Презентація " Обсерваторія на горі Піп Іван: історія створення та сучасні перспективи."

Про матеріал
Пропоную презентацію "Обсерваторія на горі Піп Іван: історія створення та сучасні перспективи" для перегляду
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обсерваторія на горі Піп Іван: історія створення та сучасні перспективи. Підготувала Ясінська Валентина Василівна

Номер слайду 2

«Білий слон» - так в Українських Карпатах туристи називають споруду колишньої польської астрономічно-метеорологічної обсерваторії, яка знаходиться на самій вершині гори Піп Іван (Чорна гора), 2022 м. Обсерваторія розташована на території Верховинського району Івано-Франківської області. Площа приміщень будівлі становила 554 кв.м, об'єм — 4796 куб.м. Площа забудови становить 816,26 кв.м

Номер слайду 3

Після Першої Світової війни у Польщі виникло питання про будівництво нової обсерваторії у Карпатах, так як існуюча не була придатна для користування. У 1935 інженер Леон Бербецький запропонував директорові астрономічної обсерваторії Варшавського університету М. Каменському організувати астрономічний відділ у метеорологічній обсерваторії, яку планували збудувати у Карпатах, на вершині гори Піп-Іван.

Номер слайду 4

Будівництво. Розпочалося влітку 1936 року. Камінь на гору підвозили кіньми чи несли в руках, на спиніРобочу силу складали теж переважно місцеві мешканці сіл. Обсерваторія зводилася переважно з використанням місцевого будівельного матеріалу — каменю-пісковика, що здешевлювало і спрощувало будівництво. Обсерваторія була здана в експлуатацію 29 липня 1938 року. Після Другої світової війни, у 1963 році про обсерваторію знову згадали

Номер слайду 5

Урочисте відкриття відбулося 29 липня 1938. Обсерваторія складалася із 43 кімнат і має 57 вікон. Серед них — конференц-зал, помешкання керівника обсерваторії, інші житлові приміщення, їдальня, кабінети, зал для метеоінструментів тощо. У підвалі обладнали акумуляторну та котельню. Керівником обсерваторії був виходець ізсела Микуличина Владислав Мідович. 

Номер слайду 6

З 2012 року Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом (Республіка Польща) реалізує міжнародний проект з відбудови Міжнародного наукового центру “Обсерваторія” на горі Піп Іван.

Номер слайду 7

22 лютого 2019 року у м. Яремче відбулося підписання Грантової угоди між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Міністерством інвестицій і розвитку Республіки Польщі щодо проекту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального центру»  Сума гранту становить 1 млн  53 тис євро. Обсерваторія на горі Піп Іван отримала грант Євросоюзу

Номер слайду 8

Рятувальний пост. Унікальна найвища в Україні високогірна рятувальна станція діє у приміщенні Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" на горі Піп Іван Чорногірського хребта, що у Карпатах.

Номер слайду 9

На горі Піп Іван встановити у березні 2020 року два телескопи навчальний та для наукових проєктів, пов’язаних з космосом. У День незалежності України у 2020 році актори Франківського драмтеатру зіграли знамениту “Націю” на вершині гори Піп Іван.

Номер слайду 10

Про цю обсерваторію згадує Юрій Андрухович описує вигадані події, що відбуваються в неназваній прямо обсерваторії, в романі «Дванадцять обручів». У книзі «Згори вниз. Книга страхів» Тетяни Малярчук головна героїня зупинялася на ніч у покинутій обсерваторії на вершині гори. У 2006 році вийшов роман Марії Римар «Білий слон», з яким вона стала дипломантом конкурсу «Коронація слова». Події в обсерваторії вплітаються в містичні події роману.

Номер слайду 11

Завдяки реконструкціям та відновленні обсерваторії для сучасних науковців відкриваються нові можливості. Завдяки новим телескопам вчені зможуть більш поглиблено вивчати космічні об’єкти. Створений рятувальний пост є одним ключових рятувальних пунктів у Карпатах. Із відновленням обсерваторії потік туристів, у тому числі і іноземних збільшився у десятки разів. Із перспектив варто зазначити, що на вершині Піп Іван планується такі підрозділи розвитку метеорологічні й астрономічні спостереження, комплексні науково-дослідні лабораторії науковців із широким спектром досліджень наук про Землю і середовище, місце практик для студентів.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку