Презентація "Орієнтування у просторі. Сторони світу"

Про матеріал
НУШ. Презентація до уроку 5 класу з дисципліни "Пізнаємо природу" за програмою «Пізнаємо природу. 5–6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти(автори програми Шаламов Р. В., Каліберда М. С.,Григорович О. В., Фіцайло С. С.)Рекомендовано Міністерством освіти і науки України(наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 №140) . Підручник : "Пізнаємо природу: підручник для 5-го класу закл. загал. серед. освіти / М. Кравченко, Д. Шабанов. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2022. — 248 с.: іл"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орієнтування у просторіСторони світу

Номер слайду 2

Дитина дошкільного віку повинна вміти орієнтуватися у просторі і часі. Це вміння визначати напрям руху: вперед –назад, ліворуч-праворуч, догори-вниз. Вміння визначати час доби (орієнтовно): ранок, день, вечір чи ніч. Це базові навички орієнтування у просторі. Які чинники допомагають намвизначитись у напрямку чи у часі ?

Номер слайду 3

Космічний простір…Як в ньому орієнтуватися?

Номер слайду 4

Як не заблукати в пустелі, океані, лісі?

Номер слайду 5

Орієнтир – це об’єкт , за допомогою якого можна визначитись з напрямком, часом. Орієнтирами можуть бути якнерухомі предмети на поверхні Землі, так і небесні тіла.

Номер слайду 6

З давніх –давен Сонце було найвідомішим об’єктом, за яким спостерігали люди.

Номер слайду 7

Сонце сходить на сході,А заходить на заході.

Номер слайду 8

Чи знали ви, що Сонце сходить на сході, а заходить точно на заході лише двічі на рік в березні та вересні ?( 20-21 березня та 22-23 вересня)Навесні та влітку Сонце сходить на північному сході, а заходить на північному заході. Восени та взимку - на південному сході і, відповідно, на південному заході.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Астроля́бія— кутовимірювальний прилад, яким до XVIII століття користувались для визначення широти і довготи в астрономії та навігації. В певному сенсі астролябія є дуже давнім астрономічним комп'ютером, створеним для вирішення задач, пов'язаних з розрахунком часу і позиції Сонця та зірок на небосхилі.

Номер слайду 11

Ко́мпас — прилад для орієнтування на земній поверхні і в гірничих виробках відносно напряму магнітного поля. Служить для орієнтування щодо сторін світу.

Номер слайду 12

Як користуватися компасом ?З компасом простіше орієнтуватися місцевістю. З ним можна зрозуміти своє місцезнаходження, не використовуючи карту. Компас в телефоні спрощує завдання, він завжди на руці: працює чітко, не займає додаткового місця у поклажі. У компасі плаваюча стрілка намагнічена. Червоний( або зафарбований) кінчик постійно вказує північ. Поважно в який бік повертати компас, зафарбована стрілка все одно буде спрямована на північ. Вона відгукується магнітне полі Землі, електричні дроти, залізничні рейки та інші залізні конструкції. Слід переконатися, що в радіусі 50 метрів немає об'єктів, які можуть спотворити отриману інформацію, і потім виставляти маршрут. Щоб знайти програму в мобілці, потрібно зайти в папку «Інструменти» або «Утиліти». Натиснути на іконку із зображенням компаса. Все готово.

Номер слайду 13

Якщо телефон розрядився, до карти доступ закрито, доведеться використовувати методи орієнтування без додаткових пристроїв: Дивитись на положення та рух Сонця. Слідкувати за зірками. Використовувати водні об'єкти як орієнтири. Використовувати мурашники, рослини та інші природні об’єкти

Номер слайду 14

Домашня робота : Знайти в мережі інтернет інформацію про те , яким чином ми можемо орієнтуватися стосовно сторін світу на поверхні Землі : у лісі, в пустелі, на морі тощо за допомогою природних об’єктів. Створити презентацію , продемонструвати на наступному уроці.

pptx
Додано
4 червня 2023
Переглядів
770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку