Презентація "Образи крил у міфології"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати до уроку «Ліна Костенко. «Чайка на крижині», «Крила». Розгорнута притчова метафора про глибоке духовне наповнення людини - її «крилатість», що проявляється індивідуально
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образ крил у міфології

Номер слайду 2

Крила були атрибутом багатьох богів

Номер слайду 3

Крилатий червоний диск у єгипетській міфології був атрибутом бога сонця Ра

Номер слайду 4

Гор – сокіл з розпростертими крилами — був утіленням неба, про-стору, безмежності, високості. Саме тому, напевне, зєгипетської міфології до нашого часу дійшло повір’япро те, що небо – це і є соколині крила, що розгорну-лися над усім світом.

Номер слайду 5

Богиня родючості, материнства, сімейного життя та заступниця дітей Ізіда також зображувалася із руками-крилами сокола. Її крила слугували оберегом дитинства та материнства.

Номер слайду 6

Ще один єгипетський бог Бес уважався покровителем породіль і ново-народжених дітей. Соколині крила та пов’язка на голові із пір’я сокола також були предметом захисту.

Номер слайду 7

Богиня неба Нут теж мала крила, що символізувализахист землі від усього лихого.

Номер слайду 8

Крила Ібіса мав Тот –бог мудрості, науки, магії, винахідництва, медицини,астрономії. Його крила символізували досконалість,захист від хвороб, єдність духу і тіла, досягнення вершини мудрості, опіку над людьми, особливо тими, які потребують допомоги. Відтак вислів «бути під крилом» означає опіку, захист, заступництво.

Номер слайду 9

Крила птахів у грецьких богів слугували для пере-сування небом, сходження на землю. Грецька богиняІрида, яка переказувала людям волю богів, приносиладобрі звістки, мала величезні райдужні крила.

Номер слайду 10

Ніка,богиня перемоги, за допомогою власних крил приводиладо перемоги героїв чи то у битвах, чи у змаганнях,чи то в музичних і гімнастичних дійствах.

Номер слайду 11

Гермес –вісник богів – зображувався із крилатим жезлом кадуцеєм, у крилатих сандаліях і шоломі.

Номер слайду 12

Крила були символом виходу в інший простір – незвичайний, невідомий, безмежний, у якому людина може бачити себе з іншого боку: красивішою (внутрішньо), талановитішою, розумнішою. Крила були ознакою духовного сходження або злету.

Номер слайду 13

Крила мають і ангели. Як посланці Всевишнього,вони повинні виконувати його волю, оберігаючи людейі супроводжуючи їх на життєвій дорозі.

pptx
Додано
21 травня 2020
Переглядів
1239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку