Презентація до вивчення твору "Пісня про Роланда"

Про матеріал
Презентація підготовлена для вивчення твору "Пісня про Роланда " , перший урок. Може використовуватися як додатковий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Французький героїчний епос. «Пісня про Роланда». Зарубіжна література 8 клас. Вчителька НВК№9 м. Хмельницького : Томич Ірина

Номер слайду 2

План.1. Актуалізація опорних знань.2. Ознайомлення із поняттям «французький героїчний епос»3. Історична основа твору.4. Історична правда і художній вимисел.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань . Бліц-опитування.1. Назвіть хронологічні межі Середньовіччя.2. Які види середньовічної літератури ви знаєте ?3. Яка особливість літератури і культури Сходу ?4. Що таке рубаї ?5. Назвіть приклади афоризмів із творів східних поетів.6. Про кого з поетів сучасники казали «Безсмертний , але скинутий з небес»?

Номер слайду 4

Французький героїчний епос. Французький епос зберігся у вигляді поем (їх близько 100), в записах XII— XIV ст., обсягом від 1000 до 20 000 віршів. Поеми, які дійшли до нас, відомі під загальною назвою «шансон де жест» (фр. chansons de geste), що означає «пісні про діяння». Більшість поем написана десятискладовим силабічним віршем; вірші складалися в строфи з різною кількістю рядків, така строфа називалась тира­дою. Рими спочатку не було, існувало лише співзвуччя голосних (асонанс). Пое­ма декламувалась співучим голосом під акомпанемент маленької арфи або віоли, примітивної скрипки. Якщо поема була велика, то жонглер виконував її про­тягом кількох днів. На підставі досліджень мовних особливостей рукопису «Пісні про Роланда» можливим місцем створення є Північна Франція.

Номер слайду 5

Історична основа «Пісні про Роланда»В основу «Пісні про Роланда» покладено реальні історичні події. Мова йде про далекі події 778 року, коли Карл Великий втрутився у міжусобиці мусульманської Іспанії. Завоювавши декілька міст, Карл обложив Сарагосу, однак через декілька тижнів був змушений зняти облогу й повернутися за Піренеї внаслідок ускладнень у власній імперії.

Номер слайду 6

Історичні прототипи героїв Карл Великий – король Франції Турпен- архієпископ. (796-800рр.) Єпископ Рейнський( 753- 794рр) Роланд – племінник Карла Великого, пер Франції пасинок Ганелона. Маркграф Бретані Хруотланд став прообразом , загинув у бою з басками. Ганелон – вітчим Роланда. Можливо , це архієпископ Санський Ганелон, котрий зрадив Карла Лисого .

Номер слайду 7

Історична правда і художній вимисел у творі «Пісня про Роланда»Історична правда. Художній вимисел{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Історичні факти. Художній вимисел1. Похід Карла Великого до Іспанії 778 року тривав кілька тижнів.1. Сім літ пробув Карл Великий, імператор франків, в Іспанії.2. Уночі 15 серпня 778 року на франків напали баски.2. На франків у поемі нападає стотисячне військо сарацинів (арабів-мусульман).3. Загинув у бою маркграф Хруотланд.3. Загинув у бою Роланд – племінник Карла.4. Битва в Ронсельванському міжгір’ї – незначний історичний факт.4. Грандіозна битва арабів – мусульман з християнами-франками.

Номер слайду 8

Творче завдання. Доведіть , що твір «Пісня про Роланда » можна віднести до героїчного епосу . Письмова робота.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацювати конспект та матеріал підручника. Прочитати твір. Скласти короткий переказ твору від першої особи.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Сімакова Л.А., Снєгірьова В.В.)
Додано
19 січня 2023
Переглядів
752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку