презентація Основні теоретичні відомості з настольного тенісу

Про матеріал
В презентації розповідається про основні теоретичі відомості з модуля "настольний теніс, розкривається 6 причин чому варто грати . Можа використовувати при дистанційному навчанніта для самостійного опрацювання при очному навчанні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Н А С Т І Л Ь Н И Й Т Е Н І С

Номер слайду 2

В XVI в Англії і Франції виникла цікава гра без визначених правил. Грали м'ячем з пір'їнами. Згодом з'явився гумовий м'яч. Потім з відкритих майданчиків гра перейшла в приміщення. Грали на підлозі. Потім на двох столах, розташованих на деякій відстані один від одного. Потім столи поставили поруч. Між ними натягли сітку.. Перші правила гри були створені в Англії. Одна партія до 30 очок. Своєрідною була форма учасників: Вечірній одяг: жінки в довгих сукнях, чоловіки в смокінгах. Активізував подальший розвиток настільного тенісу винахід французського інженера Джеймса Рібса (1894р). він ввів у гру цілуоїдний м'яч. Поступово змінювалась і форма ракетки. Вкорочена ручка викликала необхідність по новому тримати ракетку. Почали застосовуватись і нові методи обклеювання ігрової поверхні: пергамент, шкіра, велюр. Автором цих модифікацій був англієць Е. Руд.

Номер слайду 3

Назву «пінг-понг» було зареєстровано у 1901 році Джоном Джаквесом і продано братам Паркер. Назву утворено зі сполучення двох звуків: Пінг — звук м'яча, коли він ударяється в ракетку, і Понг — коли м'яч відскакує від столу.

Номер слайду 4

Інвентар. Тенісний стіл - спеціальний стіл, розділений сіткою на дві половини. Має розміри, які є міжнародним стандартом: довжина 274 см(9 футів), ширина 152,5 см(5 футів), висота 76 см(30 дюймів).Ігрова поверхня включає в себе верхні кромки (кути) столу, вертикальні сторони цих крайок ігровою поверхнею не рахуються.Ігрова поверхня може бути з будь-якого матеріалу і повинна забезпечити однаковий відскік близько 23 см під час падіння на неї стандартного м'яча з висоти 30 см. Ігрова поверхня столу повинна бути матовою, однорідного темного забарвлення. Уздовж кожної кромки столу повинна йти розмітка - біла лінія шириною 20 мм. При використанні столу для парної гри посередині стола наноситься біла лінія шириною 3 мм, перпендикулярна сітці.

Номер слайду 5

Сітка. Комплект сітки складається з самої сітки, підвісного шнура і опорних стійок разом з їх кріпленням до поверхні столу. Сітку за допомогою шнура і стійок встановлюють так, щоб її верхній край знаходився на висоті 15,25 cм від поверхні. За бічні лінії столу сітка не повинна виступати більш ніж на 15,25 cм.

Номер слайду 6

Ракетка. У грі використовуються ракетки, зроблені з дерева (підстава), покритого одним або двома шарами спеціальної гуми (накладки) з обох сторін (при використанні ігрової хватки «перо» іноді одна із сторін ракетки накладки не має, в цьому випадку під час гри ця сторона використовуватися не повинна). Накладки на різних сторонах ракетки можуть бути різними і повинні відрізнятися кольором. М'яч. М'яч для настільного тенісу виготовляється з целулоїду або подібної пластмаси. Діаметр м'яча 40 мм, маса 2,7 г. М'яч може бути білого або оранжевого кольору, обов'язково матовий. Починаючи з 2007 року м'ячі іншого кольору на міжнародних змаганнях не використовується.

Номер слайду 7

Настільний теніс (пінг-понг) — олімпійський вид спорту. Гра може проходити між двома суперниками або двома парами суперників. Завданням гравців є утримувати м'яч в грі за допомогою ракеток — кожен гравець після одного відскоку м'яча на своїй половині столу повинен відправити м'яч на половину столу суперника. Очко нараховується гравцеві, коли суперник не може повернути м'яч відповідно до правил. Партія складається з розіграшів, кожен з яких починається з подачі. Перший подає зазвичай визначається жеребом. Далі подають, чергуючись кожні дві подачі. Партія триває до досягнення одним з гравців 11 очок. У разі рівного рахунку 10:10 подача переходить до іншого гравця (команді) після кожного розіграшу доти, поки відрив не складе два очки. При парній грі при переході подачі гравець, який брав м'яч, стає подаючим, а партнер гравця, який подавав м'яч, стає приймаючим. Гру (зустріч) слід проводити до перемоги одного з гравців (команд) в більшості з певного непарного числа партій (від 3 до 7 залежно від правил змагань). Якщо під час розіграшу м'яч зачепив сітку і при цьому вдарився об половину суперника, то гра продовжується.

Номер слайду 8

Існує два основних види хватки, що розрізняються положенням осі ракетки щодо горизонту: горизонтальна (або європейська) і вертикальна (або азіатська). При європейської хватці тенісист кладе великий і вказівний пальці практично паралельно один одному по обидва боки ракетки. Рештою трьома пальцями необхідно обхопити ракетку таким чином, щоб вона лежала в руці природно. При цьому ракетка є ніби продовженням руки гравця. Кисть не повинна згинатися в будь-яку сторону. В останні роки не тільки європейські, але і азіатські тенісисти все частіше віддають перевагу горизонтальній хватці. Серед переваг цього положення - зручність виконання різних атакуючих і захисних рухів, ефективність при грі обома сторонами ракетки. 

Номер слайду 9

При азіатської хватці великий і вказівний пальці охоплюють ручку ракетки так, як ми зазвичай тримаємо авторучку, ось чому її часто називають «хватка пером». Решта три пальці зручно розташовуються на тильній стороні ракетки. Деякі гравці при обхваті ручки ракетки створюють подобу кільця, інші ж утримують так, що схоже на розімкнуті кліщі. Обидва способи прийнятні і мають як сильні, так і слабкі сторони. Вертикальна хватка забезпечує високу рухливість кисті, що дозволяє виконувати складні, сильно кручені подачі. Однак такою хваткою зручно відбивати м'ячі лише долонною стороною ракетки.

Номер слайду 10

Подача. Подача в настільному тенісі проводиться згідно з такими правилами:м'яч повинен бути підкинутий вертикально вгору з відкритою долоні не менше ніж на 16 см;з моменту відриву від долоні до зіткнення з ракеткою м'яч повинен бути обов'язково вище, ніж поверхня столу, і знаходитися за межами кінцевою лінією краю столу;подаючий повинен вдарити по м'ячу так, щоб той вдарився один раз на його половині столу, потім пролетів над чи навколо сітки і торкнувся половини стола приймаючого, у парних іграх м'яч повинен послідовно торкнутися правої половини столу подаючого, а потім правої половини столу приймаючого, іншими словами , по діагоналі;подача повинна виконуватися так, щоб приймаючий (приймаючі в парній грі) і суддя ясно бачили всі фази подачі;не можна приховувати момент подачі рукою, в якій знаходиться ракетка, тілом або одягом;подача вважається поданою, як тільки м'яч відірвався від долоні подаючого.

Номер слайду 11

Нарахування очок. Очки нараховуються гравцеві в наступних випадках:суперник не виконав правильну подачу;суперник не виконав правильне повернення;після правильно виконаної подачі або повернення м'яча, до удару суперника, торкнеться чого-небудь, крім комплекту сітки;м'яч пролетить над ігровою поверхнею боку столу даного гравця або за кінцеву лінію ігрової поверхні боку столу даного гравця, не торкнувшись її, після того, як суперник ударив по м'ячу;суперник заважає м'ячу

Номер слайду 12

суперник навмисне торкається м'яча двічі поспіль (кисть руки, що тримає ракетку, вважається частиною ракетки, відбити м'яч цим пензлем або її пальцями не рахується помилкою, крім того, якщо м'яч потрапить в кисть або в її пальці, а потім у ракетку, то це також не вважається помилкою);суперник б'є по м'ячу стороною ракетки, яка не призначена для гри ;суперник або те, що на ньому надіто, зрушить ігрову поверхню, поки м'яч в грі;суперник або те, що на ньому надіто, торкнеться комплекту сітки, поки м'яч в грі;суперник торкнеться вільною рукою ігрової поверхні;в парній зустрічі, хто-небудь з його суперників б'є по м'ячу не в порядку, встановленому правилами;як обумовлено правилом активізації гри.

Номер слайду 13

Парна гра. У парній грі діють наступні додаткові правила: Стіл розділений уздовж білою смугою на зони (дві з кожного боку). При подачі, м'яч повинен вдаритися в праву зону своєї половини і праву зону половини суперника (щодо подаючого і його суперника відповідно), іншими словами, м'яч повинен бути поданий по діагоналі. Партнери повинні відбивати м'яч по черзі. Наприклад, після того, як подаваючий подав м'яч, і відбиваючий його відбив, наступний удар має бути проведений партнером подавача, а наступний - партнером приймаючого, і т.д.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Чому варто грати в настільний теніс — 6 вагомих причин

Номер слайду 16

Грайте з близькими. Гра в настільний теніс (або пінг-понг) — це прекрасний спосіб цікаво та активно провести час з близькими. Адже грати можуть усі члени родини, незалежно від віку. І маленькі, і дорослі, і літні — пінг-понг не обмежує вік гравців, а їх вміння і фізична підготовка визначають темп гри. Відпочивати, спілкуватися і проводити час з користю — такий дивовижний набір можливостей надає настільний теніс.

Номер слайду 17

Зміцнюйте тіло. Це тільки здається, що відбивати м'ячик ракеткою над столом так просто. А чи знали ви, що професійні спортсмени «розганяють» м'яч до 170 км/год, а самі за один лише матч встигають «пробігти» до 7 кілометрів! Звичайно, швидкість аматорської партії буде не такою високою, але побігати доведеться. А це — прекрасна можливість зміцнити м'язи і розім'яти тіло.

Номер слайду 18

Збадьорить мозок. Під час гри в настільний теніс активно задіюються різні відділи головного мозку. Вам доводиться уважно стежити за м'ячиком, який весь час виявляється на різній відстані від очей. Вам доводиться робити рухи руками, намагаючись відбивати м'яч ракеткою. Вам потрібно «відчувати», куди відправить подачу суперник, і все це відбувається за соті частки секунди. Таке навантаження гарне тренування для головного мозку: пінг-понг тренує увагу, координацію рухів, розвиває дрібну моторику, збільшує швидкість реакції. Все це дуже стане в пригоді і в повсякденному житті, наприклад, за кермом.

Номер слайду 19

Не вимагає значних витрат. Багато видів спорту вимагають покупки дорогої екіпіровки та інвентарю. Цим настільний теніс істотно відрізняється від лижного спорту, велоспорту і навіть катання на роликах. Все що потрібно — це купити пару ракеток і м'ячик (один або декілька). Грати можна в спеціально обладнаних залах або придбати власний стіл, який легко вміститься в гаражі, на веранді, в альтанці.

Номер слайду 20

Грайте з задоволенням і завжди по-різному. Настільний теніс включений до переліку олімпійських ігор для людей з обмеженими фізичними можливостями. Тобто теоретично, в нього можуть грати люди з абсолютно різним станом здоров'я і навіть без будь-якої спортивної підготовки. Також гра у пінг-понг унікальна тим, що чим більше ви граєте, тим професійнішим ви будете. І кожна нова гра з суперником буде все цікавішою, а ваші рухи — все впевненіші, зустрічі — все триваліші, а ходи — хитрішими і продуманішими. В пінг-понгу не буває жодної однакової партії, тим він і хороший.

Номер слайду 21

Веселіться!Ну і найголовніше. Навіщо ми обираємо хобі, як не для того, щоб отримувати від нього задоволення? В цьому плані пінг-понг вас не розчарує. Адже куди приємніше провести час в гаражі або на дачі з друзями або близькими під дзвінкий стукіт м'яча, ніж добігаючи стометрівку або падаючи з ніг від втоми, перекопавши город. Спорт, розвага і море задоволення — ось важливі причини, чому вам варто грати в настільний теніс.

Номер слайду 22

93-летняя Инге-Бриджит Херрманн отбивает ракеткой мяч во время игры на 17-м чемпионате мира среди ветеранов по настольному теннису.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Малышко Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Олексій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
13231
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку