Презентація "Охорона праці осіб з інвалідністю"

Про матеріал
Навчальний матеріал відповідає освітньо-професійній програмі. Презентація відображає коментар статті 12 "Охорона праці інвалідів", що полегшує сприйняття і допомогає вивчити дисципліну "Охорона праці". Підходить для використання як під час очної, так і дистанційної форми навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона праці осіб з інвалідністю

Номер слайду 2

ІнвалідністьІнвалідність - це соціальна недостатність (дезадаптація) внаслідок обмеження життєдіяльності людини, яка викликана порушенням здоров'я зі стійким розладом функцій організму, що призводить до необхідності соціального захисту і допомоги.

Номер слайду 3

Ознаки інвалідностіа) Професійна - повна чи значна втрата професійної працездатності, під якою розуміють здатність працівника до трудової діяльності за своєю професією і кваліфікацією чи за іншою адекватною професією; б) Непрофесійна - істотні порушення життєдіяльності людини, пов'язані не лише з її трудовою діяльністю; сюди потрібно віднести здатність до самообслуговування, пересування, спілкування, навчання, контролю за поведінкою тощо.

Номер слайду 4

Групи інвалідностіОсобі з інвалідністю залежно від ступеня розладу функцій органів і систем організму та обмеження її життєдіяльності встановлюється І, II чи III група інвалідності.

Номер слайду 5

Особи з інвалідністю володіють усією пов­нотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і обов'язків. Згідно із Законом України "Про основи соціаль­ної захищеності інвалідів в Україні" від 21 березня 1991 p. дискримінація інвалідів заборонена і переслідується зако­ном (ст.1). З метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвалідів та з урахуванням індивідуальних програм реабіліта­ції їм забезпечується право працювати на підприємствах із звичайними умовами праці, в цехах і на дільницях, а також займатися індивідуальною та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Номер слайду 6

Не допускається: Переведення працівника з інвалідністю на іншу робо­ту без його згоди з мотивів інвалідності. Залучення осіб з інвалідністю до надурочних робіт і робіт у нічний час без їх згоди не допускається. Відмова в укладенні трудового договору або в просу­ванні по службі. Звільнення за ініціативою власника або упов­новаженого ним органу.

Номер слайду 7

За особами з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, які проходять професійну реабілітацію, у тому числі професійну підготовку і перепідготовку, якщо з моменту встановлення інвалідності минуло не більше року, зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи із зарахуванням пенсії по інвалідності протягом строку, передбаченого індивідуальною програмою реабілітації.

Номер слайду 8

Стаття 172 Кодексу законів про працю України встановлює, що у випадках, передбачених законодавством, на власника або уповноважений ним орган покладається обов’язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Номер слайду 9

За загальним правилом (ст.56 КЗп. П) неповний робочий день або неповний робочий тиждень встановлюється за угодою між працівником і власником підприємства. Виняток – прохання працюючої особи з інвалідністю.

Номер слайду 10

pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
1810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку