Способи орієнтування тварин

Про матеріал
невеличка презентація по темі "способи орієнтування тварин". в ній присутні визначення та терміни. сподіваюсь, що вона вам буде корисною!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи орієнтування тварин..

Номер слайду 2

Зміст1. Орієнтування тварин у просторі за допомогою різноманітних подразників.2. Способи орієнтування.3. Способи орієнтування.4. Способи орієнтування.5. Хомінг.6. Міграції.7. Те що варто запам’ятати.

Номер слайду 3

 Орієнтування тварин у просторі за допомогою різноманітних подразників. 

Номер слайду 4

Способи орієнтування. Одним із найпростіших способів орієнтування тварин є таксиси. Вони властиві одноклітинним організмам, трапляються у червів і комах. Таксиси — це рухові реакції у відповідь на однобічно діючий подразник (стимул). Подразниками можуть бути світло (фототаксис), температура (термотаксис), волога (гідротаксис), хімічні речовини (хемотаксис) тощо. Рух організму може бути як у напрямку подразника (позитивний таксис, наприклад, евглена зелена рухається до світла) так і від нього (негативний таксис, наприклад, евглена зелена «тікає» із краплини води, в якій розчинений хлорид натрію).

Номер слайду 5

Способи орієнтування. Органи чуття — зір, слух, нюх тощо — відіграють головну роль у просторовій орієнтації багатьох тварин. Хімічні речовини дозволяють орієнтуватися тим тваринам, у яких добре розвинений нюх і смак. Термолокація. Деякі тварини (їх небагато) мають органи, що сприймають на відстані теплове випромінювання (інфрачервоні промені), — термолокатори, хоча терморецептори є практично у всіх тварин. Феромони — хімічні речовини, які виділяють тварини в навколишнє середовище та впливають на поведінку інших особин того ж виду.

Номер слайду 6

Способи орієнтування. Ехолокація — це випромінювання і сприйняття відбитих, як правило, високочастотних звукових сигналів. Вона допомагає тваринам виявляти здобич, перешкоду тощо, а також отримувати інформацію про їх властивості та розміри. Ехолокація розвинена у кажанів, дельфінів, деяких птахів і землерийок. Електричні і магнітні поля. Це спосіб орієнтації тварин за допомогою геомагнітного поля Землі. Він характерний для деяких ссавців, птахів, земноводних, риб, комах.

Номер слайду 7

Хомінг. Хомінг (англ. хоум — дім, хомінг — повертатися додому), інстинкт дому — здатність тварин за певних умов повертатися зі значної відстані на своє місце проживання, до гнізда, лігва тощо. Це стійке запам’ятовування твариною місця свого народження. Найкраще цей інстинкт вивчений у тварин з міграційною поведінкою. Цікавий дослід було проведено а лелеками. Птахів вивезли з України та випустили у Малій Азії, приблизно у місці, яке знаходиться на півдорозі їхнього осіннього перельоту. Та лелеки замість того, щоб летіти далі на південь, негайно відправилися у зворотному напрямку, додому і через 12 днів опинились у рідних гніздах. А через місяць вони знову полетіли на місце зимівлі, на південь. Це яскравий приклад хомінгу, інстинкту дому.

Номер слайду 8

МіграціїМіграція (від лат. мігратіо — переселяюсь, переходжу) — це територіальне пересування, що супроводжується зміною місця проживання. Міграції тварин — періодичне або неперіодичне пересування тварин за певну ділянку упродовж сезону, року або багатьох років. Міграції тварин виникають у зв’язку зі змінами умов їхнього існування або проходженням ними певного етапу циклу розвитку. А. Міграції у зв’язку зі змінами умов існування тварин. Б. Міграції у зв’язку з проходженням тваринами певного етапу циклу розвитку. Вугор європейський живе у річках, а розмножуватися мігрує в Саргасове море (в західну частину Атлантичного океану).

Номер слайду 9

Те що варто запам’ятати• Здатність тварин визначати своє положення у просторі та серед особин свого та інших видів; уміння вибирати певний напрямок руху — це орієнтування тварин.• Способи орієнтування тварин: таксиси, Сонце, ехолокація, термолокація, електричні і магнітні поля Землі тощо. Це переважно інстинктивні дії.• Інстинкт дому — це хомінг.• Тварини мігрують у зв’язку зі змінами умов існування або проходженням певного циклу розвитку. Міграція — це переважно інстинктивні дії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фраціян Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
2542
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку