Презентація «Обережно! Сильні морози»

Про матеріал

Презентація «Обережно! Сильні морози» – профілактика перехолодження та обмороження. Мета: повторити та закріпити знання про охолодження та обмороження, гіпотермію; ознайомити учнів із першою долікарською допомогою при відмороженнях і переохолодженні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обережно! Сильні морози

Номер слайду 2

Якщо Ви вирішили прогулятися по пухкому снігу, то повинні пам’ятати що холод – досить розповсюджена причина охолодження, простудних захворювань або обмороження.

Номер слайду 3

Аби вберегти себе, рекомендується тепло одягатися, не носити тісне взуття, а перед виходом на холод бажано поїсти та випити гарячого чаю або кави. Обличчя від сильних морозів можна захистити, якщо перед виходом на вулицю змастити його кремом для обличчя. Також слід пам`ятати, що вживання алкоголю під час морозів сприяє швидкому охолодженню організму. Обмороження наступає при тривалій дії холоду на ту чи іншу ділянку тіла. Найчастіше страждають відкриті частини тіла - вушні раковини, ніс, щоки, а також кисті та стопи.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Поверхневе обмороження. При цьому мороз ушкоджує лише шкіру. Уражена ділянка червоніє або навпаки починає бліднути. З’являється відчуття оніміння, поколювання або пощипування. Лікування. При цьому обмороженні структура шкіри не змінюється, тож треба лише відігріти ушкоджену ділянку і всі симптоми зникнуть.

Номер слайду 6

Легке обмороження. У цьому випадку ушкоджень зазнає шкіра та деякі м’язи. Шкіра втрачає чутливість, стає білою, сіро-жовтою або ж вкривається червоними плямами, вона може затвердіти або набрякнути. Іноді можуть утворюватися пухирі. З’являється сильний біль. Однак, дуже хвилюватись не варто, це обмороження легко піддається лікуванню. Лікування. Якщо и помітили обмороження , треба одразу ж його відігріти. Обморожені кінцівки можна відігріти зануривши у теплу воду. Розтирати обморожену ділянку чи підносити її до вогню не можна, адже при обмороженні чутливість знижується тож є ризик серйозного ушкодження. Якщо симптоми не проходять або ж ураження більш складні – зверніться до лікаря.

Номер слайду 7

Важке обмороження. Це найнебезпечніший рівень обмороження. Шкіра блідне і твердіє. Відбувається оніміння. Іноді на шкірі утворюються пухирі, наповнені кров'яною рідиною. При цьому ураженню піддаються м'язи і навіть кістки. Є великий ризик омертвіння шкіри і тканин. Лікування. Процес відігрівання при такому обморожені може викликати сильний біль, тож варто прийняти протизапальний знеболюючий препарат, наприклад "ібупрофен". ( Не вживайте ліки без відома батьків !)Якщо ураження дуже серйозні, то негайно зверніться до лікаря.

Номер слайду 8

При перших ознаках ознобу або обмороження треба постаратися підсилити кровообіг на постраждалій ділянці тіла: якщо мерзнуть ноги, корисно робити широкі махи вперед - назад (30-50 разів), якщо руки - енергійні махи від плеча, швидке стискання пальців у кулаках і розтискання.

Номер слайду 9

При обмерзанні носа, щік, вух можна, для того, щоб викликати приплив крові до обличчя, пройти деяку відстань, сильно нагнувшись уперед, або зробити 10-15 глибоких нахилів уперед. Якщо це не допомагає, рекомендується розтерти постраждале місце сухою чистою вовною (не снігом!) або просто долонею до відновлення чутливості шкіри.

Номер слайду 10

У разі сильного обмороження постраждалу людину насамперед слід перенести в тепле приміщення і приступити до поступового зігрівання. Краще зігрівати у ванні з водою кімнатної температури. Проводячи обережний масаж усіх частин тіла, температуру води поступово доводять до 36° С. Коли шкіра порожевіє, починають проводити реанімаційні заходи (штучне дихання і непрямий масаж серця). Як тільки з'явиться самостійне дихання і постраждалий опритомніє, його переносять у ліжко, тепло вкривають, дають гарячий солодкий чай, каву, молоко

Номер слайду 11

Перша допомога при гіпотермії (переохолодженні)Ознаки гіпотермії:- тремтіння і озноб, які можуть бути відсутніми на пізніших стадіях; - оніміння;- втрата координації рухів;- зніяковіння, незвична манера поведінки;- температура тіла нижче 35 0 С.

Номер слайду 12

Якщо в потерпілого одночасно спостерігаються ознаки відмороження і гіпотермії, в першу чергу надавайте допомогу як при гіпотермії. Цей стан може призвести до смерті, якщо людину терміново не зігріти, але навіть у цьому випадку не варто залишати без уваги відмороження, яке при тяжкому ступені може призвести до ампутації пошкодженої частини тіла.

Номер слайду 13

Як уникнути обмороження

Номер слайду 14

Це може звучати банально, але при цьому багато хто нехтує цим. Тому ще раз наголосимо – взимку треба носити теплий одяг, не забувати про плетену шапку, рукавиці та шарф, адже на шиї та голові розташовані судини, що несуть кров до мозку. Також важливо пам’ятати, що один дуже теплий светр не зігріє так добре, як кілька простих речей, наприклад майка, футболка і байкова сорочка. Одяг

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Харчування. Краще не виходити на мороз з голодним шлунком. Адже втома та брак фізичних сил послаблюють захисні механізми організму та можуть призвести до обмороження. Тож перед виходом на мороз не забудьте поїсти.

Номер слайду 17

Косметика. Мороз та вітер серйозно пошкоджує і висушує шкіру. Але використовувати зволожуючі креми відразу перед виходом на холод – категорично заборонено. Адже в цьому випадку ви лише підсилите морозний ефект. Тож взимку зволожуючий крем краще замінити на живильний

Номер слайду 18

pptx
Додано
22 січня 2019
Переглядів
4610
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку