Презентація: "Опера "Весілля Фігаро". В.А.Моцарт".

Про матеріал
Презентація до уроку у 3 класі за шестирічним курсом навчання або у 5 класі за восьмирічним курсом навчання в музичній школі та школі мистецтв. Матеріал поданий українською мовою з аудіо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. А. Моцарт. Опера «Весілля Фігаро»Підготувала: викладач І категорії музично-теоретичних дисциплін. КПМНЗ «КММШ№3» КМР - Царенко С. Ю.

Номер слайду 2

План уроку3 дія4Історія створення1 Увертюра. 1 дія22 дія34 дія5

Номер слайду 3

Опера в чотирьох діях Вольфганга Амадея Моцарта на лібрето Лоренцо де Понте, засноване на однойменній комедії П'єра Огюста де Бомарше

Номер слайду 4

П’єр Огюстен Карон де. Бомарше (1732 – 1799)- Французський драматург И публіцист

Номер слайду 5

Лоренцо да Понте Л о р е ́н ц о д а П о́ н те  (1749 — 1838) — італійський лібретист і перекладач. Автор 28 лібрето  до творів 11 композиторів, включаючи опери Моцарта і Сальєрі.

Номер слайду 6

Опера-буфа («жарт»)Ситуації на сцені стрімко змінюються. Сюжет жваво розвиваються. Постійна путанина і нерозбірливість, повязана з переодяганнями чоловіка в жіночу сукню – характерні ознаки жанру народно-побутової опери того часу.

Номер слайду 7

1. Спочатку у п’єсі Бомарше події відбувались у Франції, але через побоюваня «підлити масло в вогонь» передреволюційних настроїв дію було перенесено в Іспанію. Цікаві факти2. Увертюра опери унікальна. Сонатна форма і самодостатнє звучання дозволяє виконати її як окремий оркестровий твір3. Йозеф Гайдн не стомлювався захоплюватись оперою «Весілля Фігаро»4. У Росії опера була поставлена у Марієнському театрі лише в 1901 році. Російський переклад для неї зробив Петро Ілліч Чайковський у 1875 році.

Номер слайду 8

«Ніхто ніколи не мав більш блискучого успіху, ніж Моцарт зі своїм" Весіллям Фігаро ". Театр був битком набитий, багато номерів довелося повторювати, так що оперу грали майже вдвічі довше, ніж вона мала б іти, але публіка не переставала аплодувати і викликати Моцарта »Майкл Келлі, друг-ірландець Моцарта писав в своїх мемуарах:

Номер слайду 9

«Фігаро – ідеальний народний герой,слуга, що висміює недоліки своїх хазяйнів». Фігаро з опери «Весілля Фігаро» – персонаж, про якого бомарше писав: «фігаро…розум в поєднанні з веселістю і гострим словом»

Номер слайду 10

Увертюра – оркестровий вступ до опери, балету або окрема п’єса, написана зазвичай в сонатній формі без розробки.

Номер слайду 11

На початку Фігаро вимірює площу кімнати, щоб встановити ліжко. Майбутнє свято не радує графа

Номер слайду 12

Дотепність і сміливість відображені в каватині Фігаро "Якщо захоче пан пострибати" («Se vol ballare, Signor Contino»), іронія якої підкреслена танцювальним ритмом. Сюзанна розповідає про переслідування графа

Номер слайду 13

Каватина Фігаро

Номер слайду 14

У веселуна Фігаро чимало ворогів. Старий доктор Бартоло до сих пір не може забути, як спритно провів його колишній цирульник, допомагаючи графу одружитися на його вихованці Розині. Старіюча ключниця Марцеліна мріє оженити Фігаро на собі.

Номер слайду 15

Керубино «…чудовий пустун: неспокійне і невиразне бажання – ось основа його характеру». Керубіно - юний паж закоханий у всіх жінок в замку. Він обожнює графиню

Номер слайду 16

Трепетно ​​схвильована арія Керубіно "Розказати, пояснити не можу я" окреслює поетичний образ закоханого пажа. Партія юного пажа написана для жіночого голосу - сопрано

Номер слайду 17

Несподіваний прихід графа змушує Керубіно сховатися. Граф знову благає Сюзанну поступитися його любові, але виливу закоханого вельможі перериваються стуком у двері - це з'явився інтриган Базиліо і граф також ховається

Номер слайду 18

Дія завершується, коли Фігаро в глузливою військовою арією «Non piu andrai» ( «Хлопчик жвавий»)

Номер слайду 19

ІІ дія. Арія графині "Бог любові" залучає ліризмом і благородною стриманістю почуття

Номер слайду 20

Ніжності і любовного томління сповнена арієтта Керубіно "Серце хвилює спекотна кров". Це любовна пісня, в якій Сюзанна акомпанує йому на гітарі.

Номер слайду 21

Раптова поява графа призводить всіх в сум'яття; Керубіно ховається в сусідній кімнаті і при цьому замикає двері. Коли графиня забороняє йому відкрити двері (вона ж замкнена), він (разом з графинею) вирушає за інструментами, щоб її зламати.

Номер слайду 22

За мить з’являється Фігаро, щоб запросити графа на весільне торжество. Кмітливому Фігаро знову майже вдається все пояснити за допомогою складних байок, але у графа залишаються деякі підозри. Нарешті - кульмінація всіх складнощів! - приходять д-р Бартоло, дон Базиліо і Марцеліна.

Номер слайду 23

ІІІ діявходить Сюзанна й у витонченому дуеті ( «Crudel! Perche finora» - «Скажи, навіщо ж довго так мучила ти мене») запевняє його, що вона зробить все, як він забажає.

Номер слайду 24

комічна сцена суду. Раптово з'ясовується, що Фігаро - рідний син Марцеліни і Бартоло, в дитинстві викрадений розбійниками

Номер слайду 25

Графиня і Сюзанна не залишили думки провчити графа. Графиня вирішує сама надіти плаття служниці і піти на нічне побачення. Під її диктовку Сюзанна пише записку, призначаючи графу зустріч в саду.

Номер слайду 26

сумна Каватина Барбарини «Упустила, загубила» Фігаро, дізнавшись від простушки Барбарини про записку, починає підозрювати свою наречену в обмані.

Номер слайду 27

Лірична арія Сюзанни "Прийди, мій милий друг" овіяна поезією тихої місячної ночі.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

граф просить вибачення у своєї пані, у вірності якій він переконався. Опера закінчується загальним примиренням і веселощами.

Номер слайду 30

Ми завжди дізнаємося його музику по її якійсь особливій чистоті, ясності, прозорості. Зазвичай кажуть, що в музиці Моцарта переважає сонячність. Композитор А. Рубінштейн називав Моцарта Геліосом - богом сонця музики, саме про нього він вигукував: «Вечный солнечный свет в музыке – имя тебе Моцарт!»

Номер слайду 31

«Идёшь в дом, простой, без лишних украшений, уютный, большие окна, море света, кругом зелень, всё приветливо, и тебя встречает радушный хозяин, усаживает тебя, и так хорошо себя чувствуешь, что не хочется уходить. Это Моцарт.» Зачарований світлими моцартівська мелодіями, російський співак Ф. Шаляпін так висловив своє ставлення до великого композитора:

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Солонець Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Sternyuk Halyna
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
2139
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку