Презентація ''Основні заходи пожежної профілактики на галузевих об’єктах''

Про матеріал

Загальна характеристика пожеж на підприємствах

Вимоги пожежної безпеки до території та будівель (підвальних приміщень, горищ).

Обов'язки сторожів, вахтерів щодо протипожежного режиму.

Первинні засоби гасіння, їх розміщення, сигналізація.

Протипожежна безпека у навчальних закладах.

Порядок проведення інструктажу з питань пожежної безпеки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Основні заходи пожежної профілактики на галузевих об’єктах"  

Номер слайду 2

План. Загальна характеристика пожеж на підприємствах. Вимоги пожежної безпеки до території та будівель (підвальних приміщень, горищ). Обов'язки сторожів, вахтерів щодо протипожежного режиму. Первинні засоби гасіння, їх розміщення, сигналізація. Протипожежна безпека у навчальних закладах. Порядок проведення інструктажу з питань пожежної безпеки.

Номер слайду 3

Загальна характеристика пожеж на підприємствах Основні причини виникнення пожеж на підприємствах, в організаціях, закладах : - порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації ;- необережне поводження з вогнем; - підпали; - порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок; - інші причини.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вимоги пожежної безпеки до території та будівель (підвальних приміщень, горищ).1. Території закладів та установ слід постійно утримувати в чистоті. Відходи пальних матеріалів, опале листя і суху траву необхідно регулярно прибирати і вивозити з території у спеціально відведені місця. 2. Дороги, проїзди та проходи до будівель, споруд, пожежних вододжерел, а також підступи до пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільними, утримуватися справними, взимку очищатися від снігу. 3. Протипожежні відстані між будівлями, спорудами, відкритими майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування забороняється захаращувати, використовувати для складування матеріалів, устаткування, стоянки автотранспорту, встановлення тимчасових будівель і споруд. 4. Розводити багаття, спалювати сміття, користуватися відкритим вогнем на відстані не менше 30 м від будівель та споруд, викидати незагашене вугілля забороняється. В окремих випадках для приготування їжі на відкритому вогні дозволяється зменшувати відстань до 5 м за наявності спеціально обладнаного вогнища та огородження місця застосування відкритого вогню негорючими конструкціями на максимальну висоту можливого полум’я. У всіх випадках забороняється залишати без догляду джерела відкритого вогню. 5. Забороняється тютюнопаління у приміщеннях закладів та установ. 6. Усі будівлі, приміщення та споруди закладів та установ повинні постійно утримуватися в чистоті. 7. Для всіх будівель та приміщень виробничого, складського призначення і лабораторій закладів та установ повинна бути визначена категорія щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки, написи про такі відомості повинні розміщуватися на вхідних дверях ззовні та усередині приміщення.  8. У кожному приміщенні закладу та установи повинна бути розміщена табличка, на якій указано прізвище відповідального за пожежну безпеку, номер телефону найближчого пожежно-рятувального підрозділу, а також інструкція з пожежної безпеки.

Номер слайду 6

9. Вимоги пожежної безпеки для будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів визначено у пункті 2 розділу ІІІ Правил пожежної безпеки.  10. Під час перебування учасників навчально-виховного процесу в будівлях дозволяється двері евакуаційних виходів замикати лише зсередини за допомогою запорів (засувів, крючків тощо), які легко (без ключів) відмикаються. 11. У приміщеннях, де перебувають діти, покриття повинно кріпитися до підлоги (крім дошкільних навчальних закладів) та мати помірну димоутворювальну здатність. 12. Будівлі закладів та установ повинні бути обладнані засобами оповіщення людей про пожежу. Для оповіщення можуть бути використані: внутрішня телефонна та радіотрансляційна мережі; спеціально змонтовані мережі мовлення; дзвінки та інші звукові сигнали. 13. Розміщення акумуляторних у будівлях, де перебувають діти, а також у підвальних і цокольних приміщеннях не дозволяється. 14. У будівлях закладів та установ не дозволяється: розміщувати людей у мансардних приміщеннях, а також на поверхах (будівлях), не забезпечених двома евакуаційними виходами; здійснювати перепланування приміщень без урахування будівельних норм і правил; установлювати ґрати та інші незнімні сонцезахисні, декоративні та архітектурні пристрої на вікнах приміщень, де перебувають учасники навчально-виховного процесу, сходових клітках, у коридорах, холах та вестибюлях;застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи і ліхтарі; здійснювати відігрівання труб системи опалення, водопостачання, каналізації тощо із застосуванням відкритого вогню (з цією метою використовують гарячу воду, пару чи нагрітий пісок); зберігати на робочих місцях, у шафах та залишати в кишенях спецодягу використані обтиральні матеріали; залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади.

Номер слайду 7

15. Вогневі та зварювальні роботи можуть виконуватися тільки з письмового дозволу керівника закладу та установи з оформленням наряду-допуску. Ці роботи мають проводитися згідно з вимогами правил пожежної безпеки під час проведення зварювальних та інших вогневих робіт і розділу VІІ Правил пожежної безпеки. 16. Користуватися прасками в закладах та установах дозволяється лише в спеціально відведених приміщеннях під наглядом працівника закладу та установи.  17. Усі будівлі і приміщення закладів та установ мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння. 18. Після закінчення занять у групах, класах, кабінетах, лабораторіях, аудиторіях, майстернях, інших приміщеннях вихователі, учителі, викладачі, лаборанти, майстри виробничого навчання та інші працівники закладу або установи повинні оглянути приміщення, усунути виявлені недоліки і зачинити приміщення, знеструмивши електромережу.

Номер слайду 8

Обов'язки сторожів, вахтерів щодо протипожежного режиму. Заступаючи на чергування, сторожа зобов’язані:- впевнитись у наявності всіх ключів- перевірити протипожежний режим приміщення- ознайомитися з рапортом сторожів, які змінюються, та намітити заходи з усунення виявлених у вечірній і нічній час - протипожежних та інших порушень і недоліків. Протягом чергування сторож повинен постійно здійснювати контроль за протипожежним та режимним станом приміщень та території. Виявлені недоліки та ті, про які сповістили працівники, повинні негайно (за можливості) усувати шляхом повідомлення керівника школи. Під час перевірки протипожежного режиму приміщень, холів та коридорів сторож повинен:- впевнитись у наявності первинних засобів пожежегасіння – вогнегасників, пожежних щитів- оглянути стан шляхів евакуаціїПід час перевірки протипожежного режиму території сторож зобов’язаний:- оглянути стан пожежних щитів, пожежних гідрантів (ПГ) та під’їздів до них- впевнитись, чи вільний в’їзд на територію школи- у вечірній і нічній час перевірити стан освітлення території

Номер слайду 9

Перевірки повинні здійснюватися одним сторожем у 4 год. Порушення та недоліки, які не вдалося усунути під час перевірки, відображаються в рапорті під час приймання-здавання чергування. У разі виникнення пожежі необхідно негайно повідомити про це пожежну охорону за тел. 101. Сторож повинен вміти користуватися всіма первинними засобами пожежегасіння, які є на об’єкті, що охороняється. Навчання способам гасіння умовної пожежі сторожі мають проходити при прийомі на роботу. У приміщенні сторожів повинен бути список посадових осіб, яких слід викликати в нічній час (вихідні та святкові дні) у разі виникнення пожежі. У списку зазначаються адреси, службові та домашні телефони посадових осіб. При вимушеній евакуації людей та матеріальних цінностей під час виникнення пожежі чи аварії сторожі повинні направляти людей до запасних виходів, за необхідністю допомагати у проведенні евакуації матеріальних цінностей. В окремих випадках, коли евакуація матеріалів потребує спеціальних умов, сторожа повинні діяти згідно з вимогами іншої спеціальної інструкції.

Номер слайду 10

Первинні засоби гасіння, їх розміщення, сигналізація.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Сигналізація

Номер слайду 13

Протипожежна безпека у навчальних закладах. Насамперед слід негай­но повідомити про пожежу в пожежну охорону зачи­нити двері з класі де го­рить. Якщо через вікно по­бачите охоплене вогнем приміщення, не намагай­теся увійти в нього. Відчи­нені двері а й перешкодять евакуації – раптовий приплив повітря може призвести до поширення вогню з великою швидкістю. Повідомте про пожежу дирекцію школи, вжийте належних заходів щодо евакуації дітей та людей із приміщення. Тут особливо важливо не панікувати. Евакуацію проводіть з усього приміщення коли пожежу виявлено тільки в якійсь його частині. Почувши сигнал тривоги, учні стають біля парт і за вказівкою вчителя залишають по одному класну кімнату. Прямують до місця збору, останнім іде вчитель із класним журналом. Належить зачинити двері класної кімнати й усі інші двері на шляху евакуації. Діти з одного класу спускаються (по одному) сходами тільки з одного боку, залишаючи другий для інших класів за винятком тих випадків, коли сходи дуже вузькі. Не обганяйте одне одного та не штовхайтесь. Усі кого не було в школі під час сигналу тривоги, повинні негайно йти до місця збору й приєднатися до свого класу чи групи. У разі потреби організовують пошуки людей, яких не виявили на місці збору. Нікому не можна повертатися в приміщення, наприклад по одяг чи книги, без дозволу працівників пожежної частини або директора школи.

Номер слайду 14

На місці збору кожен клас чи група людей займають чітко визначене місце і перебувають там до певних вказівок із боку дирекції. Місце збору повинне бути під навісом чи в іншому приміщенні. Серед евакуйованих, що зібралися на пункті, проводять перекличку (за класним журналом), аби з’ясувати, чи всі евакуювалися зі школи. Директор школи після сигналу тривоги йде до збірного пункту і там приймає рапорти від усіх підрозділів. Для дітей із обмеженими можливостями та неврівноваженою психікою повинні бути заздалегідь передбачені спеціальні заходи з евакуації. Під час евакуації належить заборонити розмови, щоб було добре чути розпорядження. Вже до прибуття пожеж­ної охорони слід знати, де саме, у якому приміщенні пожежа і чи всіх евакуюва­ли. Повинен бути план евакуації зі школи. Началь­ника прибулого пожежно­го підрозділу зустрічають, маючи повну інформацію.

Номер слайду 15

Порядок проведення інструктажу з питань пожежної безпеки.

Номер слайду 16

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
4933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку