Презентація. ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО. «Ніч перед боєм»

Про матеріал

Дана презентація чудово підійде для проведення мультимедійного уроку з української літератури. Використані методи (евристична бесіда, проблемні запитання) допоможуть восьмикласникам характеризувати образи головних героїв твору, досліджувати, як випробування гартують характер людини, як виникає протест проти будь-якого насильства над людиною. Школярі матимуть змогу осмислювати вчинки персонажів, визначати типові та індивідуальні риси, робити власні висновки, аналізувати вчинки героїв. Використовуються різні форми та методи роботи, які втілені за допомогою інформаційно-комунікативних технологій. Запропоновані завдання мають різні ступені складності, тому можуть бути використані й під час проведення контрольної роботи. Кількість слайдів - 67.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Довженко.«Ніч перед боєм»

Номер слайду 2

Теми уроків. ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО. «Ніч перед боєм».«Ніч перед боєм» — твір про героїзм, самовід-даність, патріотичні почуття українців. Образи діда Платона і діда Савки. Їхній моральний урок для солдатів

Номер слайду 3

Європа побачила його знамениту трилогію — фільми «Звенигора», «Арсенал», «Земля».

Номер слайду 4

Фільм «Земля» був визнаний одним із 12 найкращих кінострічок на Всесвітній виставці у Брюсселі 1958 року, приніс світову популярність автору і прославив його країну. А вже 2015 року світова організація ЮНЕСКО внесла його до списку шедеврів світового кінематографу.

Номер слайду 5

«О українська земле,як укривавилась ти! Ріки кров’ю поналивано, озера слізьми та гноєм. Байраки й переправи трупом засипалися… Степи гнівом утоптано, та прокляттям, та тугою і жалем». О. Довженко «Україна в огні»

Номер слайду 6

ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА01.09.1939р. – 02.09.1945р.

Номер слайду 7

Тривала 6 років, а це 2195 днів!У ній брали участь 61 держава, а це 80% населення планети на той час!Бойові дії проходили на території трьох конти-нентів: Європи, Азії та Африки!У водах чотирьох океанів!В цій війні було використано ядерну зброю!Жертвами війни стали за останніми даними від 60 до 85 мільйонів людей!

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Уже 22 червня 1941 року бомбардували Київ. Почалася війна!

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Паспорт твору. О. Довженко. «Ніч перед боєм» (1942 р.) Літературний рід — епос. Жанр — оповідання. Тема: відображення віри у перемогу над фашизмом звичайних людей Платона Півторака та діда Савки, розкриття їхньої ролі у формуванні світогляду Петра Колодуба й інших героїв-захисників Вітчизни.Ідея: уславлення героїчного подвигу народу в боротьбі з фашизмом. Головна думка: «Ні кроку назад!»Герої твору: діди Платон Півторак та Савка, Петро Колодуб, Іван Дробот, солдати-танкісти.

Номер слайду 14

Ілюстрація на обкладинці книжечки-метелика. О. Довженка «Ніч перед боєм», виданої у 1942 р.

Номер слайду 15

В основу оповідання ліг реальний епізод. Два діди — Платон i Савка — ціною свого життя топлять у Десні човен з гітлерівцями. Докази реальності подій знаходимо у «Щоденнику» О. Довженка. Оповідання «Ніч перед боєм» — це перший твір у воєнній творчості О. Довженка та й у тогочасній літературі, у якому митець праг-нув художньо узагальнити об'єктивні карти-ни війни початкового періоду, передати три-вожні народні настрої.

Номер слайду 16

Доведіть, що твір «Ніч перед боєм»за жанром оповідання. Оповідання — невеликий прозовий твір, сюжет якого ґрунтується на певному (рідко кількох) епізоді з життя одного (іноді кількох) персонажу. Невеликі розміри оповідання вимагають нероз-галуженого, як правило, однолінійного, чіткого за побудовою сюжету. Характери показані здебіль-шого у сформованому вигляді. Теорія літератури

Номер слайду 17

Побудова оповідання. Спочатку іде розповідь про нічну розмову бійців у землянці перед боєм, а потім капі-тан Колодуб розповідає про дiдiв-перевiз-никiв, у кінці оповідання ми знову повер-таємося в землянку й дізнаємося про заги-бель дідів.

Номер слайду 18

Така композиція твору дозволяє автору охарактеризувати обставини, за яких відбувалися події та дати оцінку героям. Такий прийом називається обрамленням. Обрамлення — це композиційний прийом, який полягає в тому, що сюжетний твір включається в розповідь, наче в рамку, що безпосереднього зв'язку з розвитком сюжету не має. Теорія літератури

Номер слайду 19

З якою метою автор використав цей прийом?З'являється більше героїв, ми дізнаємося про інших бійців i те, що вони готуються до бою, дізнаємося про подальшу долю дiдiв-перевiзникiв i бачимо ставлення автора до героїв оповідання.

Номер слайду 20

Композиція твору. Екпозиція: звернення танкіста Івана Дробота до командира Петра Колодуба повести воїнів у бій на світанку. Зав’язка: де «береться бойовий дух у командира танкістів, так би мовити, внутрішній секрет?»

Номер слайду 21

Композиція твору. Розвиток дії: розповідь Петра Колодуба про українських дідів – рибалок Платона і Савку, їх патріотизм, події на фронті у перші місяці війни, переправа бійців через Десну, прояв ненависті до ворога та презирства до смерті.

Номер слайду 22

Композиція твору. Кульмінація: героїчний вчинок діда Платона і Савки під час переправи фашистів через Десну. Розв’язка: готовність бійців стати на захист своєї Батьківщини у роки війни.

Номер слайду 23

Упізнай героя «Було йому літ сімдесят чи, може, й більше. Він був маленький, з підстриженою борідкою. Був би він сильно схожий на святого Миколу-угодника, коли б величезна, мов коров'ячий кізяк, стара кепка не лежала у нього на ушах та землистого, так би мовити, кольору светр не висів на ньому, як на хлопчику батьків піджак».

Номер слайду 24

Дiд Савка

Номер слайду 25

«Ви на вид такий, пробачте, i маленькі, i не ду-же неначебто й здоровi». Упізнай героя «А до війни я був садівником. Сади колгоспам садив, співав пісень, дівчаточок любив та, ма-буть, що й усе».«Я, хлопці, у бою сторукий, помножений сто-крат на гнів i ненависть!..»

Номер слайду 26

Петро Колодуб

Номер слайду 27

«Він стояв на кормi з веслом, суворий i краси-вий, i дивився вперед поверх нас». Упізнай героя «... стояв на березі по кісточки у воді з веслом, як пророк, нерухомий, i дививсь, очевидно, нам услід».«Він був для мене живим грізним голосом нашо-го мужнього народу».

Номер слайду 28

Дід Платон

Номер слайду 29

«Молодий танкіст з надзвичайно приємним і скромним лицем». Упізнай героя Iван Дробот

Номер слайду 30

«...той би не одступив, ні. Той би цього човна повернув назад, та по шиях, по шиях!»Упізнай героя «Його огнем печи, на шматки ріж, ну не одступить. Куди твоє діло!» «Був він до чорта розумний i дотепний, а тут весь дотеп наче всох». Левко Пiвторак, син діда Платона. Демид, син діда Савки. Троянда

Номер слайду 31

Охарактеризуйте портрет та дайте психологічну характеристику (думки, почуття тощо) Платона Півторака та діда Савки, використовуючи цитати з твору.

Номер слайду 32

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Платон Півторак, Савка Савка вийшов із своєї хатки і дивився на нас, як намальований. Було йому літ сімдесят чи, може, й більше. Він був маленький, з підстриженою борідкою. Був би він сильно схожий на святого Миколу-угодника, коли б величезна, мов коров’ячий кізяк, стара кепка не лежала у нього на ушах та землистого, так би мовити, кольору светр не висів на ньому, як на хлопчику батьків піджак. Платон Півторак суворий і красивий. Портрет

Номер слайду 33

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Платон Півторак, Савка Не знаю, чого вони оце так тікають, — сказав дід Платон, ідучи за Савкою до річки, так ніби нас тут зовсім не було. — Чого вони так тієї смерті бояться? Раз уже війна, так її нічого боятися. Уже якщо судилася вона кому, то не втечеш од неї нікуди. Еге, — промовив Савка. — Скільки літ їх учили, ти подумай, Платоне. А вони тікають. От він і каже тепер, що ж це ви, каже, робите? Стійте тікать! Чим же далі ви тікаєте, тим більше крові проллється! Та не тільки вашої, солдатської, а й материнської й дитячої крові. Психологічна характеристика (думки, почуття тощо)

Номер слайду 34

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Платон Півторак, Савка Ну, сідайте, повезем. Чого стали? — сказав дід Платон. Він стояв уже біля човна з веслом. — Повезем уже, а там, що бог дасть. Не вміли шануватися, так уж повезем, тікайте, чорт вашу душу бери… Куди ти хитаєш? Човна не бачив, воїн! — загримав дід на когось із нас. Характер (учинки, ставлення до інших)

Номер слайду 35

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Платон Півторак, Савка Я дивився на діда Платона і з насолодою слухав кожне його слово. Дід вірив у нашу перемогу. Він був для мене живим грізним голосом нашого мужнього народу. Характеристика героя іншими персонажами

Номер слайду 36

Кошик запитань1. Чому у героїв оповідання такі прізвища?2. Навіщо автор розповідає про дідів не безпосеред-ньо, а вкладає розповідь в уста капітана Колоду-ба? 3. Чому в «Щоденнику» Довженко називає дідів Ха-ронами, а у оповіданні навіть не згадує про це?4. Що таке «горобина ніч»?5. Чому дiди-перевiзники так грубо звертаються до вояків?

Номер слайду 37

Портретна характеристика персонажів. Платон Півторак. Суворий і красивий. Савка. Він був маленький, з підстриженою борідкою. Був би він сильно схожий на святого Миколу-угодника, коли б величезна, мов коров'ячий кізяк, стара кепка не лежала у нього на ушах…

Номер слайду 38

Ставлення Платона і Савки до війни. Платон Півторак:…вірив у нашу перемогу. Він був (…) живим грізним голосом нашого мужнього народу. Шутка сказать, скільки землі доведеться одбирати назад. А це ж усе кров!А страдати ніколи! А треба, щоб усякий міг, коли ворог суне. А жаль — це не ваше занятіє. Перемагають горді, а не жалісливі!

Номер слайду 39

Савка:... Це ж усе доведеться забирать назад!Чим же далі ви тікаєте, тим більше крові проллє-ться! Та не тільки вашої, солдатської, а й мате-ринської, й дитячої крові.

Номер слайду 40

Ставлення дідів до смертіЧого вони так тієї смерті бояться? Раз уже війна, так її нічого боятися. (Платон)Уже, казав той, ні в танку не сховаєшся, ні в печі не замажешся. (Савка)Вони були сміливі, діди оті, сердиті і не боялися смерті. (Петро Колодуб)

Номер слайду 41

Ставлення до відступу військ. Тікаєте, бісові сини? Щось ви, хлопці, не той, не як його, не туди неначе йдете (...) Одежа ось нова, і торбочки, і ремні, еге, і самі ось молоді, а звертаєте неначе не туди, га?!Душа несерйозна, розбалувана…Не вміли шануватися, так уж повезем, тікайте, чорт вашу душу бери... Не вміли битися. От тобі і відступ. Скільки літ їх учили, ти подумай, Платоне. А вони тікають.

Номер слайду 42

Порада солдатам. Не з тієї пляшки наливаєте. П'єте ви, як бачу, жаль і скорботи. Марно п'єте. Це, хлопці, не ваші напої. Це напої бабські. А воїну треба напитися зараз кріпкої ненависті до ворога та презирства до смерті. Ото ваше вино. А жаль — це не ваше занятіє. Жаль підточує людину, мов та шашіль. Перемагають горді, а не жалісливі!

Номер слайду 43

Моральний урок солдатам. Петро Колодуб:…де б я не був, як би не гули навколо мене ворожі вихори, їм ніколи вже не затушить того вогню, що викресав з мене колись у човні дід Платон... Що наше життя? Що наша кров, коли страждає вся наша земля, увесь народ?

Номер слайду 44

У своєму «Щоденнику» О. Довженко зробив запис: «Діди-перевізники – це образ епохи. Діди-перевізники через ріки. Харони. Їх багато. Вони сміливі, не бояться смерті і ніби зговорились». Як ви думаєте, чи могли діди-перевізники вчинити інакше, адже були поважного віку? Так чи ні? Займіть позицію. Аргументуйте думку. Займи позицію

Номер слайду 45

Розташуйте події твору у відповідному до сюжету порядку. 1. Діди втопили німців. 2. Іван запитує в Петра про його «внутрішній секрет». 3. Цілу хвилину сім’я бійців стояла мовчки.4. Діди казали, що краще смерть, аніж утеча від ворога.5. Солдати відступали.

Номер слайду 46

План екранізації епізоду з оповідання. Переправа через Десну Ніч. Вояки прямують до річки. Попереду дiди-перевiзники з веслами. Час від часу спалахують блискавки. Десь далеко чути постріли. Вояки разом з дiдами сiда-ють у великий старий човен. Дiди вiдштовхуються від берега й пливуть через річку. Гул на­сувається. Блискавки частiшають.

Номер слайду 47

План екранізації епізоду з оповідання. Переправа через Десну Середина річки. Почи-нається обстріл. Справа і зліва розриваються у воді снаряди. Вояки нахиля-ються, а діди стоять у повний зріст, нічого не боячись. Протилежний берег. Бiйцi швидко поки­дають човен. Дід стоїть і дивиться їм вслід. Колодуб по­вертається, намагаєть­ся щось сказати. Дід байдуже вказує на шлях.

Номер слайду 48

Виписати з оповідання крилаті вислови, які містять народні погляди на життя«Не з тієї пляшки наливаєте. П'єте ви, як бачу, жаль i скорботи. Марно п'єте. Це, хлопці, не ваші напої. Це напої бабські. А воїну треба напитися зараз крiпкої ненависті до ворога та презирства до смерті. Ото ваше вино. А жаль — це не ваше занятiє. Жаль підточує людину, мов та шашіль. Перемагають горді, а не жалісливі! — сказав дід Платон. «Людська душа молодецька сильніша за всяку танкетку! Була, єсть i буде!»

Номер слайду 49

{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Війна. Мир. За лозами темні ліси, а над річкою і над лісами вечірнє небо, якого я ніколи таким ще не бачив. Тиха широка Десна Хмара була важка, темно-темно-синя, внизу зовсім чорна. Над річкою і над лісами вечірнє небо. Величні німі зловісні блискавиці горобиної ночі палахкотіли. Чистий піщаний виступ. Складіть антитезу війна-мир, використавши уривки з оповідання

Номер слайду 50

{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Війна. Мир…сором, і розпач, і невимовний жаль… …і ми, розгублені в ньому, малесенькі, як річні піщинки. Природа була ніби в змові з подіями і попереджала нас своїми грізними знаками.вогненний знак прожектора… попід хмарою носилися ракети, мов змії.

Номер слайду 51

{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Війна. Мир. Прогриміли постріли важких німецьких гармат. …пролетіли перелякані качки. гриміли гармати…далекобійний снаряд упав коло нас у Десну і підніс угору великий водяний стовп

Номер слайду 52

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

Номер слайду 53

1. На якій річці розгортаються події?А Дніпро. Б Дністер. В Десна. Г Прип'ять2. Хто розповідає про пам'ятну зустріч з дідами-рибалками?А Петро Колодуб. Б Іван Дробот. В Іван Овчаренко. Г Платон Півторак. ВА

Номер слайду 54

3. Про яку подію розповідає командир?А наступ військ на сходіБ відступ військ на схід. В запеклий бій. Г як їх брали у полон4. Що робили бійці, які відступали?А тікали з поля бою. Б плакали. В проклинали все на світіГ стрілялися з розпачу. БВ Г

Номер слайду 55

5. Ким був до війни Петро Колодуб?А садівником. Б бригадиром. В водієм. Г головою колгоспу6. Якими словами зустрів бійців Платон Пів-торак?А "Чого це ви тікаєте?"Б "Тікаєте, бісові сини?"В "Чи боїтеся ви смерті?"Г "Смерті боятися не потрібно"АБ

Номер слайду 56

7. На яке паскудство, за словами діда, при-ходиться дивитися народу?А бомбардування. Б смерть солдат. В відступ. Г гарматну стрілянину8. Чому дід стверджував, що солдати не мають ненависті?А тому що бояться вмирать. Б тому що відступають. В тому що змушені залишати рідну землю. Г тому що погано воюють. ВА

Номер слайду 57

9. Які напої дід вважає бабськими?А вино, наливку. Б ненависть до ворога. В жаль, скорботу. Г презирство до смерті10. З чим порівнює дід-рибалка душу?А з Дніпром. Б з Десною. В з калюжею. Г з морем. ВА Б В

Номер слайду 58

11. Доповніть цитату "Перемагають ... , а не жалісливі"А сміливіБ гордіВ безстрашніГ розумні12. Які почуття охопили Колодуба, коли діди перевозили їх через річку?А і сум, і хвилювання, і страх. Б і страх, і відчай, і біль. В і сором, і розпач, і жаль. Г і переживання, і ненависть, і відчай. БВ

Номер слайду 59

13. За що Петро Колодуб був вдячний діду?А що перевіз через річку. Б що не жалів бійців. В що жалів солдатів. Г що викресав із серця вогонь14. Яку думку утверджував дід Платон?А далеко відступати не потрібно. Б не потрібно боятися смертіВ потрібно поспішити з перевезенням. Г землю доведеться відбирати назад. ББ Г

Номер слайду 60

15. На кого був схожий дід Савка?А на Ісуса. Б на Миколу-угодника. В на Святого Гавриїла. Г на Святого Михаїла16. Що у військовому статуті сказано про війну?А не можна відступати. Б потрібно битися до перемоги. В коли сили ворога більші, потрібно здаватися. Г коли цілиш у ворога, возненавидь ціль. БГ

Номер слайду 61

17. Доповніть цитату: "Я, хлопці, у бою сто-рукий, помножений стократ ... "А на гнів і ненависть. Б на страх і біль. В на злість і жаль. Г на жаль і скорботу18. Що хотів зробити Петро Колодуб після війни?А розказати діду про перемогу у боях. Б привезти гостинців діду Платону. В поклонитись діду Платону в ноги за науку. Г показати діду свої медаліАВ

Номер слайду 62

19. Запитання командирові Колодубу про його внутрішній секрет ставить. А Іван Дробот. Б Платон Півторак. В Дід Савка. Г Борис Троянда. А

Номер слайду 63

20. Під час спогадів капітана Колодуба про перші дні Великої Вітчизняної Війни бійців об'єднувало почуття. А єдиної сім'їБ страху. В зацікавленостіГ відчаю. А

Номер слайду 64

21. Слова "Душа, хлопче, вона буває всяка. Одна глибока і бистра, як Дніпро, друга — як Десна, ось третя — як ка-люжа..." належать. А Петрові Колодубу. Б Борисові ТрояндіВ дідові СавціГ дідові Платону. Г

Номер слайду 65

22. "Було йому літ сімдесят чи, може, й більше. Він був маленький, з підстриженою борідкою" — це характе-ристика. А Левка Півторака. Б Бориса Троянди. В діда Савки. Г діда Платона. В

Номер слайду 66

23. "Викресав з мого (Петра Колодуба) серця огонь уночі..."А Іван Дробот. Б дід Савка. В лейтенант Сокіл. Г дід Платон24. Платон Півторак і дід Савка загинули. А перевернувши човен із фашистами. Б захищаючи човен із фашистами. В потрапивши під ворожі куліГ коли перевозили зброю для наших військових. ГА

Номер слайду 67

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯЗнати зміст усього твору, уміти пере-казувати, виділяти головне, комен-тувати, пояснювати підтекст, роби-ти висновки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 16
Оцінки та відгуки
  1. Сазанська Олександра
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Den Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Литвинова Надія Андріївна
    Дякую! Дуже хороша, змістовна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Яременко Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Курилишин Галина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Антипова Ольга Володимирівна
    Дякую.Успіхів Вам, пане Володимире.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пане Володимире. Успіхів Вам!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Лісневська Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Саєнко Інна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  13. Устименко Олена Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Браткова Галина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Кузнєцова Олена Миколаївна
    Грунтовна робота. Структурована, достатньо яскрава і нічого зайвого. Знахідка для уроку! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Данилюк Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 13 відгуків
pptx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
44259
Оцінка розробки
4.7 (16 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку