Презентація "Організація освітнього процесу в з’єднаному класі"

Про матеріал
В освітньому процесі класу-комплекту можна використовувати технології очного і дистанційного навчання. Розклад уроків складається так, щоб навчальні заняття проводилися з одного предмета, з інтегрованим змістом навчального матеріалу. Цьогоріч у нас дистанційне навчання, тому на початку навчального року виникло питання: Як правильно побудувати роботу у класі-комплекті дистанційно. Основним завданням у своїй роботі я вбачаю формування у дітей вміння самостійно вчитися і самостійно здобувати знання. Адже на одному уроці школярі вивчають різні теми. У цьому основна відмінність уроку в класі-комплекті, звідси його переваги і недоліки, а також всі складності і особливості. Кожен урок в класі-комплекті - це фактично два уроки, з'єднаних в одному. Вони проводяться одночасно, в одному приміщенні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суходільська філія Комунального закладу “ Ліцей №2 Долинської міської ради” Виступ учителя з’єднаного класу Клусовської Наталії Миколаївни Травень, 2023 Організація освітнього процесу в з’єднаному класі

Номер слайду 2

На основі Положення про з’єднаний клас (клас-комплект), яке Міністерство освіти і науки України оновило і привело у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (наказ МОН від 27 травня 2021 року № 588 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 05 серпня 2016 року № 944», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17 червня 2021 року за № 807/36429) та у зв’язку з демографічною ситуацією , яка склалася у нашому селі у Суходільській філії у 2021-2022н.р. було створено клас-комплект, який існує і до сьогодні. Наш сьогоднішній з’єднаний клас непростий, ще й тим, що у кожному класі є дитина з особливим освітніми потребам. Тому, у нашому закладі - специфічний інклюзивний клас-комплект. *

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Школярі в з’єднаному класі повинні навчитися :

Номер слайду 6

Загальні вимоги до уроку в з’єднаному класі

Номер слайду 7

Структура уроку . Етапи уроку І. Організація класу. ІІ. Повторення вивченого. ІІІ. Засвоєння нових знань. ІV. Закріплення. V. Рефлексія. VІ. завдання додому. Точніше: не етапи уроку, а переходи: «з учителем - самостійно», «самостійно - з учителем».

Номер слайду 8

Під керівництвом вчителя і за його безпосередньої участі здійснюються: - деякі підготовчі вправи; - пояснення нового матеріалу на основі попередньої самостійної роботи; - бесіди - викладу нового матеріалу; - пояснення, розповіді, інструктажі; - евристичні бесіди; - дидактичні ігри; - первинне сприйняття, осмислення, закріплення нового матеріалу; - діагностика рівня навченості; - контроль і корекція засвоєних знань, умінь; - показ раціональних прийомів застосування знань; - тематичне узагальнення матеріалу.

Номер слайду 9

Самостійна робота Умови ефективності самостійної роботи: - Правильна мета. - Місце і роль в загальній структурі. - Облік рівня підготовленості та можливості учнів. - Індивідуальні та диференційовані завдання. - Оптимальна тривалість. - Інструкції, алгоритми, «опори». - Раціональні способи перевірки. - Правильне поєднання з іншими видами роботи.

Номер слайду 10

Втрати часу в з’єднаних класах найчастіше обумовлені: - Неодночасним початком роботи у всіх класах комплекту. - Необхідністю детально пояснити учням класів завдання майбутньої роботи. - Частими і багатослівними поясненнями завдань кожного наступного етапу навчання. - Відсутністю заздалегідь приготовлених дидактичних матеріалів для самостійної роботи. - Невмілим або не за призначенням використанням дидактичних матеріалів. - Низьким рівнем сформованості навичок самонавчання в учнів. - Застосуванням нераціональних способів перевірки і контролю знань, умінь. - Непродуманої організацією робочих місць вчителя та учнів. - Відсутністю необхідних технічних засобів управління навчанням. - Відсутністю хороших методичних посібників.

Номер слайду 11

Організація освітнього середовища

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Миру нам усім, щастя і успіхів!

ppt
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку