Презентація "Оздоровчі системи"

Про матеріал
Навчальна презентація, яка допоможе учням краще засвоїти тему, вона містить теоретичний матеріал, фото і схеми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація створена вчителем Чернігівської школи №6 Сапон А.М.

Номер слайду 2

Здоров'я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва. (Джон Леббок)  Оздоровчі системи – це комплекс спеціальних заходів і дій, спрямованих на збереження, зміцнення і відновлення здоров'я

Номер слайду 3

Оздоровчі системи включають в себе: Правила раціонального харчування Фізичні вправи і комплекси гімнастики Моральні постулати Психологічні практики і принципи організації здорового способу життя Різні види єдиноборств та масаж Загартовування

Номер слайду 4

Основні складові ОС Загартовування Активний відпочинок Знання особливостей свого організму Прагнення щастя Правильне харчування Планування часу Позитивне спілкування Самовдосконалення

Номер слайду 5

Оздоровчі системи Народні Традиційні Науково обґрунтовані Сучасні

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Оздоровчі системи допомагають: зміцнити кістки і м'язи; підвищити опірність організму інфекційними хворобам, впливу несприятливих погодних умов, стресам знизити ризик захворіти на хвороби серцево-судинної системи; покращити сон і травлення; підвищити працездатність; уповільнити процеси старіння

Номер слайду 11

Оздоровче харчування Омар Хайям в одному із своїх рубаїв писав: Як хочеш мудро жити, чимало треба знати. Оздоровче харчування є важливою складовою системи оздоровлення. Два правила найперше потрібно пам'ятати: Що ліпше будь голодним, ніж їсти всякий харч Що ліпше будь самотнім, ніж друзів хибних мати. У чому ж полягає значення харчування?

Номер слайду 12

Значення харчування Здоров’я Ріст і розвиток Забезпечує енергією Настрій Позитивні емоції

Номер слайду 13

Ефективне і повноцінне перетравлення їжі лежить в основі здоров'я та нормального обміну речовин. Для кожної людини існує ОПТИМАЛЬНИЙ НАБІР ПРОДУКТІВ, обумовлений генетичними і фізіологічними особливостями. Слово «дієта» походить від грецького «diaita», що означає «раціональний спосіб життя» - широке поняття, яке охоплює раціон харчування і систему фізичних навантажень. Та зазвичай говорячи про дієту, люди мають на увазі лише харчування.

Номер слайду 14

Жири Вода Вітаміни Вуглеводи Білки Мінеральні речовини Складові їжі

Номер слайду 15

Системи харчування Традиційні Сучасні Наукові Альтернативні Теорія збалансованого харчування Концепція диференційованого харчування Теорія адекватного харчування Харчування м'ясом Харчування сиром Вегетаріанство

Номер слайду 16

Національні кухні різних народів

Номер слайду 17

Національні кухні різних народів мають певні відмінності. Українська Страви зі свинини, телятини, птиці, багата овочами, молочними продуктами (борщ, капусняк, вареники, голубці, узвар), передбачено пости (коли не вживають продуктів тваринного походження) Російська Страви з борошна, телятини, птиці (млинці, пельмені), перші страви влітку – зі свіжою зеленню (окрошка), грибів, овочів, узимку – молочні продукти, у піст – сушені й солені гриби, квашена капуста, картопля, хліб. Кримськотатарська Страви з рису, баранини, птиці, овочів, фруктів (плов, манти), кумис Кавказька Страви з баранини, зелені, грецьких горіхів, квашених овочів, сушених і свіжих фруктів (шашлик, чебуреки, лаваш, хачапурі) Болгарська Страви з баранини, козячого молока, солодкого перцю, томатів (йогурт, фарширований перець, лечо) Італійська Багата на фрукти, овочі, рибу, оливки, вироби з борошна (піца, паста), молочні продукти (моцарела), оливкову олію. Японська Багата на білки (соєві продукти, риба, морепродукти), рис.

Номер слайду 18

Важливо поєднувати традиції з досягненнями сучасної дієтологічної науки, що ґрунтуються на трьох загальних принципах: Помірність означає, що калорійність раціону не повинна перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – необхідність споживання продуктів усіх основних груп (зернових і хлібобулочних виробів, овочів, фруктів, м’ясних і молочних продуктів). Збалансованість – правильне співвідношення цих груп продуктів.

Номер слайду 19

Суть концепції здорового харчування незмінна: у здоровому раціоні переважають зернові, овочі та фрукти, частка м’ясних і молочних продуктів нормована, а жирних і солодких – суттєво обмежена.

Номер слайду 20

Аксіоми оздоровчих систем харчування Енергетична цінність їжі повинна відповідати енергетичним витратам організму Хімічний склад харчових речовин повинен відповідати фізіологічним потребам організму Важливу роль у засвоєнні організмом їжі відіграють бактерії, які живуть у кишечнику людини і беруть участь у процесі травлення Харчування має бути різноманітним Слід дотримуватись режиму харчування

Номер слайду 21

Анорексія Анорексія – захворювання, за якого людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою, навіть коли маса її тіла набагато менша за норму. Серед основних симптомів можна виділити наступні: Панічний жах при одній тільки думці про можливість поправиться Швидка втрата ваги, за часту без об’єктивних причин Поганий сон Відчуття провини при вживанні їжі Депресія з приводу своєї «повноти» Не визнання вагового мінімуму

Номер слайду 22

Ожиріння Кількість людей, котрі страждають від ожиріння, у світі до 2025 року досягне 300 млн. осіб. Такі невтішні прогнози робить ВООЗ, що визнала ожиріння глобальною епідемією та взяла захворювання під свій контроль.

Номер слайду 23

Давньогрецький лікар Гіппократ казав: “Якщо батько хвороби не завжди відомий, то її мати відома завжди – ЦЕ ЇЖА” Великий лікар мав на увазі неправильне харчування Піраміда правильного харчування

Номер слайду 24

10 найбільш поширених помилок в харчуванні Переїдання. Ненатуральна їжа, харчові добавки. Велика кількість смаженої, жирної і копченої їжі. Неправильний вибір продуктів. Нерегулярне харчування. Хаотичне поїдання їжі на ходу. Їжа та напої, що містять прихований цукор та сіль. Порушення правил приготування, зберігання та вживання їжі. Мало овочів та фруктів та багато борошняних виробів, тістечок, печива тощо. Недостатня кількість води.

Номер слайду 25

Основні принципи дієтотерапії 1. Забезпечення потреб хворого у харчових речовинах і енергії. 2. Забезпечення відповідності їжі, що споживається, можливостям хворого організму її засвоювати на всіх етапах асиміляції. 3. Врахування місцевого і загального впливу їжі на організм. 4. Використання у харчуванні методів щадіння, тренування і розвантаження. 5. Індивідуалізація харчування.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Загальна витривалість – найголовніша складова тренованості, здатність тривалий час витримувати помірні фізичні навантаження. Є показником того, як серце і легені забезпечують організм киснем. Аеробіка, біг, плавання – найкращі способи підвищення цього показника.

Номер слайду 28

М’язова витривалість – здатність м’язів витримувати навантаження протягом тривалого часу. Ритмічні рухи у помірному темпі (велоспорт) допомагають розвинути витривалість певної м’язової групи.

Номер слайду 29

М’язова сила – здатність організму утримувати, переносити чи штовхати вагу. Фізичні вправи з навантаженнями – найкращий спосіб розвинути м’язову силу.

Номер слайду 30

Спритність – добра скоординованість рухів і швидка реакція. Розвивають спритність східні єдиноборства, фехтування, теніс, бадмінтон, танці, плавання.

Номер слайду 31

Гнучкість – здатність суглобів забезпечувати максимальну амплітуду рухів. Втрата гнучкості може призвести до розтягнень м’язів. Заняття гімнастикою, танцями, східними єдиноборствами, йогою орієнтовані на розвиток гнучкості.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Це важливо! Перед вибором оздоровчої системи - проконсультуйся з лікарем! Врахуй індивідуальні можливості організму! Дізнайся якомога більше про вибрану оздоровчу систему, використовуючи перевірені джерела інформації. Не змінюй часто свій вибір. Для досягнення позитивного ефекту потрібен час!

Номер слайду 34

Підсумок уроку Оздоровчими системами називають системи теоретичних знань та практичних методів, які забезпечують збереження здоров'я й формування здорового способу життя. Вони можуть включати фізичні вправи й комплекси гімнастки, правила раціонального харчування й моральні постулати, психологічні практики й принципи організації здорового способу життя, різні види єдиноборств і масаж. Приймаючи рішення про вибір оздоровчої системи, слід обов'язково порадитись із лікарем, який добре обізнаний зі станом вашого здоров’я До складу повноцінного раціону мають входити вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи.

Номер слайду 35

Висновок Обрати для себе оздоровчу систему не так просто, як здається на перший погляд. Дуже багато залежить від того, як ви виховані, у якій родині виросли, до якої культури належите, якими фізіологічними й психологічними особливостями володієте. Обираючи ту чи іншу оздоровчу систему, вам слід обов’язково порадитись із лікарем, котрий добре обізнаний зі станом вашого здоров’я, і врахувати, що різні оздоровчі системи можуть по-різному вплинути на здоров’я тієї чи іншої людини. До того ж, аби правильно опанувати котрусь із оздоровчих систем, дуже часто потрібен фахівець , який буде навчати вас особисто.

Номер слайду 36

Роби правильні висновки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
5045
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку