Святкова і розважальна музика Урок

Про матеріал
Визначити особливості взаємодії музичного мистецтва та мистецтва слова (літератури) в пісенному жанрі. Розглянути та визначити характерні риси пісень без слів (вокалізів). Розвивати вміння учнів мислити,інтерпретувати та виразно виконувати музичні твори. Виховувати інтерес, любов до музики, літератури.
Перегляд файлу

 

Тема 31-32. Святкова й розважальна музика

Музичні твори, призначені для відпочинку, свят і розваг, часто називають легкою музикою. Слово це застосовується до різноманітних явищ і напрямів музичного мистецтва. Така музика і справді легка для сприйняття. Розважальну музику ми чуємо найчастіше з естради, в цирку, по телебаченню або просто неба. До легкої музики належать естрадні пісні й танці, твори для вокально-інструментальних ансамблів (ВІА). Така музика покликана передусім розважити слухачів, створити їм гарний настрій.

 

Яку музику виконують під час свят у вашому краТ? Які інструменти використовують ансамблі троїстих музик під час українських народних свят?Легка музика, що звучала під час свят, розваг і народних гулянь, завжди захоплювала людину, надавала святкового настрою, створювала особливу радісну атмосферу.

 

Зазвичай легку розважальну музику -пісенну чи танцювальну— виконують п ід акомпанемент ее тра Иного оркестру або ансамблю. До естрадного оркестру поряд із інструментами, традиційними для симфонічного оркестру, належать саксофони, електрогітари, ударна установка, синтезатор.

 

Пригадайте, що таке естрада.Програма естрадного концерту може поєднувати різноманітні виступи: музичні (спів, інструментальна п'єса), хореографічні (танцювальна мініатюра), літературно-театральні (художнє читання, гумористичні сценки, пантоміма), циркові (клоунада, жонглювання). Таким чи ном, синтетична і багатожанрова за своєю природою естрада тісно пов'язана з багатьма видами мистецтва.

 

Сьогодні естрада не обмежується концертними залами, вона знаходить шанувальників на стадіонах (зокрема на

багатотисячних концертах «зірок»-виконавців), мільйони слухачів біля екранів телевізорів та у всесвітній мережі Інтернет. У той самий час естрадні виступи є невід'ємною частиною шоу-бізнесу.

Слово «шоу* (з англ. «видовище») міцно ввійшло в наше життя: без шоу не можна уявити жодного визначного святкування. Чимало пісенних і танцювальних шоу сьогодні можна переглянути й по телебаченню. Зазвичай для створення телешоу застосовують найсучасніші технології у галузі звуку, освітлення, відеознімання тощо.

 

Шоу -захід розважального, постановочного характеру, який, як правило, відбувається перед публікою (реальною чи віртуальною).Корені розважальної і святкової музики сягають у далеке минуле. У давнину існувала традиція виконувати розважальну музику не лише на балах, а й у парках і садах просто неба. Такі твори писали до певних церемоній, урочистостей. Прикладом може слугувати сюїта «Музика для королівського феєрверку» Георга Фридриха Генделя, яка була створена у 1749 р. на замовлення короля Георга II з приводу укладання мирової договору. Король бажав, щоб на святі, яке готувалося для знаті, дипломатів і ви-сокошанованих гостей, грала лише «військова музика». Проте композитор залучив до виконання струнну групу інструментів. Генеральну репетицію провели в лондонському парку без феєрверку, тому музику почули всі охочі, як виявилося -12 тисяч людей. На самому ж святі сюїту виконували 100 музикантів у супроводі грандіозного феєрверку.

 

Сюїта складається з п'яти номерів. Відкриває її, звісно, увертюра. Друга частина-«Бурре», третя-«Світ», у якій виражається благословенний спокій світу, alV -«Радість», де яскраві партії труб мали музично зобразити тріумф. Завершується твір Менуетом у мінорі й мажорі.

 

сучасній культурі набули поширення й інші форми музичних розваг, зокрема музичні фонтани. Яскраве видовище аквашоу (видовище на воді) досягається завдяки синхронному, тобто одночасному, поєднанню музики і руху струменів води, які збагачуються різнокольоровими світловими ефектами.Відомим римським фонтанам, що в Італії, присвячено симфонічну поему Отторіно Респігі. Саме архітектурні шедеври Джо-ванні Лоренцо Берніні -фонтани -надихнули італійського композитора на створення чудової музики. Твір складається з 4 частин, кожна з яких присвячена певному фонтану під час його споглядання у різний час доби.

 

Сучасні музичні фонтани, зазвичай оригінальної форми, розміщуються в парках і скверах. «Хореографію» для такого типу фонтанів створюють за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. Сильні чи слабкі водяні струмені «підлаштовуються* під ритм і динаміку певної музичної композиції. Ніби наслідуючи справжніх танцюристів, вони піднімаються й опускаються, прискорюють чи уповільнюють свій рух, розгойдуються або обертаються по колу.

 

1. Які естрадні оркестри вам доводилося чути? Яку музику вони виконували?2. У вільний час із відльних джерел Інтернету послухайте репертуар музичних фонтанів світу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гринь Раїса Дмитрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pdf
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
5627
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку