Презентація «Основні традиційні символи і системи знаків у вишивках українських рушників»

Про матеріал
Від сивої давнини до сьогодні чільне місце в українському побуті займає рушник. З ним народжуються, одружуються і йдуть із життя. З хлібом сіллю на рушнику зустрічають дорогих гостей, без нього не обходиться жодна урочиста подія в родинному чи громадському житті. Незабутній І.М. Гончар якось сказав, що Україна має стільки рушників, що ними можна оперезати всю земну кулю. Український рушник можна порівняти хіба що з народною піснею, вишиванкою і писанкою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні традиційні символи і системи знаків у вишивках українських рушників Марченкова О.Ю КЗО НВО № 113 ДМР м. Дніпро

Номер слайду 2

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Різноманітні сюжети вишивок українських рушників відрізняються своїм характером і композицією. Фахівці виділяють кілька основних елементів, які найбільш часто використовуються українками для вишивки обрядових рушників:

Номер слайду 3

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Головний мотив - Дерево Життя; Центральний елемент у вигляді восьмикінечної зірки, візерунка з восьми частин, хреста або ромба; Окремі самодостатні мотиви; Сюжети з космогонічним змістом; Мотиви у вигляді решітки; Композиція вишивки, що складається з декількох ярусів; Орнаментовані стрічки.

Номер слайду 4

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Вивчати семантику орнаментів, які вже багато століть прикрашають українські рушники, можна з трьох основних точок зору - екзотеричний, понятійно і езотерично.

Номер слайду 5

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Під екзотерикою розуміється вивчення символічного знака за особливостями його оригінальної форми, елементів, з яких він складається, за кольорами ниток та їх поєднань, тобто за всіма тими ознаками, які ми можемо спостерігати візуально.

Номер слайду 6

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Народні, а також наукові, назви головного символу української вишивки - Дерево Життя, Древо, Дерево Роду, Вазон, Квітка. Особливо часто він зустрічається на рушниках. Цей знак втілює в собі весь Космос і його прояви. 

Номер слайду 7

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Як правило, Дерево Життя вишивають з красивими квітами на гілках. Квіти вважаються символами людського життя, яка відбувається в даний час, бруньки використовують для позначення майбутніх нових поколінь, плоди показують справи людей, вчинені для блага Всесвіту

Номер слайду 8

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Поруч з Деревом, з двох сторін, нерідко розміщуються різні елементи. Ці елементи доповнюють символіку Дерева Життя і зображують ефір - життєву силу, що наповнює простір. Зверху Дерево обов'язково має центральний елемент - квітку, яка символізує Вогонь Життя, невгасимий, повний природної енергії, що підтримує нескінченне життя. Вогонь охороняють два духи у вигляді ангелів чи птахів. 

Номер слайду 9

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Чимале значення в побудові символу Дерева Життя має семантика чисел. У більшості випадків кількість гілок Древа представлено непарним числом, оскільки Дерево вишивається симетричним, з однаковою кількістю гілок з двох сторін, і зверху є одна гілка для центральної квітки

Номер слайду 10

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Існують рослини, особливо шановані в давнину, які зустрічаються в орнаменті рушникової вишивки, і їх можна легко впізнати. До них відносяться виноград, гілки та інші частини дуба, квіти лілії та деякі інші рослини. Їх часто вишивають не тільки на рушниках, але використовують і для прикраси вишиванок.

Номер слайду 11

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Виноград з давніх віків вважався важливим символом родючості, нескінченності, а з виникненням християнства нерідко згадувався в багатьох біблійних описах. Виноградне листя, грона, вусики вишивають в Безкінечник, який прикрашає периметр всього рушника. Ці елементи зустрічаються і на Дереві Життя. Ягоди винограду вбирають в себе сонячну енергію і можуть довго її зберігати.

Номер слайду 12

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Дуб, як і виноград, часто використовується в зображеннях Древа Життя. Це дерево у всіх культурах вважається символом міцного здоров'я, сили, довголіття, чоловічої краси, мудрості та інших чоловічих якостей. На українських рушниках Древо нерідко буває прикрашеним дубовим листям. На Полтавщині популярний вишивальний шов «лиштва», яким вишивають улюблений візерунок «дубочок». Мотиви з дубовим листям поширені на рушниках і вишиванках Правобережної України.

Номер слайду 13

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Серед квітів, що прикрашають Дерево Життя на українських рушниках, найбільш популярною є лілія. Велика квітка лілії уособлює Вогонь Життя, розташовуючись на вершині Древа. Цей мотив використовується на «черницьких» рушниках, відомих на Черкащині. Лілія символізує духовність, досконалість і чистоту Життя. Багато народів широко використовують квітку лілії у своїй геральдиці і в орнаментах

Номер слайду 14

Крім описаних трьох рослин, на рушниках вишивали мотиви з калиною, барвінком, горобиною і іншими рослинами, поширеними в українській природі. Стародавній культ Матері-Природи нагадує про себе в символічних зображеннях рослин, вишитих на рушниках. Старовинні вишиті рушники вчать нас дбайливо і з повагою ставитися до природи, прагнути жити з нею в гармонії і розуміти, що ми самі є тільки її частиною, а не царями.

Номер слайду 15

Вишиваний рушник як оберіг українського народу На рушниках, вишитих геометричними орнаментами, часто звертає на себе увагу основний, домінуючий мотив в центрі вишивки. Така побудова композиції особливо поширена на Поділлі. В якості центрального мотиву звичайно використовується восьмикінцева зірка або восьміелементний орнамент, але нерідко зустрічаються ромби, хрести чи інші фігури.

Номер слайду 16

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Найпопулярнішими живими істотами, які зображувалися на рушниках у всій Україні, були птахи. На старовинних рушниках більшість птахів вишивали символічно, схематично, тобто не намагаючись зобразити конкретний вид. Але було кілька птахів, які вносили особливий культовий сенс в сюжет вишивки, тому їх зображення цілком впізнавані. В основному це орли, павичі і голуби

Номер слайду 17

Вишиваний рушник як оберіг українського народу Дуже часто українки вишивають на рушниках голубів. Ці улюблені всіма птахи символізують щасливе сімейне життя, ніжну любов, постійну турботу один про одного. Як на давніх, так і на сучасних весільних рушниках популярним мотивом є квітуча гілочка або Дерево з голубами. В якості побажання щасливого сімейного життя вишивають гніздечко з яйцями і з двома голубками.

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
10 травня 2020
Переглядів
1150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку