Презентація "Олександр ІІ"

Про матеріал
Дана презентація чудово підійде для проведення мультимедійного уроку як з всесвітньої історії, так і з історії України. В ній міститься інформація про царя - реформатора Олександра ІІ. Кількість слайдів - 20.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр ІІ

Номер слайду 2

Олександр ІІ — російський імператор з 1855 до 1881 року. Старший син Миколи І. Cкасував кріпосне право, за що одержав ім'я «Визволитель». Поразка Російської імперії у Кримській війні 1853—1856, криза економічного розвитку країни, національно-визвольний рух поневолених народів примусили Олександра ІІ провести ряд реформ.

Номер слайду 3

Імператриця Олександра Федорівна – мати Олександра ІІ . А. Брюллов

Номер слайду 4

Нефф Т. А. Сестри Олександра ІІ – Марія Миколаївна і Ольга Миколаївна. 

Номер слайду 5

Джордж Доу. Мати – імператриця з дітьми – Олександром і Марією.

Номер слайду 6

Олександр і Марія в дитинстві.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Родина Романових

Номер слайду 9

Скасування кріпосного права19 лютого 1861 року проголошено маніфест про скасування кріпацтва, але звільнення селян мало наступити тільки через два роки. У маніфесті селян названо “тимчасово зобов'язаними”, а самий стан — переходовим. Селяни діставали персональну свободу, незалежність від дідича та двір із садибною землею, але орну землю мали одержати тільки через 20 років, після викупу її у дідича. Наслідком реформи було катастрофічне збільшення числа малоземельних селянських господарств; що мали до 3-х десятин. На Лівобережній Україні таких господарств було 43,3%, на Південній Україні— 27,6%.

Номер слайду 10

Земська реформа1 січня 1864 року згідно з умовами реформи проведено запровадження земського (місцевого самоврядування. Земства поділялися на розпорядчі – збори гласних і виконавчі – земські управи.земства займалися місцевим господарством, розподілом державних податків, місцевими зборами, медичним обслуговуванням населення тощо. Земства не мали політичних функцій.

Номер слайду 11

20 листопала 1864 року була проведена судова реформа. Ця реформа була найбільш послідовною. Згідно неї :-судді ставали незалежними (не підкорялися місцевій адміністрації);-суддю призначав уряд, але зняти з посади міг тільки суд;-суд оголошувався гласним (судовий процес відбувався відкрито, привселюдно);-суд носив змагальний характер між прокурором і адвокатом;-долю обвинувачуваних вирішували присяжні засідателі. Судова реформа

Номер слайду 12

Фінансова реформа. Була проведена у 1864 році, за її умовами :- був створений Державний банк- Міністерство фінансів стало розпорядником усіх доходів і витрат- проведено скасування відкупної податкової системи. Але податкові привілеї, як і раніше мали представники дворянства та духовенства.

Номер слайду 13

Міська реформа1870 рік – була проведена міська реформа, відповідно до якої розпорядницькі функції в містах покладали на міські думи, а виконавчі функції – на міські управи. Виборче право мали власники майна, старші за 25 років, які сплачували податки. Міські органи влади займалися питанням впорядкування міст, розвитком торгівлі, промисловості, освіти.

Номер слайду 14

Військова реформа1862-1877рр. Проведення військової реформи. Всю території розподілили на 10 військових округів. В країні замість рекрутських наборів була загальна військова повинність для чоловіків від 21 року. Відбулося скорочення терміну військової служби в сухопутних військах до 6 років, на флоті до 7 років. Звільнення від служби отримували за родинних обставин. Закон про призив не поширювався на народи Середньої Азії, Кавказу, Крайньої Півночі. Для поліпшення підготовки офіцерів засновувалися військові училища та академії. Приділялася увага переозброєнню армії і флоту.

Номер слайду 15

Зазначені вище реформи разом з відміною тілесних покарань, становлять невід'ємну славу і гордість царювання імператора Олександра II. Благо Батьківщини ще не стало однаково близьким і дорогим для всіх, але все ж з цієї пори відкрилася можливість такого подання в майбутньому.

Номер слайду 16

У зовнішній політиці Олександр ІІ дотримувався німецької орієнтації, особливу увагу приділяв т. зв. Східному питанню, поневоливши гірські народи Кавказу, що яскраво описано Тарасом Шевченком у його  поемі «Кавказ». В 1877–1878 рр. прагнучи зміцнити позиції Російської імперії на Балканах, вів війну з Туреччиною. За Олександра ІІ до Росії було приєднано Північний Кавказ, завойовано значну частину Середньої Азії. В 1863–1864рр. жорстоко придушив національно-визвольне повстання у Польщі. Вбитий 1 березня 1881 у Петербурзі народовольцем І. Гриневицьким.

Номер слайду 17

Вбивство Олександра II

Номер слайду 18

1 березня 1881 року Олександр II виїхав із Зимового палацу в Манеж, його супроводжувала досить невелика охорона(в умовах нового замаху). 4 народовольці(Гриневицький, Рисаков, Ємельянов, Михайлов) зайняли позиції уздовж набережної Єкатерининського каналу і чекали умовного сигналу(помах хустки) від Перовскої по якому повинні кидати бомби в царську карету. Коли царський кортеж виїхав на набережну, Софія подала сигнал і Рисаков кинув свою бомбу у бік царської карети: пролунав найсильніший вибух, проїхавши після цього деяку відстань, царська карета зупинилася. Бомба, кинута Рисаковим, розвернула стінку царської карети, убила перехожого і двох козаків з конвою. Імператор не постраждав. Проте, тут він зробив рокову помилку - замість того, щоб покинути місце події, цар побажав побачити схопленого злочинця. Коли він підійшов до Рисакова, непомічений охороною Гриневицький кинув в ноги другу бомбу. Вибухова хвиля відкинула Олександра II на землю, з роздроблених ніг сильно йшла кров. Імператор, що впав, прошепотів:  «Відвезіть мене в палац... Там я хочу померти... »Незабаром над Зимовим палацом був піднятий чорний прапор, що свідчило про смерть імператора. На місці останнього замаху на Олександра II в Санкт-Петербурзі побудований Храм Спаса-на-крові.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
26 листопада 2019
Переглядів
2767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку