Презентація " Оксиген. Поширеність Оксигену в природі. Кисень: склад молекули, поширеність у природі фізичні властивості."

Про матеріал
Цілі: повторити класифікацію речовин; закріпити знання учнів про елементи метали й неметали та прості речовини на прикладі Оксигену й кисню; дати поняття про Оксиген - хімічний елемент і кисень - просту речовину; ознайомити учнів з історією відкриття кисню, його поширенням у природі, фізіологічною дією. Тип уроку: поглиблення і засвоєння знань. Форма роботи: розповідь, фронтальна бесіда, самостійна робота ( тести ).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глухівська загальноосвітня школа І –ІІІ ступенів № 6 Оксиген . Поширеність Оксигену в природі . Кисень: склад молекули, поширеність у природі, Фізичні властивості. Вчитель хімії : Забара Оксана Василівна

Номер слайду 2

Дивно, але кисень був відкритий кілька разів. Перші відомості про нього зустрічаються вже в VIII столітті в трактаті китайського алхіміка Мао Хоа . Китайці уявляли собі, що цей газ («йин») - складова частина повітря, і називали його «діяльним началом»! Жителям найбільшої азіатської країни було відомо і те, що кисень з'єднується з деревним вугіллям, що горить з сіркою, деякими металами. Китайці могли і отримувати кисень, використовуючи з'єднання типу селітри. Усі ці давні відомості поступово забулися . Китайський алхімік Мао Хоа1. Трактати китайського алхіміка

Номер слайду 3

Лише в XV столітті про киснень мимохідь згадує великий Леонардо да Вінчі. Знову його відкриває в XVII столітті голландець Дреббель. Про нього відомо дуже мало. Ймовірно, то був великий винахідник і великий вчений. Він зумів створити підводний човен. Однак обсяг човни обмежений, тому брати з собою повітря, що складається в основному з азоту, було невигідно. Логічніше використовувати кисень. І Дреббель отримує його з селітри! Це сталося в 1620 році, більш ніж за сто п'ятдесят років до «офіційного» відкриття кисню Прістлі і Шеєле. Голландець Дреббель , створитил підводний човен2.

Номер слайду 4

З 1774 по 1799 рік Прістлі відкрив або вперше отримав в чистому вигляді сім газоподібних сполук: закис азоту, хлористий водень , амоніак , фтористий кремній , діоксид сірки , оксид вуглецю і кисень . Прістлі вдалося виділити та дослідити ці гази в чистому стані, оскільки він істотно поліпшив колишнє лабораторне обладнання для збирання газів. Замість води в пневматичній ванні, запропонованої раніше англійським вченим Стівеном Гейлс (1727) , Прістлі став використовувати ртуть . Прістлі незалежно від Шеєле відкрив кисень, спостерігаючи виділення газу при нагріванні без доступу повітря твердой речовини, що знаходиться під скляним ковпаком, з допомогою сильної двоопуклої лінзи. Карл Шеєле. Джозеф Прістлі3.

Номер слайду 5

Особливе значення в історії відкриття кисню мають праці Антуана Лавуазьє. Він (1775 р.) встановив, що кисень — складова частина повітря, створив кисневу теорію горіння (за 200 років вона не тільки не була спростована, а й отримала безліч підтверджень своєї правильності), яка прийшла на зміну теорії 4.

Номер слайду 6

У 1898 р. англійський вчений Томсон лорд Кельвін твердив, що людству загрожує задуха, оскільки в повітря виділяється величезна кількість вуглекислого газу не тільки від дихання, а й від промислових підприємств. 5.

Номер слайду 7

Це ствердження спростував Климен Аркадьевич Тимірязєв. Він довів, що людству не дадуть загинути зелені рослини.6.

Номер слайду 8

7.

Номер слайду 9

У водах океану вміст оксигену змінюється: літом океан віддає оксиген в атмосферу, взимку поглинає його. Полярні регіони збагачені киснем. Важливе геохімічне значення має зокрема вода.8.

Номер слайду 10

Агрегатний стан Кисню О2 Рідкий У рідкому стані кисень має світло - голубий колір. Для того, щоб перевести його в такий стан, необхідне охолодження до – 183 С. Безбарвний газ Без смаку та запаху . Погано розчинний у воді . Твердий При охолодженні до – 218 С кисень стає твердим, його ледь голубі кристали нагадують лід.9.

Номер слайду 11

Карл Ольховський У1883 році уперше отримав рідкий кисень Основний промисловий метод отримання кисню — розділення повітря методом глибокого охолодження. Як побічний продукт кисень отримують при електролізі води. Розроблений спосіб отримання кисню методом вибіркової дифузії газів через молекулярні сита. Кисневі станції10.

Номер слайду 12

Як окисник для ракетного палива , використовують рідкий кисень . Етиловий спирт + рідкий Кисень = реактивне пальне . Ціолковський першим запропонував , використовувати рідкий кисень , як пальне .11. Рідкий Кисень + рідкий Водень + спирт = реактивне пальне

Номер слайду 13

Бойова космічна станція Сучасна збройна техніка , яка працює на рідкому кисні та …12.

Номер слайду 14

Киснева подушка Кисневий коктейль Кисень у газоподібному стані використовують у медицині .13.

Номер слайду 15

Один вдих чистого кисню заміняє п'ять вдихів повітря. Чистим киснем користуються для дихання також льотчики при високих польотах, пожежники , водолази, на підводних човнах тощо.14.

Номер слайду 16

Опрацювати параграф 15, ст. 107. Виконати завдання № 1,2,9,10. Виконати onlain тести на join.naurok.ua.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
7791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку