7 клас біологія. Презентація "Опора і рух. Види скелета. Значення опорно-рухової системи"

Про матеріал

7 клас біологія. Презентація "Опора і рух. Види скелета. Значення опорно-рухової системи" допоможе під час уроку сформувати в учнів поняття про опорно-рухову систему тварин, дати порівняльну характеристику видам скелета та типів руху тварин, значення опорно-рухової системи для тварин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас. Тема 2. Процеси життєдіяльності тварин. Урок: Опора і рух. Види скелета. Значення опорно-рухової системи. Волошина Олена Іванівна Вчитель біології вищої категоріїХарківської ЗОШ № 125

Номер слайду 2

Поміркуйте На значення опори звертав увагу ще давньогрецький математик, фізик та інженер, один з найдавніших вчених античності Архімед. Що таке опора? Опорою в механіці називають елементи системи, основною функцією яких є передача зусиль від однієї частини конструкції на інші або на фундамент. А яке ж значення має опора для тварин? Чи тільки цим обмежується значення опорної системи для організму тварин?

Номер слайду 3

Опорно-рухова система (синоніми: опорно-руховий апарат, кістково-м'язова система, локомоторна система, скелетно-м'язова система) — комплекс структур, який утворює каркас, надає форму організму, дає йому опору та забезпечує захист внутрішніх органів і можливість пересування у просторі.

Номер слайду 4

Що входить до складу опорно-рухової системи тварин? Скелет, м’язи, зв’язки, сухожилки

Номер слайду 5

Опорні та рухові структури тварин Тіло одноклітинних тварин: Амеба — оболонку клітини, псевдоніжки; інфузорія — війки;Тіло кишковопорожнинних: епітеліально-м’язові клітини ектодерми (медуза);Тіло кільчастих червів: шкірно-м’язовий мішок;Тіло членистоногих: зовнішній скелет у вигляді хітинового покриву, до якого прикріплюються м’язи;Тіло хребетних: внутрішній скелет, до якого зовні прикріплюються м’язи.

Номер слайду 6

Скелети тварин. Гідростатичний скелет(порожнини, заповненірідиною)Зовнішній скелет(панцир)Внутрішній скелет(кістки)

Номер слайду 7

Гідростатичний скелет – рідинний скелет, у якому опорою для тіла є насичені водою м’які тканини (головоногі молюски) або порожнина (круглі та кільчасті черви). Порожнинна рідина або вода тканин зумовлює тиск на м’язи тіла або шкірно-м’язвого мішка. При скороченні м’язи забезпечують протидію, розміри та форму тіла. У круглих червів первинна порожнина тіла заповнена рідиною під тиском –гідростатичний скелет

Номер слайду 8

Екзоскелет – зовнішній скелет, утворений виділеннями цитоплазми клітин, клітинами ектодерми (коралові поліпи) або епітеліальними тканинами тіла (молюски). Ріст тварин, що мають екзоскелет відбувається лише під час линяння (членистоногі з хітиновим екзоскелетом) або постійно нарощують його (молюски з черепашкю).

Номер слайду 9

Внутрішній скелет – ендоскелет –механізм, що забезпечує опору, рух, форму тіла за рахунок внутрішнього каркасу, утвореного живими клітинами. Ендоскелет здатний до неперервного росту в тілі, тому немає потреби в линянні.

Номер слайду 10

Зовнішній скелет:- Переваги: Міцність, прикріплення м’язів і забезпечення руху, освоєння нових способів переміщення (політ).- Недоліки: Не росте разом з твариною, робить тварину беззахисною під час линяння, обмежує розміри тіла. Переваги внутрішнього скелета: Росте разом з твариною, збільшує швидкість руху тіла за рахунок значної спеціалізації окремих м’язів і їх груп. Висновок: більш прогресивним є внутрішній скелет.

Номер слайду 11

Заповнення таблиціПорівняльна характеристика зовнішнього і внутрішнього скелетів Ознака. Зовнішній скелет. Внутрішній скелет1. Розташування  2. Прикріплення м’язів  3. Особливості будови  4. Приклади тварин  

Номер слайду 12

Еволюція скелетної системи тварин: Від зовнішнього до внутрішнього скелету. Диференціація на відділи, що зумовило урізноманітнення функцій.

Номер слайду 13

Скелет риб. У кісткових риб скелет кістковий, а у хрящових складається з хрящових елементів Скелет складається з черепа, хребта (два відділи: тулубовий і хвостовий), плечового і тазового поясів та опорних променів

Номер слайду 14

Скелет земноводних1. Осьовий скелет – хребет:-шийний відділ-грудний відділ-крижовий відділ-хвостовий відділ2. Скелет голови – череп3. Скелет поясів кінцівок4. Скелет вільних кінцівок

Номер слайду 15

Скелет плазунів. У змій грудна клітка відсутня. У черепах панцир – це частина скелета

Номер слайду 16

Скелет птахів1. Скелет легкий, утворений порожнистими кістками.2. Частина кісток зростається: - кістки черепа, - кістки частини грудних, поперекових, крижових, хвостових хребців - у складні крижі; - ключиці - у вилочку; - кістки стопи - у цівку.3. Зуби відсутні.

Номер слайду 17

Скелет ссавців 1. Диференційовані зуби знаходяться в заглибинах – альвеолах. 2. Розвивається кісткове піднебіння. 3. У шийному відділі 7 хребців не залежно від довжини шиї. 4. Грудний відділ утворений 12 парами ребер і грудиною.

Номер слайду 18

Функції скелета:1. Визначення розмірі та форм тіла2. Опори. Скелет допомагає тілу зберегти ту форму, яка для певних умов існування є найкращою. Наприклад, для хижих риб необхідна обтічна форма тіла, а для придонних – сплощена, як у камбали.3. Захисту. Опорні структури здійснюють захист організму від поїдання або захист внутрішніх органів від несприятливої дії чинників середовища. Черепашка молюсків захищає їх від ворогів, череп хребетних тварин захищає головний мозок, а хребет – спинний мозок.4. Руху. Скелет є місцем прикріплення м’язів. До хітинового скелету членистоногих прикріплюються їхні м’язи-згиначі й м’язи розгиначі кінцівок та м’язи крил у комах, у хребетних м’язи прикріплюються до кісток з утворенням важелів (ніколи не починаються і не закінчуються на одній і тій самій кістці). 5. Функція мінеральних речовин. За необхідності зі скелету для використання в організмі може надходити Кальцій. Деякі рослиноїдні тварини (олені, жирафи) навіть можуть поїдати кістки, щоб забезпечити власні потреби свого організму в Кальції.6. Кровотворення. Кістки хребетних тварин містять кістковий мозок, у якому відбувається утворення крові.7. Ресорна — пом’якшення поштовхів та струсів.

Номер слайду 19

Рух - це переміщення складових частин клітини, самих клітин, органів організму и самого організму шляхом активної зміни положення чи форми. РУХ ТВАРИН - здатність клітин чи організмів до активних взаємовідносин із середовищем, що виникає як результат скоротливості на різних рівнях організації життя. Активний рух тварин (локомоція) - це процес життєдіяльності, у якому беруть участь органели руху та органи руху для активного переміщення клітин чи організмів у просторі.

Номер слайду 20

Види рухів тварин. М'язовий рух - це рух за допомогою скоротливих органів м'язів, в утворенні яких беруть участь м'язові тканини. Амебоїдний рух - це рух за допомогою несправжніх ніжок, які з'являються завдяки повільному перетіканню цитоплазми й зміні форми клітини. Мерехтливий рух - це рух за допомогою джгутиків та війок, які є довгими чи короткими ниткоподібними цитоплазматичними виростами клітин з мікротрубочками всередині.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Рух кишковопорожнинних відбувається за рахунок скорочення епітеліально-м’язових клітин, з’єднаних мязовими відростками. М’язовий рух«Крокуючий» тип пересування«Акробатичний» тип пересування

Номер слайду 23

Плавання

Номер слайду 24

Повзання

Номер слайду 25

Стрибання

Номер слайду 26

Літання

Номер слайду 27

Біг

Номер слайду 28

«Мозковий штурм»— Про що свідчить різне положення кінцівок відносно тулуба у представників різних класів хребетних тварин?— Про що свідчить подібний план будови скелетів різних хребетних тварин?— Відомо, що риби не можуть повертати голову. Чи можуть це робити жаби та тритони? Відповідь поясніть.— У скелеті змій відсутня грудна клітка. У зв’язку із чим вона була втрачена у цих тварин?— Шия у ссавців має різну довжину: у собаки вона коротка, у жирафи — довга. Яка причина такої відмінності?

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хворостяна Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
15420
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку