Презентація. "Основні теми сонетів В. Шекспіра"

Про матеріал
Урок зарубіжної літератури в 8 класі, в якому, письменник в своїх сонетах звертається до «царівни квітів» -троянди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні теми сонетів В. Шекспіра. Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Березівської гімназіїМалікова Інесса Григорівна

Номер слайду 2

Сонети Шекспіра – одна з найпрекрасніших сторінок інтимної лірики світової літератури. Це своєрідний ліричний щоденник автора. Знавець людської психології, поет оспівує почуття кохання і дружби, захоплюється людиною і красою її почуттів. Шекспір прагнув пізнати таємницю людського серця, поринути в глибини людської душі. Про це найкраще говорять його сонети, тематика яких досить різноманітна. Досліджуючи сонетну творчість Шекспіра, ми намагатимемося по-новому глянути на його безцінні шедеври, проаналізуємо тексти, додамо власні спостереження, міркування, висновки.

Номер слайду 3

Проблемні запитання-Кому присвячує Шекспір свій сонет?- Хто цей загадковий чоловік, красу якого автор порівнює з «королевою квітів» - трояндою?-Чому Шекспір засуджує спосіб життя цього чоловіка?На ці питання ви дасте мені відповідь в кінці уроку. В. Шекспір Сонет 1 Ми пагінці плекаємо кущів,Щоб відновить красу троянди ними. Хай кущ старий і всохне без дощів, —Весною пагін молодий цвістиме. А ти, в свій блиск закоханий без меж,Марнуєш скарб, позичений в природи,І з голоду серед достатку мреш,Жорстокий вороже своєї вроди. Провіснику весняної снаги,Коротких днів окрасо нетривала,Твоя самітність нині в ланцюги. Потік життя безжально закувала. Над світом змилуйся і дар краси. Новим вікам назустріч понеси.

Номер слайду 4

Загадки Шекспірівських сонетів. Кому вони присвячені?Хто був адресатом цих маленьких шедеврів?Чи мають сонети автобіографічний характер, а чи є результатом творчої уяви митця?Чому ці вірші довго не друкувались і побачили світ без згоди автора?

Номер слайду 5

Словникова робота. Сонет – ліричний вірш, що складається з 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба, власне двох чотиривіршів (катренів) з перехресним римуванням та двох тривіршів (терцетів). Схема: abab abab ccd eed. Класичний італійський сонет традиційно поділяється на дві частини: перша – це зав’язка (два катрени), друга – розв’язка (два терцети).4+4+3+3 Англійський (шекспірівський) сонет складається з трьох катренів і фінального двовірша. Цей двовірш є не так розв’язкою, як «висновком» до ліричних катренів.4+4+4+2

Номер слайду 6

Теми сонетів Шекспіра. Традиційно всі сонети Шекспіра поділяються на три групи: I - сонети, присвячені другові: 1 – 126,II – сонети, присвячені коханій: 127 – 152,III – закінчення – радість і краса кохання: 153 -154. Перу Шекспіра належать 154 сонети, створені протягом 1592 – 1598 років.

Номер слайду 7

І досі вчені сперечаються, хто ж був прототипом героїв Шекспіра, кого він змалював в своїх сонетах? Образ друга дослідники пов’язують із його високим покровителем – Генрі Різлі, графом Саутгемптоном, поціновувачем театру, високоосвіченою людиною.

Номер слайду 8

Серед можливих кандидатур на роль Смаглявої дами називають придворну даму королеви Єлизавети Мері Фіттон

Номер слайду 9

сонет № 66 В. Шекспіра. Я кличу смерть – дивитися набридло. На жебри і приниження чеснот,На безтурботне і вельможне бидло,На правоту, що їй затисли рот,На честь фальшиву, на дівочу вроду. Поганьблену, на зраду в пишноті,На правду, що підлоті навдогоду. В бруд обертає почуття святі,І на мистецтво під п'ятою влади,І на талант під наглядом шпика,І на порядність, що безбожно краде,І на добро, що в зла за служника!Я від всього цього помер би нині,Та як тебе лишити в самотині? Дмитро Паламарчук

Номер слайду 10

Бесіда за змістом - Яка тема прочитаного сонета? - Яким ліричний герой бачить світ?- У чому виявляється це зло?- Які почуття переповнюють ліричного героя? - Що відбувається у реальному світі ліричного героя? - Що спонукає героя жити?

Номер слайду 11

сонет № 116 В. Шекспіра. Не буду я чинити перешкодиЄднанню двох сердець. То не любов,Що розцвіта залежно від нагодиІ на віддаленні згасає знов. Любов — над бурі зведений маяк,Що кораблям шле промені надії,Це — зірка провідна, яку моряк. Благословляє в навісній стихії. Любов — не блазень у руках часу,Що тне серпом своїм троянди свіжі —І щік, і уст незайману красу. Той серп любові справжньої не ріже. Як це брехня — я віршів не писав,І ще ніхто на світі не кохав.

Номер слайду 12

Бесіда за змістом- Яка головна тема сонета? -В яких рядках вона звучить найсильніше? - Яку роль відіграє кохання із зіркою? - Як автор говорить про вічність справжнього почуття? - Як ви розумієте останні рядки сонета?

Номер слайду 13

сонет № 130 В. ШекспіраЇї очей до сонця не рівняли, Корал ніжніший за її уста, Не білосніжні пліч її овали, Мов з дроту чорного коса густа. Троянд багато зустрічав я всюди, Та на її обличчі не стрічав, І дише так вона, як дишуть люди,- А не конвалії між диких трав. І голосу її рівнять не треба До музики, милішої мені, Не знаю про ходу богинь із неба, А кроки милої - цілком земні. І все ж вона - найкраща поміж тими, Що славлені похвалами пустими. Дмитро Паламарчук

Номер слайду 14

Бесіда за змістом- Якою постає кохана в сонеті В. Шекспіра?- Що кидається у вічі в портреті коханої» - Які художні засоби використовує автор?

Номер слайду 15

Підсумок. Дайте відповідь на проблемні запитання-Кому присвячує Шекспір свій сонет?- Хто цей загадковий чоловік, красу якого автор порівнює з «королевою квітів» - трояндою?-Чому Шекспір засуджує спосіб життя цього чоловіка?

Номер слайду 16

Висновок. В епоху Відродження автори сонетів давали дамам, яких вони оспівували, піднесені поетичні імена. Шекспір не подбав навіть дати своїй улюблений умовне поетичне ім'я. З "Сонетів" ми довідалися тільки, що вона смаглява, чорноволоса і не відрізняється вірністю в любові. За нею затвердилося ім'я "Смаглявої леді Сонетів". Сонетів, присвячених другу, набагато більше, ніж віршів про кохану. Уже це відрізняє цикл Шекспіра від всіх інших сонетних циклів не тільки в англійської, але і у всій європейській поезії епохи Відродження. Сонети до друга і сонети до коханої ─ це як би два окремих цикли, між якими є зв'язок. Але в цілому "Сонети" не виглядають як заздалегідь задуманий і планомірно здійснений цикл ліричних віршів. « Сонети ─ це ключ, яким відкрив своє серце Шекспір». Сонети Шекспіра були є і будуть залишатися великою таємницею поета ─ його серця, його кохання, його життя. Таємниця ця не тільки в тому, кому були присвячені безсмертні поетичні рядки, хто ця «смаглява леді» і «блакитноокий юнак». Можливо, і знайдуть учені справжніх прототипів ─ бо чим далі від епохи, тим легше це встановити.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити один із сонетів, на вибір, напам'ять.

pptx
Додано
15 січня 2023
Переглядів
2656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку