Презентація ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ПОРЯТУНКУ І ЗАХИСТУ ЛЮДЕЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ ИТУАЦІЯХ (НС) . ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ЗА НС

Про матеріал
Презентація на тему: "ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ПОРЯТУНКУ І ЗАХИСТУ ЛЮДЕЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ ИТУАЦІЯХ (НС) . ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ЗА НС"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дайте визначення поняттю надзвичайна ситуація (НС)?Охарактеризуйте види НС. Наведіть приклади ситуацій кожного виду. Назвіть рівні НС та основні принципи безпеки життєдіяльності людини?Пригадайте художні фільми про НС (аварії на транспорті, суднах, літаках, землетруси, цунамі, виверження вулканів, снігові лавини тощо). Що допомогло вижити героям фільмів?Що називається евакуацією населення? Як її проводять?Які засоби індивідуального захисту ви знаєте?

Номер слайду 2

СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ: Визначте рівні надзвичайних ситуацій: Через пустощі дітей із сірниками на подвір'ї загорілася повітка. Над містом пронісся буревій зі зливою. Деякі райони міста знеструмлено, пошкоджено дахи будинків, зламано дерева. Сталася пожежа на атомній електростанції. Наслідки поширилися за межі країни. Стався в вибух на хімічному заводі. Наслідки поширилия на дві сусідні області.

Номер слайду 3

Вправа «ПЛУТАнина»Відтворіть порядок дій у ситуації, переставивши місцями частини тексту. ДІЇ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ У ВАГОНІ ЗАЛІЗНИЧНОГО ПОТЯГУ:1)У ситуації пожежі в потязі треба йти від вогню в перші вагони.2)Якщо це не можливо, то слід іти в кінець потяга, щільно зачиняючи за собою двері.3)Зачинити вікна , щоб вітер не роздмухував полум’я.4)Якщо існує загроза для життя. Слід облишити спроби врятувати багаж.5)Негайно треба сповістити провідників, пасажирів, розбудити сплячих. Відповідь: 5),3),4),1),2).

Номер слайду 4

ТЕМА УРОКУ: ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ПОРЯТУНКУ І ЗАХИСТУ ЛЮДЕЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ ИТУАЦІЯХ (НС)Ю ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ЗА НС

Номер слайду 5

ВПРАВА «ОЧІКУВАННЯ»Що ви очікуєте від цього уроку?ВПРАВА «Відкритий мікрофон»Висловіть свої міркування на тему: «Якби я отримав завдання створити законодавчу базу щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях, то….»

Номер слайду 6

Щоб запобігти НС і ліквідовувати їхні наслідки, створено Державну службу України з надзвичайних ситуації (ДСНС). ДСНС – один із центральних органів виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики що цивільного захисту під час НС. До складу ДСНС входять регіональні, обласні та місцеві підрозділи. Права та обов'язки громадян під час небезпеки регулюються Кодексом цивільного захисту України (ст.21 від 02.10.2012) Законодавство України у сфері захисту населення і території від НС техногенного та природного характеру ґрунтується Конституцією України (254к/96-ВР) та містить Закон «Про захист населення і територій від НС техногенного та природного характеру». Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» (1550-14). Права та обов'язки громадян України у сфері захисту населення і територій від НС техногенного та природного характеру.

Номер слайду 7

ВПРАВА «ДОДАЙТЕ ПОТРІБНІ СЛОВА»Порятунок і захист людей у НС – це головна мета …. Основними способами захисту населення в НС у сучасних умовах є: укриття населення в …., розосередження й …населення з великих міст у безпечну зону; своєчасне й уміле застосування населення засобів…(рятувальних служб, захисних спорудах, сховищах, евакуація, індивідуального захисту)

Номер слайду 8

Наслідками НС є людські жертви. Високий відсоток смертельних випадків міг би значно зменшитися,, якщо б потерпілому своєчасно було б надано першу домедичну допомогу. Люди не надають потерпілим допомогу з різних причин: не вміють цього робити, не впевнені у власних можливостях, бояться брати відповідальність за когось. Потерпілий може бути у стані: непритомності, паніки,, відчуття фізичного болю. У стані непритомності у потерпілого слід визначити ознаки життя: наявність пульсу та дихання, реакції зіниць ока на світло. Пульс можна визначити натиснувши на тіло в тих місцях, де артирія найближче розташована до поверхні шкіри. Перша допомога – це сукупність простих, доцільних дій, спрямованих на збереження здоров'я потерпілого. Під час надання першої долікарської допомоги треба керуватися такими принципами: правильність, доцільність, швидкість, продуманість, рішучість, спокій.

Номер слайду 9

ВПРАВА «ДЕСЯТЬ «НЕ МОЖНА»»Складіть перелік тверджень щодо надання першої допомоги потерпілим у НС, які б починалися словами «НЕ МОЖНА…»(…ігнорувати прохання про допомогу, якщо можеш її надавати; піддаватись загальній паніці тощо)…

Номер слайду 10

ПРАКТИЧНА РОБОТА №1«Аналіз повідомлень ЗМІ про НС»Мета: навчитися аналізувати повідомлення ЗМІ про НС й діяти відповідно до змісту повідомлення. ХІД РОБОТИ1. Проаналізуйте таке повідомлення: «УВАГА! Говорить штаб ЦО. Громадяни! У зв'язку з підвищенням рівня води в річці Дністер очікується підтоплення будинків у місті. Населенню, яке проживає на вулицях біля річки, треба зібрати необхідні речі, документи, продукти харчування та воду, відключити газ і електрику, вийти в район Високої гори для евакуації в безпечну зону. Оповістіть сусідів про отриману інформацію». Змоделюйте свою поведінку після отримання такого повідомлення. ВИСНОВОК.2. На хімічному підприємстві сталася аварія з викидом сильнодіючих речовин. Хмара зараженого повітря поширюється в напрямку нашого населеного пункту. У звязку із цим населенню необхідно залишатися в приміщеннях, провести додаткову герметизацію своїх квартир. Сповітити ситуацію. Змоделюйте свою поведінку після отримання такого повідомлення. ВИСНОВОК.

Номер слайду 11

Практична робота №2«Моделювання ситуацій рятування людей під час пожежі» Мета: навчитися моделювати ситуації рятування людей під час пожежіХІД РОБОТИПроаналізуйте таку ситуацію: перебуваючи у ліфті, ви відчули запах диму. Змоделюйте свою поведінку, складіть алгоритм дій. Зробіть висновок. Проаналізуйте таку ситуацію: перебуваючи у громадському наземному транспорті (автобусі,тролейбусі), ви відчули запах диму. Змоделюйте свою поведінку, складіть алгоритм дій. Зробіть висновок. Проаналізуйте таку ситуацію: ви перебуваєте в поїзді, у вагоні почалася пожежа. Змоделюйте свою поведінку, складіть алгоритм дій. Зробіть висновок. ВИСНОВОК

Номер слайду 12

ПРАКТИЧНА РОБОТА №3 ВІДПРАЦЮВАННЯ НАВИЧОК ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОТЕРПІЛОМУМЕТА: навчитись правильно поводитися в ситуації землетрусу, навчитися надавати домедичну допомогу під час землетрусу. ХІД УРОКУУявіть собі таку ситуацію: стався сильний землетрус, під час якого ви перебували в школі. Сплануйте ваш маршрут порятунку. Розробіть для себе й своїх однокласників найбезпечніші місця. Складіть інструкцію «Як поводися під час землетрусу»Складіть інструкцію «Допомога постраждалим під час землетрусу»;ЗРОБІТЬ ВИСНОВОК

pptx
Додав(-ла)
Дудин Наталія
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
6029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку