Презентація Око як оптична система

Про матеріал
Презентація до уроку фізики в 9 класі при вивченні теми "Око як оптична система. Вади зору."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція.

Номер слайду 2

Будова ока Око людини – це природна оптична система. Рогівка діє як збиральна лінза й забезпечує 75% здатності ока заломлювати світло. Кришталик збиральна лінза, яка завдяки скріпленим із нею м'язами може змінювати свою кривизну, отже, й оптичну силу. Склисте тіло – прозора драглиста маса, що заповнює простір між кришталиком і сітківкою.

Номер слайду 3

Будова ока Світло, яке потрапляє в око, заломлюється в рогівці , кришталику та склистому тілі. У результаті на сітківці утворюється дійсне, зменшене, перевернуте зображення предмета. Здатність ока пристосовуватися до різної освітленості називають адаптацією.

Номер слайду 4

Віддалені і близькі предмети Око людини здатне бачити і далекі, і близькі предмети. Ця можливо через здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до предмета. Здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до розглядуваного предмета називається акомодацією.

Номер слайду 5

Віддалені і близькі предмети Під час спостереження далеких предметів до ока потрапляють майже паралельні промені. В цьому випадку око найбільш розслаблене. Чим ближче розташований предмет, тим сильніше напружується око. Найменшу відстань, на якій око бачить предмет практично не напружуючись, називають відстанню найкращого зору. Для людини ця відстань становить 25 см. Так людина тримає книгу під час читання.

Номер слайду 6

Нормальний зір У спокійному стані фокус F оптичної системи здорового ока розташований на сітківці. У цьому випадку на сітківці утворюється чітке зображення віддалених предметів.

Номер слайду 7

Вади зору та їх корекція

Номер слайду 8

Короткозорість У разі короткозорості в спокійному стані фокус F оптичної системи ока розташований перед сітківкою. Зображення розмите. Відстань найкращого зору менша за 25 см. Людина наближає предмет до очей. Для корекції короткозорості використовують окуляри з розсіювальною лінзою.

Номер слайду 9

Далекозорість У разі далекозорості в спокійному стані фокус F оптичної системи ока розташований за сітківкою. Зображення розмите, нечітке. Відстань найкращого зору більша за 25 см. Людина віддаляє предмет від очей. Для корекції далекозорості використовують окуляри з збиральною лінзою.

Номер слайду 10

Інерція зору Після того як зображення предмета зникає із сітківки ока, зоровий образ, викликаний цим предметом, зберігається у свідомості людини протягом 0,1 с. Цю властивість називають інерцією зору. Стробоскоп – джерело світла, що випромінює світлові спалахи через малі рівні інтервали часу. Стробоскопічна фотографія гімнаста, який виконує вправи на поперечині.

Номер слайду 11

Катаракта Катаракта - це захворювання ока, головною ознакою якого є склерозування основної речовини або капсули кришталика (зниження прозорості), що супроводжується зниженням гостроти зору. Пошкодження очей, різні захворювання і деякі медикаменти можуть бути причиною помутніння кришталика. Але в 90% випадків помутніння викликане віковими змінами. При катаракті зір погіршується контури предметів сприймаються нечітко і розмито, кольори стають тьмяними, різко погіршується зір у темряві. Окуляри не покращують зір.

Номер слайду 12

Окуляри Окуля́ри для корекції вад зору — оптичний прилад, який застосовують для виправлення вад зору (астигматизм, аномалії рефракції ока та акомодації ока). Головним елементом конструкції окулярів є лінзи (інакше — скельця), які власне виконують функцію коригування вад зору. Скельця утримуються в потрібному положенні перед очима за допомогою спеціального пристрою — оправи. Оправа зазвичай спирається на перенісся й утримується на обличчі за допомогою двох дужок.

Номер слайду 13

Існують також конструкції окулярів без дужок, та вони мають інші назви: Лорне́т  — скельця в оправі зі спеціальною ручкою-держаком, за який особа з вадою зору тримає оправу, регулюючи її положення відносно очей. Моно́кль  — одне кругле скельце в оправі з закріпленим на ній шнурком або ланцюжком, другий кінець якого кріпиться до одягу, для забезпечення від пошкодження при випадковому падінні. Монокль утримується м'язами щоки та впирається у верхню частину очної западини. Пенсне́  — окуляри, що тримаються на носі за допомогою пружинного механізму. Іноді також, як і монокль, мають шнурок або ланцюжок для кріплення і забезпечення від падіння. Лорнет Пенсне

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!!!

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
1 грудня 2020
Переглядів
4357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку