Презентація "Основи організації та несення вартової служби"

Про матеріал

Презентація до уроку "Основи організації та несення вартової служби". Матеріали презентації викладені відповідно до плану уроку: матеріал за темою, закріплення та домашнє завдання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Статути Збройних Сил України. Заняття: № 8. Основи організації та несення вартової служби. Захист Вітчизни

Номер слайду 2

Призначення вартової служби. Склад варти. Чатовий та його обов’язки. Пост та його обладнання. Озброєння варти. Порядок застосування зброї чатовим. Навчально-виховні цілі заняття: Навчальні питання:1. Ознайомити ліцеїстів з призначенням та завданням вартової служби, положенням зброї у чатового на посту, обов'язками чатового, порядком застосування зброї. 2. Формувати: впевненість при виконанні бойового завдання. 3. Виховувати: в учнів такі якості, як сміливість, витримка, рішучість, пильність при виконанні завдань вартової служби.

Номер слайду 3

Література: 1. Статути Збройних Сил України.-К.: Віпол, 2004.-201с, Закон України № 548-XIV; № 551-ХІV; № 550-ХІV; № 549-ХІV від 24 березня 2004 р. - ст. 97-202 Статуту гарнізонної та вартової служб ЗСУ; - додатки 1, 3-11, 13-14 до Статуту гарнізонної та вартової служб ЗСУ. 2. Захист Вітчизни. Підручник для 10-11 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ М. М. Бака, Ю. О. Квашньов, А. О. Литвиненко, С.І. Операйло. –К.: Вежа, 2006. – 448 с.

Номер слайду 4

Призначення вартової служби. Склад варти.

Номер слайду 5

Варта  Вартою називають озброєний підрозділ, віднаряджений для виконання бойового завдання з метою охорони та оборони військових об’єктів, бойових прапорів та осіб, яких тримають на гауптвахті й у дисциплінарній частині (батальйоні). Варти можуть бути внутрішніми (корабельними) або гарнізонними, постійними або тимчасовими. У внутрішні (корабельні) варти для охорони та оборони об’єктів призначаються військовослужбовці від однієї військової частини гарнізону (корабля). У гарнізонні варти для охорони та оборони об’єктів призначаються по черзі військовослужбовці двох або більше військових частин гарнізону. Гарнізонні варти призначаються, як правило, для охорони та оборони в гарнізоні військових об’єктів, які не мають своїх підрозділів охорони.

Номер слайду 6

Внутрішні варти підпорядковуються:   Внутрішні (корабельні) варти підпорядковуються: командирові військової частини (командирові корабля), черговому частини (корабля) та його помічникові, якщо помічник чергового військової частини (корабля) за військовим званням рівний з начальником варти або старший від нього. Варти переходять у підпорядкування цим особам із моменту подання під час розводу команди “Струнко” для зустрічі чергового варт (військової частини, корабля), а виходять із їх підпорядкування з моменту подачі начальником варти команди “Кроком руш” для руху в свою військову частину (підрозділ) після зміни. До складу варт призначаються: начальник варти, вартові за кількістю постів і змін, розвідні, у разі потреби помічник начальника варти, помічник начальника варти з технічних засобів охорони або оператор з технічних засобів охорони, помічник начальника варти із служби вартових собак, водії транспортних засобів, а у варти при гауптвахті — вивідні й конвойні.

Номер слайду 7

Склад варти Начальником варти призначається офіцер або прапорщик (мічман), а за наявності менш як 3 постів — сержант (старшина). Начальником варти, яка охороняє особливо важливий об’єкт, незалежно від кількості постів призначається офіцер або прапорщик (мічман). Начальником варти при гарнізонній гауптвахті призначається офіцер. Помічником начальника варти може бути сержант (старшина). Якщо помічник начальника варти не призначається, його обов’язки виконує перший розвідний. Розвідним призначається військовослужбовець у званні, не нижчому за звання вартових. Розвідні призначаються залежно від кількості і розташування постів. Кожний розвідний може виставляти чатових не більше ніж на 4 постах, при цьому час зміни не може бути більшим години. У разі призначення у варту кількох розвідних їм присвоюється найменування: перший розвідний, другий розвідний і так далі. Якщо вартою охороняється один пост, розвідний не призначається, його обов’язки виконує начальник варти. Вартові призначаються із солдатів (матросів). Якщо солдатів (матросів) не вистачає, вартовими призначаються сержанти (старшини). У такому випадку з них складаються усі зміни поста. Кількість вартових визначається залежно від кількості постів для кожної варти, але для охорони поста протягом доби призначаються три зміни чатових, а для охорони поста тільки протягом ночі (з початком темряви і до світанку) або від закриття до відчинення складу, сховища — дві зміни чатових.

Номер слайду 8

Заборонено призначати до варт Командири військових частин і підрозділів, від яких віднаряджуються варти, несуть відповідальність за добір і розподіл особового складу варт, його підготовку до несення служби, за справний стан зброї та патронів і за вчасне відправлення варт на розвід. Заборонено призначати до варт: військовослужбовців, які не склали Військової присяги; не засвоїли програми підготовки молодого солдата; вчинили правопорушення, стосовно якого ведеться розслідування; хворих; інших військовослужбовців, які в цей час за своїм морально-психологічним станом не можуть нести вартову службу; тих, хто має відбувати дисциплінарне стягнення.

Номер слайду 9

Розвід варт Розвід варт проводиться з метою перевірки готовності варт до несення служби, переходу їх у підпорядкування щойно призначених чергових та їх помічників, надання вартам права зміни попередніх варт.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Пароль — це таємне слово, яке служить для начальника варти (чергової зміни) засобом для переконання, що варта (чергова зміна), яка прибула для заміни, справді призначена з цією метою. Пароль добирається за назвою якогось міста та призначається на кожний день: для гарнізонних варт — заступником начальника гарнізону, для внутрішніх варт — начальником штабу військової частини. Для кожної варти добирається окремий пароль. Паролі визначаються не раніш як за 10 днів, заносяться до книги, яку військова службова особа, зазначена в частині першій статті 114 Статуту зберігає в запечатаній папці в сейфі. Паролі для нових варт, які заступають у разі оголошення тривоги, зберігаються в запечатаному сургучевою печаткою заступника начальника гарнізону (начальника штабу військової частини) пакеті у чергового варт (військової частини). Записки з новими й старими паролями вручаються черговому варт (військової частини), який заступає на чергування, заступником начальника гарнізону (начальником штабу військової частини) у призначений час перед розводом варт. Пароль

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У ВАРТОВОМУ ПРИМІЩЕННІ ОБЛАДНУЮТЬСЯ: 1. Загальна кімната2. Кімната начальника варти та його помічника3. Кімната технічних засобів охорони4. Кімната для зміни, яка відпочиває5. Їдальня6. Місця для вмивання, чищення зброї і взуття та куріння7. Кімната для попередньої варти 8. Тамбур Вартове приміщення обладнується запасним виходом, що замикається зсередини, та забезпечується електричним (резервним) джерелом освітлення за кількістю кімнат, а також засобами пожежогасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочкою з водою, відрами та інвентарем (лопатами, сокирами, ломами, гаками).   Територія, що прилягає до вартового приміщення, має бути з огорожею, висота якої не менше двох метрів.   Перед входом до вартового приміщення має бути обладнання для чищення взуття від бруду. Поблизу вартового приміщення встановлюють контейнер для сміття.   Вартове приміщення забезпечується запасом палива, засобами освітлення (лампи, гас, ліхтар) та інвентарем для прибирання, що зберігається у коморі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Загальний вигляд вартового приміщення

Номер слайду 16

Місце заряджання зброї25

Номер слайду 17

Загальна кімната

Номер слайду 18

Кімната начальника варти та його помічника

Номер слайду 19

Їдальня

Номер слайду 20

Кімната для зміни, яка відпочиває

Номер слайду 21

Тамбур

Номер слайду 22

2. Чатовий та його обов’язки.

Номер слайду 23

Чатовим називається озброєний вартовий, який виконує бойове завдання щодо охорони та оборони дорученого йому поста. Чатовий  Положення зброї у чатового на посту

Номер слайду 24

ЧАТОВИЙ (ст.230) Чатовий підпорядковується начальнику варти, помічнику начальника варти, своєму розвідному. Він є особою недоторканною. Недоторканність чатового полягає: в особливій охороні законом його прав і особистої гідності; у підпорядкуванні його лише певним особам — начальникові варти, помічникові начальника варти та своєму розвідному; в обов’язку всіх осіб неухильно виконувати вимоги чатового, які визначені його службою; у наданні йому права застосовувати зброю у випадках, визначених Статутом. Чатового мають право змінити або зняти з поста лише начальник варти, помічник начальника варти й розвідний, якому підпорядкований чатовий. У виняткових випадках зняти або змінити чатового може черговий варт (військової частини) в присутності командира роти (батареї) або батальйону (дивізіону), звідки призначений чатовий.

Номер слайду 25

Чатовим називається озброєний вартовий, який виконує бойове завдання щодо охорони та оборони дорученого йому поста. Чатовий  Положення зброї у чатового на посту

Номер слайду 26

Чатовий зобов’язаний (ст.233):

Номер слайду 27

Чатовому заборонено (ст.235) Чатовому заборонено: сидіти, притулятися до чого-небудь, спати, курити, розмовляти, їсти, пити, читати, писати, справляти природні потреби, передавати й приймати будь-які предмети, досилати без потреби патрон у патронник, заходити у зону роботи технічних засобів охорони. Чатовий повинен відповідати на запитання лише начальника варти, його помічника, свого розвідного й осіб, які прибули з ними для перевірки.

Номер слайду 28

3. Пост та його обладнання.

Номер слайду 29

Пост Постом називається все доручене для охорони та оборони чатовому, а також місце або ділянка місцевості, на якій він виконує свої обов’язки. До постів також належать об’єкти та ділянки місцевості, що їх охороняє варта, на яких встановлено технічні засоби охорони або є вартові собаки. Пости, залежно від важливості та тривалості несення служби на них, поділяються на постійні (охороняють протягом доби) та тимчасові (охороняють протягом частини доби); перші — тризмінні, другі — двозмінні. Вимоги до обладнання посту зазначені в додатку 4 до Статуту ГВС ЗС України.

Номер слайду 30

4. Озброєння варти.

Номер слайду 31

Озброєння варт Особовий склад варти має бути у вартовій формі одягу (додаток 14 до СГВС ЗСУ), озброєний справною, приведеною до нормального бою зброєю (автоматами або карабінами з багнетами). Начальники варт озброюються своєю штатною зброєю. Боєприпасами варта забезпечується із розрахунку: на кожний автомат і пістолет — по два споряджені магазини і на кожний карабін — 30 патронів у обоймах. Боєприпаси особовому складу варт, крім осіб, які мають на озброєнні пістолети, видаються на вартовому містечку після проведення практичного заняття. Розпорядженням начальника гарнізону у вартовому приміщенні створюється запас набоїв з розрахунку: на кожний автомат або карабін — по 150 набоїв, на пістолет — по 16 набоїв, які зберігаються в герметичних коробках (цинках) у металевому ящику. У такому ж ящику зберігаються також індивідуальні перев’язувальні пакети для всього особового складу варти. Ручні гранати й запали до них зберігаються у спеціальних металевих ящиках. Запали зберігають окремо від гранат.

Номер слайду 32

Заряджання та розряджання зброї: Зброя заряджається перед виходом на пости, для конвоювання заарештованих, які перебувають під судом, слідством, або для конвоювання засуджених та для супроводу осіб, які перевіряють варту, а розряджання та огляд зброї здійснюється негайно після повернення до вартового приміщення. Зброя заряджається та розряджається в спеціальному освітленому місці, яке обладнане кулеуловлювачами, перед вартовим приміщенням Під час зарядження і розрядження ствол зброї має бути направлений вгору (під кутом 45-60 градусів) і в бік від оточуючих жилих приміщень і об’єктів, які охороняються. Зарядження та розрядження зброї проводиться за командами начальника варти та під його безпосереднім наглядом. Часткове та повне розбирання зброї забороняється. Автомат заряджається спорядженим магазином. Перед зарядженням він оглядається (при цьому курок спускається) і ставиться на запобіжник. Затворна рама після приєднання магазину назад не відводиться і патрон у патронник не досилається. Карабін заряджається на повну ємкість магазину. Після заряджання карабіну затвор повільно закривається (при цьому патрон у патронник не досилається), знімається запобіжник, спускається курок і карабін ставиться на запобіжник. Пістолет заряджається спорядженим магазином, затвор під час зарядження назад не відводиться і патрон у патронник не досилається. Перед зарядженням пістолет ставиться на запобіжник. Кулемети та ручні гранати заряджаються безпосередньо перед їх застосуванням.

Номер слайду 33

Порядок заряджання та розряджання зброї перед виходом на пости та після прибуття з постів Порядок заряджання зброї перед виходом на пости За командою начальника варти “Зміна, справа по одному — ЗАРЯДЖАЙ” військовослужбовці почергово ступають крок уперед, примикають багнет і заряджають зброю (затворна рама після приєднання магазину назад не відводиться і патрон в патронник не досилається), а начальник варти перевіряє правильність заряджання зброї. Зарядивши зброю, кожен із них доповідає: “Зброю заряджено і поставлено на запобіжник”, бере її самостійно в положення “на ремінь” і ступає крок назад. Порядок розряджання зброї після прибуття з постів За командою начальника варти “Справа по одному — РОЗРЯДЖАЙ” розвідні та вартові почергово роблять крок уперед, під наглядом начальника варти розряджають свою зброю, вкладають споряджені магазини (обойми з патронами) у сумки й доповідають: “Зброю розряджено”, відводячи затворну раму (затвор) назад, подають зброю для огляду. Начальник варти і розвідний оглядають зброю вартових, після чого вартові відпускають затворну раму (досилають затвор) у попереднє положення, спускають курок, ставлять зброю на запобіжник, відмикають (відкидають) багнет, беруть зброю в положення “на ремінь”, ступають крок назад, стають на своє місце.

Номер слайду 34

5. Порядок застосування зброї чатовим.

Номер слайду 35

Застосування фізичної сили та зброї особовим складом варти(Стаття 195-202) Застосуванню фізичної сили, вогнепальної та холодної зброї, якщо дозволяють обставини, мають передувати попередження про намір їх використання. Про застосування фізичної сили (зброї) чатовий або розвідний негайно доповідає начальникові варти, а начальник варти — черговому варт (черговому військової частини). За неможливості уникнення застосування сили (зброї) це не повинно перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на чатових обов’язків. У разі заподіяння чатовими шкоди особовий склад варти забезпечує в найкоротший строк подання потрібної допомоги потерпілим. Перевищення повноважень у застосуванні сили (зброї) має наслідком відповідальність, встановлену законом України. Чатовим застосовується зброя без попередження у разі явного нападу на нього або на об’єкт, який він охороняє.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Застосування зброї в умовах поганої видимості: В умовах поганої видимості, коли з відстані, яку зазначають у табелі постів, не можна розгледіти осіб, які наближаються до поста або до забороненої зони, чатовий зупиняє їх вигуком “Стій, хто йде?”. Якщо відповіді немає, то чатовий попереджає: “Стій, стрілятиму” й затримує порушника або діє відповідно до частин другої й третьої статті 197 Статуту. Про затримання порушника чатовий повідомляє у вартове приміщення, не послабляючи уваги, й далі охороняє об’єкт, який йому доручено, та стежить за поведінкою порушника. Якщо на вигук чатового надійде відповідь “Іде начальник варти (помічник начальника варти, розвідний)”, чатовий наказує: “Начальник варти (помічник начальника варти, розвідний), до мене, решта — на місці"; за потреби чатовий вимагає, щоб особа, яка наближається до нього, освітила своє обличчя. Переконавшись, що той, хто назвався, справді начальник варти (помічник начальника варти, розвідний), чатовий допускає до себе всіх осіб, які прибули. Якщо той, хто назвався начальником варти (помічником начальника варти, розвідним), виявиться невідомим або якщо особи, які перебувають з ним, не виконують вимогу чатового залишитися на місці, чатовий попереджає порушників вигуком “Стій, стрілятиму”. За невиконання порушником цієї вимоги чатовий застосовує до них зброю без попереджувального пострілу вгору.

Номер слайду 38

Витяг з Кримінального кодексу України: Стаття 418. Порушення статутних правил вартової служби чи патрулювання 1. Порушення статутних правил вартової (вахтової) служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту (вахту) чи патрулювання, - карається обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. 2. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Номер слайду 39

Закріплення вивченого на занятті: Розгадати кросворд. По вертикалі: 1. Озброєний підрозділ, відряджений для виконання бойового завдання з метою охорони та оборони військових об'єктів. По горизонталі: 1. Солдат, який входить до складу варти, але на посту не стоїть.2. Озброєний вартовий, який виконує бойове завдання щодо охорони та оборони дорученого йому поста .3. Що входить в обов'язки чатового.4. Об'єкт, що його має охороняти й обороняти чатовий, а також місце, на якому цей об'єкт знаходиться.5. Які бувають варти.

pptx
Додав(-ла)
Ткачук Наталія
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
4 січня 2019
Переглядів
16882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку