Презентація "Основи композиції та дизайну"

Про матеріал
Презентація "Основи композиції та дизайну" 11 клас Модуль "Графічний дизайн" Тема 3. Основи композиції та дизайну
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи композиції та дизайну. Шишкін Валерій Олександровичвчитель інформатики. Охтирська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 імені Р. К. Рапія. Охтирської міської ради. Сумської області

Номер слайду 2

Поняття про дизайн. Дизайн — це творчий метод, процес та результат художньо- технічного проектування промислових виробів, їх комплексів і систем, орієнтований на досягнення найбільш повної відповідності створюваних виробів та середовища в цілому можливостям та потребам людини, як утилітарним, так і естетичним. Дизайн, як творчий процес, можна поділити на: Художній дизайн (створення речей із точки зору естетичного сприйняття)Технічну естетику — наука про дизайн, ураховуючи всі аспекти, і перш за все конструктивність (ранній етап становлення дизайну),функціональність (середній), комфортність виробництва, експлуатації, утилізації технічного виробу тощо (сучасне розуміння дизайну).

Номер слайду 3

Види композицій. В основі художньо-конструкторської діяльності лежить композиція. Композиція — це наука, теорія творчості, що має відповідні закони, прийоми компонування та структурного аналізу виробу. У художньому конструюванні існують три види композиції:фронтальна,об'ємна,глибинно-просторова.

Номер слайду 4

Фронтальна композиція — це композиція, що розташована в одній площині. Цей вид пластичної форми характеризується одночасним розвитком в двох основних координатних напрямках - по горизонталі і вертикалі при незначному розвитку в глибину. Площина як різновид пластичної форми має надзвичайно широкий діапазон станів, починаючи від гладкої, глянцевої поверхні і закінчуючи формою, в якій окремі елементи виступають вперед, зберігаючи зоровий зв'язок з основною поверхнею.

Номер слайду 5

Об'ємна композиція — це композиціявиробу, яку ми сприймаємо з усіх сторін. За загальним виглядом об’єм відрізняється від площинної форми рівним розвитком в трьох координатних напрямках: по горизонталі, вертикалі і в глибину Такий розвиток зумовлює його скульптурний характер. При цьому об'ємна форма як би замикається навколо свого композиційного центру (або осі), відрізняючись компактністю. У такому вигляді вона найкраще сприймається з різних точок простору. Тому використання об'ємної форми найбільш раціонально у відкритому просторовому середовищі, а не в умовах замкнутого простору, наприклад поруч з обмежуючою його площиною.

Номер слайду 6

Глибинно-просторова — це композиція,що виконується з передаванням глибинипростору. Характеризується переважним розвитком в глибину і сприйняттям зсередини. Остання ознака зумовлює її важливе художнє значення в арїітектурній творчості. Виражається воно в широкому включенні різних пластичних форм в глибинне простір. Його протяжність визначається співвідношенням глибини простору до ширини. 

Номер слайду 7

Композиційні прийоми. На відміну від законів композиційні прийоми належать до категорій, що відіграють важливу роль у розробці конструктивних ідей тектонічної структури та посиленні пластичної й емоційної виразності композиції виробу. До головних композиційних прийомів належать: ритм метр симетрія асиметрія статика і динаміка.

Номер слайду 8

Ритмічність. Ритмічність – повторювання окремих елементів. В архітектурі,образотворчому і декоративному мистецтві відчуття ритму створюється чергуванням матеріальних елементів у просторі. Час у такому ритмі замінено просторовою протяжністю, часова послідовність - просторовою.

Номер слайду 9

Симетрія і асиметрія. Симетрія як композиційний прийом - це чіткий порядок урозташуванні, поєднанні елементів частин відповідної структури виробів. Симетрія вносить у об'єктихудожнього конструювання порядок,закінченість, цілісність. Асиметрія виражаєневпорядкованість,незавершеність.

Номер слайду 10

Статика і дінамика. Динаміка і її протилежність статика (урівноваженість) діють на емоції, визначаючи характер сприйняття форми виробу. Контраст відношень створює динаміку як «зоровий рух» у напрямі переважаючої величини.

Номер слайду 11

Дякую за увагу )

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ткачук Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ганжала Альбіна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
11666
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку