Презентація "Основи стрільби зі стрілецької зброї."

Про матеріал
Постріл і його періоди, початкову швидкість кулі, її вплив на стрільбу. Що таке віддача зброї і кут вильоту. Утворення траєкторії, прямий постріл, прикритий, уразний і мертвий простір.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2. Основи стрільби зі стрілецької зброї.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета уроку. Розказати про постріл і його періоди, початкову швидкість кулі, її вплив на стрільбу. Пояснити, що таке віддача зброї і кут вильоту. Розказати про утворення траєкторії, прямий постріл, прикритий, уразний і мертвий простір.

Номер слайду 4

Балістика — наука про рух снаряду (кулі). Наразі балістика поділяється на дві самостійні науки: внутрішню балістику та зовнішню. Внутрішня балістика — це наука, яка займається вивченням процесів, що відбуваються під час пострілу, особливо під час руху кулі (гранати) по каналу ствола. Зовнішня балістика — це наука, що вивчає рух кулі (гранати) після закінчення впливу на неї порохових газів.

Номер слайду 5

Постріл і його періоди. Пострілом називається викидання кулі (гранати) з каналу ствола зброї енергією газів, що виникають під час згорання порохового заряду. Явище пострілу характеризується такими особливостями:• великою величиною тиску газів (2–3 тис. і більше атмосфер);• високою температурою порохових газів (2500–3500 ºС);• малим терміном дії (0,001–0,06 с);• горінням порохового заряду, в об’ємі який швидко змінюється.

Номер слайду 6

Постріл відбувається в дуже короткий проміжок часу (0,001–0,06 с). Під час пострілу виділяють чотири послідовних періоди (див. рис.).• попередній;• перший, або основний;• другий;• третій, або період наслідків газів.

Номер слайду 7

Початкова швидкість кулі, її вплив на стрільбу. Початковою швидкістю кулі називається швидкість, з якою куля залишає канал ствола, тобто швидкість руху кулі біля точки вильоту (біля дулового зрізу). Початкова швидкість кулі вимірюється в метрах на секунду (м/с). Величина початкової швидкості кулі залежить від:• довжини ствола;• маси кулі;• маси, температури, вологості порохового заряду;• форми й розмірів зерен пороху;• щільності заряджання.

Номер слайду 8

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}№ з/п. Назва перешкоди. Тип куліДальність стрільби. Відсоток наскрізних пробоїн або глибина пробою1 Броня товщиною 5 мм при зустрічнім кутіКуля зі сталевим осердям35050 %2 Каска (сталевий шолом)Куля зі сталевим осердям80080–90 %3 Бронежилет. Куля зі сталевим осердям55075–100 %4 Бруствер із щільно втрамбованого снігу. Куля зі сталевим осердям40050–60 см5 Земляна перешкода з вільно насипаного ґрунту Куля зі сталевим осердям40020–25 см6 Сухі соснові колоди 20 × 2 см, закріплені в штабелях. Куля зі сталевим осердям 65050 %7 Цегляна кладка. Куля зі сталевим осердям10010–12 см. Пробивна дія кулі

Номер слайду 9

Відбій зброї і кут вильоту. Віддачею називається рух зброї (ствола) назад під час пострілу. Віддача відчувається як поштовх у плече, руку, ґрунт. Дія віддачі характеризується величинами швидкості та енергії. Швидкість віддачі зброї приблизно в стільки разів менше початкової швидкості кулі, у скільки разів куля легше від зброї.

Номер слайду 10

Утворення траєкторіїТраєкторією називається крива лінія, яку описує центр ваги кулі при польоті в повітрі. Сила опору повітря викликається трьома основними причинами: тертям повітря, виникненням завихрення й виникненням балістичної хвилі.

Номер слайду 11

Величина сили опору повітря залежить від швидкості польоту, форми й калібру кулі. Під дією початкових поштовхів у момент вильоту кулі з каналу ствола між віссю кулі й дотичною до траєкторії створюється кут і сила опору повітря діє не вздовж вісі кулі, а під кутом до неї, намагаючись не тільки вповільнити рух кулі, але й перекинути.

Номер слайду 12

Форма траєкторії залежить від кута піднесення. Із збільшенням кута піднесення висота траєкторії й повна горизонтальна дальність польоту кулі збільшується, але це трапляється до звісної межі. За цією межею висота траєкторії продовжує збільшуватись, а повна горизонтальна дальність починає зменшуватись.

Номер слайду 13

Прямий пострілце постріл, при якому траєкторія польоту кулі не піднімається над лінією прицілювання вище цілі на всьому своєму шляху. У межах дальності прямого пострілу в напружені моменти бою стрільба може вестися без перестановки прицілу. У цьому випадку точка прицілювання вибирається за нижнім обрізом цілі. Дальність прямого пострілу залежить від висоти цілі й настильної траєкторії.

Номер слайду 14

Прикритий, мертвий простір та їх практичне значення. Простір за укриттям, що не пробивається кулею, від його гребеня до точки зустрічіі називається прикритим простором. Прикритий простір тим більший, чим вище укриття і настильна траєкторія. Частина прикритого простору, на якому ціль не може бути уражена при даній траєкторії, називається мертвим простором. Мертвий простір тим більше, чим більша висота укриття, менша висота цілі і пологіша траєкторія. Прикритий і мертвий простір необхідно вміло використовувати для захисту від вогню супротивника

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завданняhttps://lviv-school32.blogspot.com/p/blog-page_26.html (Вогнева підготовка)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Луцьо Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 серпня 2019
Переглядів
18120
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку