Презентація "Особливості адаптаційного період учнів п’ятого класу до навчання."

Про матеріал
Мета: формування вмінь і навичок успішного переходу й полегшення адаптації учнів 5-х класів на новому ступені навчання. Виявити дітей, які мають труднощі в адаптації,визначити характер та причину труднощів у кожному окремому випадку. Розробити рекомендації для всіх учасників навчально-виховного процесу з проблем адаптації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості адаптаційного періоду учнів п’ятого класу до навчання у гімназії

Номер слайду 2

Зміна позиції «старшого» у початковій школі на статус «самого маленького»П’ятикласники бажають добре вчитися,щоб радувати оточуючих. Але зіткнувшись з першими труднощами, часто розчаровуються. Зміна умов навчання, новий режим, зміна класного колективу ;Різноманітність вимог, що висуваються до школяра різними вчителями Проблеми: Збільшення кількісті негативних самооцінок (дитина вважає себе здібною, але з цим не завжди погоджується дорослий)

Номер слайду 3

Наслідки. У адаптаційний період діти можуть стати більш тривожними, боязкими або, навпаки, «розв'язаними», надмірно гучними, метушливими. Відбувається зниження працездатності, діти можуть стати забудькуватими, неорганізованими, іноді порушується сон, апетит.

Номер слайду 4

12%35%23%18%01020304 Не сформоване ставлення до себе як до гімназиста Позитивне ставлення до гімназії але більше приваблює позашкільне життя. Ставлення до навчання позитивне (соціальна мотивація)Висока навчальна активність Діагностика шкільної мотивації (Лусканова) 2023 н.р

Номер слайду 5

Соціометричний метод 13% 33% 47% 7% Лідери Активісти Більшість Відкинуті

Номер слайду 6

19%Визначення особистісної адаптивності ( Фурман) Адаптовано учнів10%71%Неадаптовано учнів. Дезадаптовано учнів(ситуативний характер

Номер слайду 7

0% Анкета для батьків п’ятикласників. Адаптовано учнів25%75%Неадаптовано учнів Можлива дезадаптація учнів (ситуативний характер)

Номер слайду 8

Висновок більше половини п'ятикласників успішно адаптувалися до навчання у гімназіїі;близько половини п'ятикласників мають високу навчальну активність і успішну мотивацію.

Номер слайду 9

Рекомендації вчителям Враховуючи індивідуальні особливості учнів. Застосовувати педагогічний вплив на клас загалом і на окремих учнів, які мають труднощі у адаптації до нового середовища; При проведенні уроків враховувати вікові особливості учнів, забезпечити емоційне благополуччя дітей. Вміти передати особисту зацікавленість ,доброзичливість. Щире бажання допомагати учневі у розв’язанні проблем;Ставити чіткі вимого і орієнтири відповідей. Підбирати і ускладнювати завдання послідовно їх подавати ( від простого до складного)Організовувати самостійну і групову роботу. Оцінювати результат навчальної діяльності з особливим акцентом на позитивний результат та аналіз роботи.

pptx
Додано
8 лютого
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку