Презентація " Обчислення за хімічними рівняннями, якщо реагент містить домішки"

Про матеріал
Презентація: алгоритми розвязання задач на: обчислення даних про продукт реакції, якщо реагент містить домішки; обчислення масової частки домішок у реагенті; обчислення маси реагенту, що містить домішки, необхідного для проведення реакції; розвязання задачі на обчислення продукту реакції, якщо реагент містить домішки; задачі на обчислення масової частки домішок у реагенті та маси реагенту, що містить домішки, необхіного для проведення реакції
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвязання задач за хімічними рівняннями,якщо реагент містить домішки

Номер слайду 2

Обчислення про продукт реакції, якщо реагент містить домішки. Алгорітм дій: Спочатку визначаємо масу чистої речовини в реагенті за формулою: m(чист.реагенту)=w(чист.реагенту) × m(техн.реагенту)Складємо рівняння реакціїДалі задачу розвязуємо як звичайну задачу на обчислення за рівняннями хімічних реакцій. Визначаємо кількість речовини реагенту за формулою:n(чист.реагенту)=m(чист.реагенту): M(реагенту)Складаємо співвідношення кількості речовин за рівнянням реакціїОстаннім етапом обчислюемо масу продукту реакції за формулою:m(продукту р-ії)= n(продукту) ×M(прдукту)

Номер слайду 3

Задача1. Обчисліть масу етілетаноат яку можно отримати під час взаємодії етанової кислоти зтехнічного етанолу масою 150г ,у якому масова частка домішок 10%. Розвязання:1. w (чист.реагенту)=100% - w(домішок)=100% - 10%= 90% або 0,92. m(чист.реагенту)=150г × 0,9= 135 г3. CH3 COOH + C2 H5 OH = H2 O + CH3 COOC2 H54. n(чист.реагенту)=m(чист.реагенту): M(реагенту) М(C2 H5 OH)= 12 × 2 +1×5+16+1= 46г/моль; n(C2 H5 OH)=135г : 46 г/моль=2,9моль5. n(C2 H5 OH)=n(CH3 COOC2 H5)=2,9 моль6. m (CH3 COOC2 H5)= n(CH3 COOC2 H5) × М(CH3 COOC2 H5)=2,9моль × 88 г/моль== 255,2г. М(CH3 COOC2 H5)=12+3+12+16+16+12 × 2+5= 88 г/моль. Відповідь: 255,2г

Номер слайду 4

Розвяжити задачи:1. Обчисліть масу етену, який можна добути з техічного етанолу масою 120г, що містить 5% домішок2. Обчисліть обєм водню(н.у.), який можна добути з техничного оцтової кислоти масою 250г, що містять 8% домішок при взаємодії з магнію.

Номер слайду 5

Обчислення масової частки домішок у реагентіАлгоритм дій: Спочатку визначаємо кількість речовини реагенту за формулою:n (продукту р-ії)=m(продукту р-ії): M((продукту р-ії)Складаємо рівняння реакції, за рівнянням реакції визначаємо співвідношення кількості речовин Визначаємо масу чистого реагенту за формулою:m(чистого реагенту)= n(продукту) ×M(чистого реагенту)Обчислюємо масову частку чистого реагенту в технічному реагенті за формулою:w (чистого реагенту)= m (чистого реагенту): m (техн. реагенту)Обчислюємо масову частку доішок за формулою:w (домішок)=100% - w (чистого реагенту)

Номер слайду 6

Обчислення маси реагенту, що містять домішки, необхідного для проведення реакціїАлгоритм дій: Спочатку визначаємо кількість продукту за формулою:n (продукту р-ії)=m(продукту р-ії): M(продукту р-ії) або n (продукту р-ії)=V(продукту р-ії): Vm(продукту р-ії)Складаємо рівняння реакції, за рівнянням реакції визначаємо співвідношення кількості речовин Визначаємо масу чистого реагенту за формулою:m(чистого реагенту)= n(чист.реагенту) ×M(чистого реагенту)Обчислюємо масу технічного реагенту за формулою: m (техн.реагенту)= m (чист.реагенту) : w (чистого реагенту)

Номер слайду 7

Розвяжити задачи: Задача1. Обчисліть масу етену, який можна добути з техічного етанолу масою 120г, що містить 5% домішок. Задача2. Обчисліть обєм водню(н.у.), який можна добути з техничного оцтової кислоти масою 250г, що містять 8% домішок при взаємодії з магнію. Задача3. Обчисліть масову частку домішок у технічному кальций карбонату, якщо під час гідротаціїї його зразка масою 8г виділився газ обємом 2л(н.у.)Задача 4. Обчисліть масу технічного етанолу з масовою часткою домішок 5% для добування натрій етанолята масою 20г.

pptx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
1141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку