Презентація "Образ Акакія Акакійовича в повісті Гоголя «Шинель»

Про матеріал
Аналізувати образ Акакія Акакійовича, визначити роль шинелі в його житті, розкрити вплив інших персонажів на долю головного героя; розвивати творче і асоціативне мислення учнів, вміння порівнювати образи персонажів, давати власну характеристику головному герою; виховувати почуття гуманізму, несприйняття культу речей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ№ 4. Образ Акакія Акакійовича в повісті Гоголя «Шинель

Номер слайду 2

Усі ми вийшли з гоголівської «Шинелі». Ф. Достоєвський

Номер слайду 3

Проблемне питання Чи справді ми вишли з «шинелі», чи, може, й досі в ній переховуємось?

Номер слайду 4

Бесіда. Образ Башмачкіна – сталий, показаний в розвитку чи змінюється? Хто з персонажів впливає на нього, призводить до таких змін? Хто такий Петрович? Що вам відомо про його зовнішність? Які звички він мав?

Номер слайду 5

Як вплинув Петрович на Акакія Акакійовича? До чого це призвело? Образ Петровича пов’язаний з позитивними чи негативними змінами в житті Акакія Акакійовича?

Номер слайду 6

Який чин має «значна особа», до якої звернувся Башмачкін за допомогою?Які вимоги були у нього до підлеглих? Його головне правило у житті? Що говорить автор про його внутрішній світ? Чи можна його назвати щасливим? З якими змінами в житті Башмачкіна пов’язана зустріч з генералом?

Номер слайду 7

Рольова гра «Акакій Акакійович і «значна особа»Що генерал вчинив з Акакієм Акакійовичем? Чи вважав він в душі свій вчинок правильним? Як ви гадаєте, Башмачкін і генерал – абсолютно різні чи мають щось спільне? Що в них спільного і чим вони різняться?

Номер слайду 8

Робота з порівняльною таблицею{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Башмачкін. Генерал Спільне. Обидва слабкі і грішні;ідуть на вечірку – кожен в своє товариство;випивають по дві склянки шампанського;обидва стають від того веселими;обидва, хоч і по-різному, звертають увагу на жінок;нарешті, обидва втрачають свої шинелі, переживаючи одвічне людське почуття – страх. Різне1)щасливий своїм життям1)нещасливий2)беззахисний2)захищений3)бідний3)багатий4) нерозумний4)розумний5)шинель для нього - дорогоцінність5)шинель для нього – просто одяг, дрібниця

Номер слайду 9

Робота в групах 1 група. Схарактеризувати образ Башмачкіна до появи нової шинелі.2 група. Схарактеризувати образ Башмачкіна з появою шинелі. План1. Зовнішність. 2. Поведінка.3. Ставлення оточення до персонажа.4. Ставлення Башмачкіна до навколишнього світу. 5. Скласти сенкан (1 гр.-«Акакій Акакійович у старій шинелі»; 2 гр.-«Акакій Акакійович у новій шинелі»).

Номер слайду 10

Довідкове бюро. Шинель – форменное пальто особого покроя, со складкой на спине и хлястиком – узкая полоса ткани, пришитая или пристегнутая сзади для стягивания шинели.

Номер слайду 11

Гронування. Чим для Акакія Акакійовича була шинель?

Номер слайду 12

Домашнє завданняповторити визначення понять «романтизм», «реалізм», знайти відповідні елементи у повісті;індивідуально – скласти сенкан «Башмачкін-привид».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
6276
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку