Презентація "Організація тренінгу спілкування з дітьми молодшого шкільного віку"

Про матеріал
Презентація містить опис організації та етапів проведення тренінгу спілкування з дітьми молодшого шкільного віку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Організація тренінгу спілкування з дітьми молодшого шкільного віку

Номер слайду 2

2 Тренінг спілкування передбачає групову форму роботи, під час якої здійснюється розвиток техніки міжособистісного спілкування людей, відбувається оволодіння певними соціальнопсихологічними знаннями, рефлексивними навичками, вмінням аналізувати ситуацію.

Номер слайду 3

3 Навички, які опановують учні під час тренінгу спілкування: сформулювати свою точку зору; з’ясувати точку зору своїх партнерів; виявити різницю точок зору; спробувати розв’язати проблемні завдання за допомогою логічних аргументів, не переводячи суперечку в особисту площину.

Номер слайду 4

4 Тренінг спілкування є одним з методів активного навчання і психологічного впливу, який здійснюється в процесі активної групової взаємодії і спрямований на підвищення компетентності в сфері спілкування.

Номер слайду 5

5 Тренінг спілкування проводиться як зі спеціально підібраними групами, так і з уже існуючими. У першому випадку частіше переслідуються індивідуальні психокорекційні цілі, а в другому метою є вироблення навичок конструктивної взаємодії в уже існуючому колективі (класі, групі).

Номер слайду 6

6 Специфічними рисами тренінгу є:  акцент на взаємовідносинах між учасниками групи, які розвиваються і аналізуються в ситуації «тут-і-тепер»;  застосування активних методів групової роботи;  об’єктивація суб’єктивних почуттів та емоцій учасниками тренінгу по відношенню один до одного або до того, що відбувається в групі; атмосфера розкутості та свободи спілкування між учасниками, клімат психологічної безпеки.

Номер слайду 7

7 У тренінгу групова дискусія застосовується з метою надання учасникам змоги подивитися на проблему з різних боків, а також в якості способу групової рефлексії через аналіз індивідуальних переживань. Також вона дозволяє підвищити ступінь взаємодії між всіма учасниками тренінгу та ефективність процесу навчання.

Номер слайду 8

Під час дискусії учасники мають можливість поставити запитання, отримати зворотній зв'язок від інших, висловити власну думку, спираючись на знання та попередній досвід, розширити цей досвід, а іноді й змінити власні уявлення та настанови.

Номер слайду 9

Підготовка до проведення тренінгу:1) визначити цілі та завдання;2) розробити план-сценарій;3)роздати питання та проблеми, які будуть обговорюватися;4)розподілити ролі між учасниками;5) приготувати приміщення та необхідні матеріали

Номер слайду 10

Приміщення для тренінгу

Номер слайду 11

Важливим фактором є підготовка матеріалів, що легко читаються, а саме:· небагато тексту;· наявність чітких схем замість деяких текстових блоків;· малюнки;· можливість робити помітки у цих матеріалах.

Номер слайду 12

Що бажано мати на тренінгу

Номер слайду 13

Структура уроку - тренінгу:- Привітання;- Очікування;- Домовленість про правила;- Об’єднання в групи;- Робота в групах;- Руханки;- Зворотній зв'язок;- Завершення.

Номер слайду 14

14 Отже, впровадження тренінгу спілкування орієнтоване на те, щоб ситуативна допитливість переросла в стійкі пізнавальні інтереси, щоб культура дискусії відшліфовувалась, щоб дитячі питання й здогадки випереджали плани вчителя, щоб діти самі ставили проблему наступного заняття.

pptx
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку