Презентація "Охорона праці неповнолітніх"

Про матеріал
Даний навчальний матеріал стане в нагоді викладачам дисципліни "Охорона праці" при вивченні законодавчої бази України з охорони праці. Надані візуальні коментарі до статті 11 "Охорона праці неповнолітніх" Закону України "Про охорону праці". Може бути використаний в дистанційній формі навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона праці неповнолітніх. Викладач – Осипова Юлія Валеріївна

Номер слайду 2

Відповідно до ч.1 ст.11 ЗУ «Про охорону праці» не допускається залучення неповнолітніх до праці на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Номер слайду 3

Підлітків забороняється призначати на роботи, які повязані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. До роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються підлітки, які не маєть медичних протипоказань, що засвідчено відповідним лікарським свідоцтвом. До тривалої роботи по підійманню та переміщенню важких речей підлітки до 15 років не допускаються.

Номер слайду 4

Роботодавець повинен забезпечити обовязкове проходження працюючими у нього підлітками попереднього та наступних медичних оглядів. Робота підлітків з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Номер слайду 5

{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Календарний вік, років. Граничні норми підіймання та переміщення важких речей неповнолітніми, кгкороткочасна роботатривала роботаюнакидівчатаюнакидівчата1452,5—_151268,44,21614711,25,61716812,66,3 

Номер слайду 6

{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Календарний вік, років. Граничні норми сумарної ваги вантажу для неповнолітніх у розрахунку на 1год. Робочого часу, кгз рівня робочої поверхніз підлогиюнакидівчатаюнакидівчата1410573,515481224616160408020172727213032

Номер слайду 7

Загальна тривалість робочого часу підлітків не повинна перевищувати (ст. 193 КЗп. П): у віці 16 — 18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15 — 16 років (для учнів віком 14 — 15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень (ст. 51 КЗп. П).

Номер слайду 8

Прийом на навчання за професіями, вказаними у Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, допускається за умови досягнення особами 18-річного віку на момент закінчення навчання. При проходженні виробничої практики особи, які не досягли 18-річного віку і навчаються у професійно-навчальних закладах, можуть знаходитися у виробництвах, професіях і на роботах, включених до Переліку, не більше як 4 години за умови суворого дотримання санітарних норм і правил, а також правил і норм по охороні праці.

Номер слайду 9

Частина друга ст. 11 ЗУ «Про охорону праці» вимагає, щоб неповнолітні приймалися на роботу лише після попереднього медичного огляду. Відповідно до статті 191 КЗп. П, усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду, більше того, в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обовязковому медичному оглядові.

Номер слайду 10

Відповідно до статті 188 КЗп. П, не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу особи, які досягли пятнадцяти років.

Номер слайду 11

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоровю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного із батьків або особи, що його замінює.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку (п. 1 ч. 1 ст. 51 КЗп. П). Працівникам, які проходять виробниче навчання або навчання в навчальних закладах без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган мають створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням (надавати спеціальні відпустки, інші пільги) (глава 14 КЗп. П).

Номер слайду 14

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Номер слайду 15

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації (стаття 195 КЗп. П).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

На кожному підприємстві, в установі чи організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження. Забороняється застосування праці осіб молодше 18 років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. Забороняється також залучати осіб молодше 18 років до підіймання і переміщення речей маса яких перевищую встановлені для них граничні норми. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації. Особам віком до вісімнадцяти років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день. ОСОБЛИВОСТІ ПРАЦІ ТА ВІДПОЧИНКУ НЕПОВНОЛІТНІХОСОБЛИВОСТІ ПРАЦІ ТА ВІДПОЧИНКУ НЕПОВНОЛІТНІХ

Номер слайду 18

ПІЛЬГИ ТА ГАРАНТІЇ НЕПОВНОЛІТНІХНеповнолітнім встановлюється скорочена тривалість робочого часу : до 16 р. – 24 години, до 18р. – 36 годин на тиждень. Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від роботи час не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу :до 16 р. – 12 годин, до 18р. – 18 годин на тиждень. При цьому заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалості робочого часу виплачується в такому ж розмірі, як і повнолітнім працівникам. Тривалість щорічної відпустки згідно з ч. 2 ст. 75 КЗп. П та ч. 8 ст. 6 Закону України «Про відпустки» становить для неповнолітніх працівників тридцять один календарний день. Щорічні відпустки, відповідно до ч. 1 ст. 195 КЗп. П надаються неповнолітнім працівникам у зручний для них час . За перший рік роботи працівникам, молодшим вісімнадцяти років, відпустки мають бути надані за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи відповідно до ст. 196 КЗп. П для всіх підприємств і організацій встановлюється броня прийняття на роботу і професійне навчання на виробництві молоді, яка закінчила загальноосвітні школи, професійні навчально-виховні заклади, а також інших осіб молодше вісімнадцяти років.

Номер слайду 19

ОСОБЛИВОСТІ ЗВІЛЬНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ З РОБОТИНеповнолітні користуються загальними гарантіями при звільнені з роботи, що й повнолітні працівники. Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) комісії в справах неповнолітніх. При цьому звільнення з підстав, зазначених в пунктах 1, 2, 6 статті 40 цього Кодексу, провадиться лишеу виняткових випадках і не допускається без працевлаштування. Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Григорчук Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
6220
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку