Презентація до уроку :Органічні сполуки і здоров'я людини.
Мета :
Сформувати споживчу грамотність та відповідальність за своє здоров'я з позиції хіміко-біологічних знань
Завдання :
Білки постачають амінокислоти (будівельні блоки) для росту тіла і для відновлення ушкоджених структур. Тест на білки Об’єкт дослідження: Грецький горіх Помістили шматочок горіха в пробірку Змішали з водою Добавили декілька крапель натрій гідроксиду (NaOH) і розчин купрум (ІІ) сульфат (CuSO4) Суміш змінила колір з блідо-голубого на блідо-фіолетовий Висновок : даний продукт містить білок
З розвитком людства світ довкола нас стає все більш штучним. Ми переселилися у будівлі, зведені зі штучних матеріалів, зі штучною підлогою, меблями та пластиковими вікнами. Ми вбрані у штучний одяг. А тепер нас «присаджують» на штучну їжу, хоча досі ми втішали себе тим, що це там, на Заході, люди споживають хімічні помідори та огірки, вирощені на паралоні. На відміну від європейців, ми не надто переймаємося якістю продуктів, які щодня купуємо в магазинах чи супермаркетах. Більшість із нас зважає на зовнішній вигляд товару, інколи звертає увагу на термін споживання. При цьому ми не звикли цікавитися, з чого цей продукт виготовлений, наскільки він «натуральний», чи не шкідливий для вживання. То що ж ми насправді їмо?
МАЙОНЕЗ У складі сучасного майонезу, який пропонують нам з полиць торгових закладів, від класичного рецепту залишилася лише питна вода і звичайна кухонна сіль. Олія - у більшості випадків рафінована і дезодорована. Це означає, що в ній не залишилося не тільки «домішок», але й вітамінів і мінералів. Яєчний жовток - у вигляді порошку, гірчиця замінена ароматизатором, перець часто також. Крім цього, в майонезі є не безневинні елементи Е 160а, Е 220, Е 621.
З ЧОГО СКЛАДАЮТЬСЯ М'ЯСНІ ПРОДУКТИ Сосиски – 45% емульсії, 25% соєвого білка, 15% пташиного м'яса, 5% муки, крохмалу, 5% смакових добавок, 7% м'ясного матеріалу. Варена ковбаса – 30% пташиного м'яса, 25% емульсії, 25% соєвого білка, 10% м'ясного матеріалу, 8% мука, крохмал, 2% смакових добавок. При чому у рецепті значиться, що емульсія – це субпродукти, відходи м'ясо виробництва. Їх розмелюють і варять до стану каші.
БАРВНИКИ Ось так виробники у прагненні легких прибутків почали готувати продукти з сюрпризом. А для того, щоб ми не дуже орієнтувалися, що вони виробляють з продуктами ввели цифру Е. Такий собі шифр. Ось барвники – Е від 100 до 199. Ними підкрашують сир, практично всі вироби ковбасних виробів, морозиво, цукерки, кондитерські вироби, напої. А барвники є причиною харчової алергії, а також провокують захворювання щитовидної залози.
ШКІДЛИВІ ДІЇ ДЕЯКИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК Е102 небезпечний Е103 заборонений Е104 підозрілий Е105 заборонений Е110 небезпечний Е111 заборонений Е120 небезпечний Е121 заборонений Е122 підозрілий Е123 дуже небезпечний Е124 небезпечний Е125 заборонений Е126 заборонений Е127 небезпечний Е129 небезпечний Е130 заборонений Е131 ракоутворюючий Е141 підозрілий Е142 ракоутворюючий Е150 підозрілий Е1501 небезпечний Е151 шкідливий для шкіри Е152 заборонений Е153 ракоутворюючий Е154 кишкові розлади Е155 небезпечний Е160 шкідливий для шкіри Е171 підозрілий Е173 підозрілий Е180 небезпечний Е201 небезпечний Е210 ракоутворюючий Е211 ракоутворюючий Е212 ракоутворюючий Е213 ракоутворюючий Е214 ракоутворюючий Е215 ракоутворюючий Е216 ракоутворюючий Е219 ракоутворюючий Е220 небезпечний Е222 небезпечний Е223 небезпечний Е224 небезпечний Е228 небезпечний Е230 ракоутворюючий Е231 шкідливий для шкіри Е232 шкідливий для шкіри Е233 небезпечний Е239 шкідливий для шкіри Е240 ракоутворюючий Е241 підозрілий Е242 небезпечний Е249 ракоутворюючий Е250 артеріальний тиск Е251 артеріальний тиск Е252 ракоутворюючий Е270 небезпечний Е280 ракоутворюючий Е281 ракоутворюючий Е282 ракоутворюючий Е283 ракоутворюючий Е310 сип Е311 сип Е312 сип Е320 холестерин Е321 холестерин Е330 ракоутворюючий Е338 розлад шлунку Е339 розлад шлунку Е340 розлад шлунку Е341 розлад шлунку Е343 кишкові розлади Е400 небезпечний Е401 небезпечний Е402 небезпечний Е403 небезпечний Е404 небезпечний Е405 небезпечний Е450 розлад шлунку Е451 розлад шлунку Е452 розлад шлунку Е453 розлад шлунку Е454 розлад шлунку Е461 розлад шлунку Е462 розлад шлунку Е463 розлад шлунку Е465 розлад шлунку Е466 розлад шлунку Е477 підозрілий Е502 небезпечний Е503 небезпечний
ЛІКАРСЬКІ ПРЕПАРАТИ Аспірин, загальноприйнята назва ацетилсаліцилової кислоти – найпоширенішого болезаспокійливого, жарознижувального та протизапального засібу. Молекулярна формула С9Н8О4 Аспірин - дрібні голчасті кристали, добре розчинні в гарячій воді і спирті.Температура плавлення 1350С, густина- 1,4 г/мл, при температурі 490 0С самозаймається. Небезпека аспірину полягає в тому, що в шлунку людини він під дією води піддається гідролізу. Продуктами гідролізу є саліцилова та оцтова кислота. Саліцилова кислота містить вільну фенольну групу. В подальшому саліцилова кислота частково декарбоксилюється, тобто перетворюється у фенол. А фенол є отруйною і небезпечною речовиною для всіх живих організмів.