Презентація "Офіційно-діловий стиль мовлення"

Про матеріал
Для повторення інформації про офіційно-діловий стиль. Опрацьовування завдань на редагування, створення власних речень. Таблиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення відомостей про стилі мовлення. Поняття про офіційно-діловий стиль

Номер слайду 2

«Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя». (Франсуа Вольтер)Як ви розумієте слова Вольтера?

Номер слайду 3

За різних умов спілкування про те саме ми говоримо чи пишемо по-різному, тобто використовує-мо різні стилі мовлення. Стилі мовлення вивчає розділ науки про мову, який називають стилістикою. Кожен стиль має свої особливості: своєрідні слова й словосполучення, будову речень тощо.

Номер слайду 4

Розрізняють такі стилі:розмовнийнауковийцерковний або конфесійнийхудожнійпубліцистичнийофіційно-діловийепістолярний

Номер слайду 5

Визначте стиль текстів. Ой, а що це за мова у тебе така цікава?Це українська! Хіба не понімаєш?Е ні. В українській мові таких слів немає. Та яка різниця. Мене і так поймуть. Ех ти! Ще Сократ казав: « Заговори, щоб я тебе побачив». А з твоєю мовою, кого побачить твій співрозмовник?

Номер слайду 6

Офіційно-діловий стиль - різновид мови, який слугує для спілкування в державно-політичному, громадському й економічному житті. Ознаки стилю Найхарактерніші ознаки цього стилю: офіційність, конкретність, стислість, точність формулювань, логічна послідовність. Ділова лексика В офіційно-діловому стилі використовують спеціальні слова й усталені сполучення слів. НАПРИКЛАД: заява, постановити, розпорядитися, розглянути, вищеназваний, чинний, взяти до уваги, доводити до відома. Ділові папери Основним видом офіційно-ділового стилю є ділові папери (документи). НАПРИКЛАД: заява, план роботи, оголошення, правила поведінки, автобіографія, наказ, договір, розписка, доручення, довідка та ін. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Тексти офіційно-ділового стилю не припускають двозначності сприйняття змісту, вживання емоційно забарвленої лексики.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Цікавий словничок. Чинний - Який діє за певних умов, має юридичну силу. Складіть речення в офіційно-діловому стилю з поданим словом

Номер слайду 10

Запишіть слова, які належать до офіційно-ділової лексики. Вправа, світ, образність, динамічність, документ, стислість, папір, закон, оголошення, резолюція, канцелярія, дата, підпис, поетика, установа, організація, термін, сонце, план.

Номер слайду 11

Чи все у змісті цього оголошення є правильним?

Номер слайду 12

Уставте пропущену букву е або и. К*рівник, парлам*нт, д*ржава, пр*з*дент, д*ректор, схвал*ний. Правописна хвилинка

Номер слайду 13

Завдання: відредагувати подані сполучення слів, записати правильний варіант у зошит. На мій адрес надійшов лист; виборна компанія; приймати участь; з відділку кадрів зникла особиста справа; покажчик можливостей; особовий підпис; вступний взнос; наличні гроші; канцелярські принадлежності; жила площа; заключати угоду.

Номер слайду 14

Прочитайте мовні звороти офіційно-ділового стилю. Складіть і запишіть 2-3 речення з кількома з них. Брати участь, взяти до уваги, відповідно до закону, згідно з інструкцією, за згодою сторін, надати можливість, дозвольте нагадати, маю відмовити, просимо повідомити, вважаємо за потрібне, в установленому законом порядку, нести відповідальність, брати зобов’язання, порушувати питання, оголосити подяку.

Номер слайду 15

Відредагувати сполучення слів. Пояснити свій вибір Бувші учні, бути у командировці, великі доходи, винести подяку, ведучий спеціаліст, виписка із протоколу, згідно інструкції, вступний взнос, діючі правила, міри перестороги.

pptx
Додав(-ла)
Козачок Яна
Додано
30 січня 2023
Переглядів
5874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку