Презентація Олесь Гончар Загальна характеристика творчості

Про матеріал
Презентація для уроків української літератури. Олесь Гончар Загальна характеристика творчості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олесь Гончар Загальна характеристика творчості

Номер слайду 2

Олесь Гончар 1918-1995 Олесь Терентійович Гончар народився 3 квітня 1918р. с. Ломівка в родині Терентія Сидоровича та Тетяни Гаврилівни Біличенків. Після смерті матері, коли хлопцеві було 3 роки, його забрали на виховання дід і бабуся в Слободу Суху Полтавської області. Олександр Біличенко 1927 року при вступі до школи був записаний як Олесь Гончар (дівоче прізвище матері ). Після закінчення семирічної школи в страшному 1933-му році О.Гончар працює кореспондентом районної газети та вступає до Харківського технікуму журналістики.

Номер слайду 3

У вересні 1938 року вступив на філологічний факультет Харківського державного університету. У перші дні війни пішов добровольцем на фронт. Про свій батальйон написав роман «Людина і зброя», за який був нагороджений державною премією ім. Т. Шевченка. Після закінчення війни повертається до навчання у Дніпропетровському університеті. Робота над «Прапороносцями» тривала три повоєнних роки. На сторінках журналу «Вітчизна», а згодом і окремим виданням з’явилися всі три частини роману («Альпи», 1946; «Голубий Дунай», 1947; «Злата Прага», 1948). Вступає до аспірантури при Інституті літератури ім. Шевченка АН УРСР та переїздить до Києва.

Номер слайду 4

Із майбутньою дружиною Валентиною Данилівною письменник познайомився у Дніпропетровську.Незабаром після весілля пара переїхала до Києва. Саме Валентина Данилівна є вірним супутником життя письменника, хранителем його творчості. Філолог за освітою, дружина літератора була першим читачем і критиком творів Гончара. Разом пара прожила 48 років, критики стверджують, що сильні образи жінок в творах Гончара пояснюються величезною любов’ю до Валентини Данилівни

Номер слайду 5

У 1946 р. в журналі „Україна” було надруковано блискучий романтичний твір „Модри Камінь”. Згодом з’являється повість «Земля гуде» (1947), дилогія «Таврія» (1952) та «Перекоп» (1957).

Номер слайду 6

Найпліднішими для О. Гончара як митця були 60-ті pp. О. Гончар продовжує звертатися до теми Вітчизняної війни. 1956 р. виходить кіноповість «Партизанська іскра», роман «Людина і зброя» (1960), який був відзначений Державною премією ім. Т. Г. Шевченка за 1962 рік. Роман «Собор» — один із найвідоміших та найвизначніших його творів. Написаний та вперше надрукований у часописі «Вітчизна» у 1968 році. 

Номер слайду 7

У 1963р. за роман «Тронка» присуджено Ленінську премію. Роман «Циклон» опубліковано в 1970р. Виступав, як літературознавець, історик мистецтва, критик. У 1959–1971 роках Олесь Гончар — голова правління Спілки письменників України. Від 1973 р. — голова Українського республіканського комітету захисту миру, член Всесвітньої Ради Миру, академік Академії наук України.У 1985 році Гончаром було укладено окрему книжку фронтових віршів.

Номер слайду 8

Відроджував українську культуру, мову та націю, довгий час був депутатом Верховної Ради. На сесії Верховної Ради України після історичного референдуму 1 грудня 1991 року Олесь Гончар проголосив результати волевиявлення українців жити у незалежній Україні. У 1993 р. Міжнародний біографічний центр у Кембріджі (Англія) визнав О.Гончара «Всесвітнім інтелектуалом 1992-1993 років».

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Твори Гончара перекладалися на 67 мов, а творчий досвід письменника засвоюється і вітчизняними, і зарубіжними майстрами слова. Нагороджений багатьма орденами та медалями.          Помер 14 липня 1995 року. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

ppt
Додав(-ла)
Негуляй Олеся
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку