Левенгук 1675 року Лише майже через два століття, 1862 року, французький учений Луї Пастер дослідив роль мікроорганізмів у процесах бродіння

Номер слайду 14

Олександр Флемінг у 1928 році виділив із пеніцилу активну речовину, що викликала лізис бактеріальних клітин — пеніцилін – перший антибіотик Його роботу продовжили. Говард Волтер Флорі і Ернст Боріс Чейн, які розробили методи очищення пеніциліну. У 1945 році Флемінг, Флорі і Чейн були удостоєні Нобелівської премії з фізіології або медицини

Номер слайду 15

Філіп Уайт і Роже Готре – основоположники культури тканин рослин рослинаізольовані клітиниізольовані клітиникультивування на поживному середовищівирощування саджанців

Номер слайду 16

У 1960 році Едвард Кокінг розробив метод отримання протопластів, злиттям яких можна отримати гібриди

Номер слайду 17

У 1953 році Фредерік Сангер встановив будову інсуліну. У 1958 році він був удостоєний Нобелівської премії з хімії за роботу над структурою білків, особливо інсуліну. У 1953 році – відкриття структури ДНК. У 1962 році Джеймс Уотсон і Френсіс Крік отримали Нобелівську премію

Номер слайду 18

У 1957 році Алік Айзек і Жан Лінденманн виявили інтерферон Інтерферони - складні білки глікопротеїни, що виділяються клітинами організмів хребетних тварин у відповідь на вторгнення чужорідних агентів, таких як віруси, деякі інші паразити та ракові білки. У 1980-х роках відбувся вибух у виробництві інтерферону: фармацевтичні компанії налагодили виробництво рекомбінантного інтерферону за допомогою кишкової палички, клонувавши в неї ген інтерферону

Номер слайду 19

Наприкінці 1960-х років було відкрито ендонуклеази рестрикції, або рестриктази, що дають змогу розрізати молекули ДНК у місцях розташування певних послідовностей. 1967 року був відкритий ще один фермент — ДНК-лігаза, яка зшиває окремі молекули ДНК між собою.1970 року Говард Темін і Девід Балтімор відкрили зворотну транскриптазу — вірусний фермент, здатний синтезувати ДНК на матриці РНК (раніше вважалося, що це неможливо). хромосомна ДНКрозрізання рестриктазоюрозрізання рестриктазоюкільцева ДНК - плазміда«липкі» кінцізшивання ДНК-лігазою. У 1972 році у лабораторії Пола Берга створено першу рекомбінантну ДНК

Номер слайду 20

Біотехнології дозволили створити синтетичний білок

Номер слайду 21

Етичні аспекти застосування сучасних біотехнологічних методів:шкідливий вплив створених організмів на довкілля;зменшення природної різноманітності;патентування генно-інженерних тварин;витіснення традиційних методів лікування

Номер слайду 22

Чи залишились запитання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 21
Оцінки та відгуки
  1. Джур Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Пані Тетяно, дякую! Як завжди, чудова інформативна презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Паюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. сусь надія
    Дуже хороший матеріал, як завжди :) Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Дигал Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Звягіна Людмила Клавдіївна
    дуже якісна і цікава презентація! Щіро дякую, бажаю творчих успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Козленко Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Рахівська Ніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Романська Руслана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Михайленко Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Примаченко Сергій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Нікітченко Яна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Пономаренко Лина
    Дякую за розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Крамар Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Шугаєва Євгенія Дармівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Крамар Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 18 відгуків
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
21413
Оцінка розробки
5.0 (21 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку