Презентація "Око людини. Як бачать тварини?"

Про матеріал
Презентація "Око людини. Як бачать тварини?" призначена для використання на уроках предмету "Навколишлній світ" за освітньою технологією "Росток". Розрахована на учнів 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Око людини. Хвороби очей. Як бачать тварини?

Номер слайду 2

https://learningapps.org/4044510 АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ:

Номер слайду 3

Будова органу зору. Допоміжний апарат. Очне яблуко

Номер слайду 4

Допоміжний апарат ока

Номер слайду 5

Очне яблуко. ФОРМА ОКА ЛЮДИНИ – КУЛЯ , ТОМУ НАГАДУЄ ЯБЛУКОЛЕЖИТЬ ЦЯ КУЛЯ У ОЧНИЦІ ЧЕРЕПАВСЕ ОКО МИ НЕ БАЧИМО . « ЯБЛУКО» ЗАХОВАНЕ У ОЧНИЦІ , ВИЗИРАЄ НАЗОВНІ ЧЕРЕЗ ЩІЛИНУ МІЖ ВЕРХНЬОЮ І НИЖНЬОЮ ПОВІКАМИ

Номер слайду 6

ЧОРНИЙ КРУЖЕЧОК В ЦЕНТРІ - ЗІНИЦЯ . ЦЕ ЗВИЧАЙНИЙ ОТВІР , ЯКИЙ МОЖЕ ЗМІНЮВАТИ СВОЇ РОЗМІРИ ПІД ВПЛИВОМ СВІТЛА : В ТЕМРЯВІ ОТВІР ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ ( ЩОБ БІЛЬШЕ СВІТЛА МОГЛО ПОТРАПИТИ ВСЕРЕДИНУ ОКА ) НА СВІТЛІ ОТВІР ЗМЕНШУЄТЬСЯ , ЩОБ ПОТІК СВІТЛОВИХ ПРОМЕНІВ НЕ «ЗАСЛІПИВ» ОКОЗІНИЦЯ ТЕМНА , БО ВСЕРЕДИНІ ОКА Є СІТКІВКА ЯКА МАЄ ЧОРНИЙ ПІГМЕНТ .

Номер слайду 7

НАВКОЛО ЗІНИЦІ – РАЙДУЖКА . ВОНА МАЄ ПЕВНИЙ КОЛІР . Райдужка складається з 2 шарів: Передній/зовнішній шар. У ньому знаходяться особливі клітини – хроматофори, які містять кольорові пігменти. Від їх назви і концентрації й залежить колір очей. Задній/внутрішній шар райдужки. За винятком альбіносів він у всіх людей темний, так як його \ клітини заповнені темним пігментом.

Номер слайду 8

НА ШЛЯХУ ПРОМЕНІВ СВІТЛА ЗНАХОДИТЬСЯ ПРОЗОРА РОГІВКА, РІДИНИ ОКА, КРИШТАЛИК – ЛІНЗА ТА СКЛИСТЕ ТІЛО . ЧЕРЕЗ НИХ СВІТЛОВИЙ ПРОМІНЬ ПРОХОДИТЬ ВІЛЬНО (ВОНИ ПРОЗОРІ ) І ЗАЛОМЛЮЮТЬСЯ… ЗОБРАЖЕННЯ ПЕРЕВЕРТАЄТЬСЯ , ПОТРАПЛЯЮЧИ НА ВНУТРІШНЮ СТІНКУ ОКА – СІТКІВКУ. ДИВНО – НАШ МОЗОК ДАЄ НАМ ПРАВДИВУ ІНФОРМАЦІЮ , А НЕ ПЕРЕВЕРНУТУ .

Номер слайду 9

Номер слайду 10

В ЦЕНТРАЛЬНІЙ ЧАСТИНІ БАГАТО КОЛБОЧОК ( ЖОВТА ПЛЯМА ) ЦЯ ПЛЯМА ДІЙНО ЖОВТОГО КОЛЬОРУ . ЇЇ ПОСЛУГАМИ МИ КОРИСТУЄМОСЯ , КОЛИ ЧИТАЄМО , АБО РОЗГЛЯДАЄМО ДЕТАЛЬНО ПРЕДМЕТИ . КОЖНА КОЛБОЧКА « ДРУЖИТЬ» З НЕРВОВОЮ КЛІТИНОЮ , ЯКІЙ ПЕРЕДАЄ ІНФОРМАЦІЮ . НА СІТКІВЦІ Є СВІТЛОЧУТЛИВІ ЕЛЕМЕНТИ : ПАЛИЧКИ 130 МЛН. І КОЛБОЧКИ 7 МЛН. РОЗПОДІЛЕНІ ВОНИ НЕРІВНОМІРНО .

Номер слайду 11

ПАЛИЧКИ НЕ МАЮТЬ СВОЮ ПОДРУГУ – НЕРВОВУ КЛІТИНУ . ДЛЯ « ДРУЖБИ» ВОНИ ВИМУШЕНІ ГРУПУВАТИСЬ НАВКОЛО ОДНІЄЇ НЕРВОВОЇ КЛІТИНИ . НАЙЧАСТІШЕ ПАЛИЧКИ РОЗМІЩЕНІ НА ПЕРИФЕРІЇ СІТКІВКИ . ГУРТОМ ПАЛИЧКАМ ВДАЄТЬСЯ БУДИТИ НЕРВОВУ КЛІТИНУ – ЗАВДЯКИ ЇЇ ПРОБУДЖЕННЮ МИ В ТЕМРЯВІ ЩОСЬ МОЖЕМО ПОБАЧИТИ НА СІТКІВЦІ Є СВІТЛОЧУТЛИВІ ЕЛЕМЕНТИ : ПАЛИЧКИ 130 МЛН. І КОЛБОЧКИ 7 МЛН. РОЗПОДІЛЕНІ ВОНИ НЕРІВНОМІРНО .

Номер слайду 12

МІСЦЕ , ДЕ ВІДСУТНІ ПАЛИЧКИ І КОЛБОЧКИ (місце виходу зорового нерву із сітківки)– СЛІПА ПЛЯМА, зображення яке туди потрапляє – не сприймається. ПАЛИЧКИ АКТИВНІ ДО СЛАБКОГО ОСВІТЛЕННЯ , ТОМУ МИ МОЖЕМО В СУТІНКАХ РОЗРІЗНЯТИ ПРЕДМЕТИ . КОЛБОЧКИ ВІДПОВІДАЮТЬ ЗА КОЛЬОРОВЕ СПРИЙНЯТТЯ . ТОМУ ВОНИ ВДЕНЬ АКТИВНО ПРАЦЮЮТЬ , А ВНОЧІ СПЛЯТЬ

Номер слайду 13

В НАШИХ ОЧАХ Є РЕЧОВИНА – ЗОРОВИЙ ПУРПУР (родопсин) . ЧИМ МЕНШЕ ПУРПУРУ ЗАЛИШАЄТЬСЯ , ТИМ ГІРШЕ МИ РОЗРІЗНЯЄМО СЛАБКЕ СВІТЛО. ЯСКРАВЕ СВІТЛО РУЙНУЄ ЦЮ РЕЧОВИНУ. В ТЕМРЯВІ ПУРПУР ВІДНОВЛЮЄТЬСЯ , ТОМУ ДО НАС ПОВЕРТАЄТЬСЯ ПОСТУПОВО ЗІР . ЩОБ ПОВНІСТЮ ВІДНОВИТИ КІЛЬКІСТЬ ПУРПУРУ ПОТРІБНО 1 ГОДИНУ . САМЕ ТОМУ ЛІКАРІ – РЕНГЕНОЛОГИ ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ВІДВІДУВАЧІВ ТРЕНУЮТЬ СВОЇ ОЧІ В ТЕМРЯВІ . ЩОБ ОКО ПРАЦЮВАЛО ПРАВИЛЬНО , МИ ПЛАЧЕМО . БО ПОВЕРХНЯ ОКА ЗАВЖДИ ПОВИННА БУТИ ЗВОЛОЖЕНОЮ . КОЛИ МИ КЛІПАЄМО – МИ ЗВОЛОЖУЄМО ОКО. НАША СЛЬОЗА ВИТІКАЄ З СЛІЗНОЇ ЗАЛОЗИ КОЖНІ 6 СЕКУНД. ВПРОДОВЖ ЖИТТЯ ЛЮДИНА ПЛАЧЕ 250 МЛН. РАЗІВ .

Номер слайду 14

ПОРУШЕННЯ ЗОРУ

Номер слайду 15

ПОРУШЕННЯ ЗОРУ

Номер слайду 16

ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕНЬ ЗОРУ

Номер слайду 17

ЯК БАЧАТЬ ТВАРИНИ ?

Номер слайду 18

ЯК БАЧАТЬ ТВАРИНИ ?ЛІВЕ ОКОПРАВЕ ОКО

Номер слайду 19

ЯК БАЧАТЬ ТВАРИНИ ?КОЛЬОРИ РОЗРІЗНЯЮТЬ : РИБИ, АМФІБІЇ, РЕПТИЛІЇ, ПТАХИ ( ОРЕЛ БАЧИТЬ В МЕЖАХ 270 ГРАДУСІВ )

Номер слайду 20

ЯК БАЧАТЬ ТВАРИНИ ? ВИБІРКОВО БАЧАТЬ : СОБАКИ БАЧАТЬ В ОКУЛІСТА ТРИ НИЖНІ РЯДКИ , АЛЕ ПОМІЧАЮТЬ ЗДОБИЧ НА ВІДСТАНІ 900 МЕТРІВ. У СОБАК ЧОРНО – БІЛЕ ЗАБАРВЛЕННЯ. КІШКА НЕ БАЧИТЬ КОРИЧНЕВИЙ , ОРАНЖЕВИЙ КОЛЬОРИ . АЛЕ ГАРНО БАЧИТЬ БЛАКИТНИЙ , СІРИЙ І ЗЕЛЕНИЙ КОЛЬОРИ . КОПИТНІ НЕ РОЗРІЗНЯЮТЬ КОЛЬОРИ .

Номер слайду 21

Зона бінокулярного зору. Праве поле зору. Ліве поле зору. Бінокулярний зір — це зір двома очима, при якому в мозку зображення зливається в єдиний образ. Завдяки бінокулярному зору можна визначати відстань до предмета, взаємне розташування предметів. По́ле зо́ру — це широта спостережуваного світу, яка спостерігається в будь-який момент.

Номер слайду 22

Повторення вивченого матеріалу: Напишіть твір – есе «Світло та колір у природі»

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати надану презентацію. Переглянути надане відео. Читати та переказувати параграф 14, підручник «Навколишній світ» – 3 частина.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
1 травня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку