Презентація "Одноклітинні твариноподібні організми - збудники хвороб"

Про матеріал
Презентація "Одноклітинні твариноподібні організми - збудники хвороб". Інформація про дизентерійну амебу, малярійного плазмодія, симптоми хвороб, які вони викликають, та їх профілактику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вч. Біології - Кириченко Г. В. Одноклітинні твариноподібні організми – збудники хвороб людини(6 клас)

Номер слайду 2

Дизентерійна амеба Дизентерійна амеба здатна швидко пересуватися, утворюючи велику кількість несправжніх ніжок. Харчується вона зруйнованими еритроцитами та епітеліальними клітинами. Оселяється зазвичай в товстому кишечнику.

Номер слайду 3

Життєвий цикл дизентерійної амебиперіод ремісії: вегетативна амеба харчується бактеріями, не приносить шкоди, розмножується цистами, людина є її носієм;період загострення: амеба оселяється в тканинах кишечника і виділяє фермент, який руйнує кишкове середовище;цисти – нерухомий варіант дизентерійної амеби, викликають зараження людини.

Номер слайду 4

Дизентерійна амеба. Живиться клітинами бактерій, які мешкають у кишечнику, та залишками їжі. За певних умов дизентерійна амеба може проникати у слизову оболонку кишечника. Тоді вона починає живитися еритроцитами людини Амеба з проковтнутими еритроцитами. Кишечник людини вражений дизентерійною амебою

Номер слайду 5

Життєвий цикл дизентерійної амеби

Номер слайду 6

Зараження дизентерійною амебою Зараження відбувається шляхом потрапляння цист в ротову порожнину. Цисти можуть знаходитись на руках, побутових предметах, в їжі або воді.

Номер слайду 7

Симптоми кишкового амебіазу болі в животі наростаючого характеру;слабкість і нездужання;пронос з наявністю кров’яних згустків;підвищення температури тіла;болі в животі;погіршення апетиту;блювота.

Номер слайду 8

Щоб не допустити зараження кишковим амебіазомнеобхідно дотримуватись гігієнічних правил;не слід пити сиру воду;мити овочі та фрукти прерд вживанням в їжу;регулярно проводити дезінфекцію туалету;для того, щоб уникнути наслідків і як можна швидше усунути симптоми кишкового амебіазу, необхідно вчасно звернутися до лікаря і почати лікування.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Малярійний плазмодій. Плазмодій малярійний — це збудник малярії, одного з найнебезпечніших захворювань людини, що забрало мільйони людських життів.

Номер слайду 11

Історія відкриття маляріїАльфонс Лаверан – відкривач малярійного плазмодіяІлья Мечников визначив, що збудник малярії належить до одноклітинних твариноподібних організмів

Номер слайду 12

Поширення хвороби в світіМалярія У світі на малярію хворіє понад 300 мільйонів людей, з яких 1,5 мільйона помирає.

Номер слайду 13

Переносники хвороби. Малярійний плазмодій відноситься до підряду Кров’яні споровики. Переносять його від хворої людини до здорової кровососні малярійні комарі. Під час укусу зі слиною комара у кров здорової людини проникають рухливі клітини плазмодія. МАЛЯРІЙНИЙ КОМАР ЗВИЧАЙНИЙ КОМАР

Номер слайду 14

Зможеш розрізнити?Малярійний комар відрізняється м’якшою формою від інших видів комарів. Його кінцівки помітно довші і тонші. Крім того, він здається більшим, хоча і досягає всього близько 8 мм.

Номер слайду 15

Розвиток малярійного плазмодія. Для малярійного плазмо-дія характерний складний життєвий цикл зі зміною хазяїв і чергуванням статевого і безстатевого розмноження. Проміжний хазяїн - людина. Остаточний хазяїн і специфічний переносник – самка малярфйного комара.

Номер слайду 16

Малярійний плазмодій. Збудник малярії в еритроциті людини. Викликає триденну лихоманку. При цьому напади лихоманки трапляються кожні 48 годин.

Номер слайду 17

Малярія. Симптоми малярії з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми – лихоманка, головний біль – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії. Якщо під час подорожі чи протягом року після повернення із країни, де відбувається передача малярії у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилась температура – негайно зверніться до лікаря і повідомте про історію своїх поїздок. Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів

Номер слайду 18

Профілактика. Профілактика зараження малярією під час закордонних поїздок є складним завданням. Найпростіший спосіб — це використання засобів для відлякування комарів. Існує безліч препаратів у вигляді кремів або спреїв. Ефективним виявляється використання захисного одягу, що закриває якомога більшу площу тіла. Це особливо важливо в період підвищеної активності комарів, тобто у вечірній час.

Номер слайду 19

Це цікаво. Найбільш небезпечна тропічна малярія для мешканців неафриканських континентів – вони набагато важче переносять захворювання через відсутність механізму опору, який у африканців добре налагоджений.

Номер слайду 20

Боротьба з малярією

Номер слайду 21

Підсумуємо вивчене{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Збудник. Хвороба. Шляхи зараження Вражені органи. Симптоми. Профілактика. Дизентерійна амеба. Малярійний плазмодій

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Дякую. чудова робота.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Busa Ira
    Дуже дякую, презентація чудова!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Веденіна Марина Валеріївна
    Відмінна презентація! Все доречно, особливо завдання! Дуже вдячна!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Алєксєєва Тетяна
    Дякую. Матеріал не перевантажений термінологією. Відповідає вимогам до викладання теми учням 6 класу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
8396
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку