Презентація "Особливості будови хрящових риб"

Про матеріал
Для використання на уроці та під час дистанційного навчання. Містить матеріали для перевірки отриманих знань, інформація для порівняння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевіримо свої знання«Розминка»Гра « так – ні»1. Риби теплокровні тварини 2. Живуть в прісних і солоних водоймах3. Ведуть прикріплений спосіб життя 4. Дихають легенями 5. Мають щелепи 6. Тіло вкрите пір’ям 7. Мають обтічну форму тіла 8. Вдихають кисень, видихають вуглекислий газ 9. Шкіра вкрита кістковою лускою 10. Плавальний міхур зменшує питому вагу кісткових риб 11. Риби вигодовують своїх малюків - молоком 12. Для риб характерний особливий орган чуттів – бічна лінія.

Номер слайду 2

Перевіримо свої знаннявправа «Хмара слів»(вибрати терміни, що характеризують риб)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Особливості будови та життєдіяльності хрящових риб

Номер слайду 5

Наші цілі поглибити знання про особливості будови , різноманітність хрящових риб, та їх поведінку; Порівняти будову кісткових та хрящових риб; розглянути їх роль у природі та господарське значення.

Номер слайду 6

Зовнішня будова

Номер слайду 7

Порівняти

Номер слайду 8

Покриви. Тіло кісткових риб вкрите лускою, яка звичайно має вигляд тонких напівпрозорих пластинок, що черепицеподібне накладаються одна на одну. Плакоїдна луска – луска, побудована з особливої речовини (дентин та емаль), що входить до складу зубів усіх хребетних.

Номер слайду 9

Внутрішня будоваопорно – рухова система• М'язово система складається з окремих метамерних сегментів, поділених прошарками зі сполучної тканини; добре диференційовані лише м'язи плавців і щелеп.• Скелет є хрящовим, не костеніє впродовж життя

Номер слайду 10

Травна, видільна система. Плавальний міхур відсутній, плавучість забезпечується жироподібною речовиною, яка накопичується в печінці.

Номер слайду 11

Кровоносна система. Кровоносна система замкнена, складається з двокамерного серця (передсердя та шлуночок), венозної пазухи (синуса) та артеріального конуса; кров у серці венозна.

Номер слайду 12

Нервова система. Особливості нервової системи: у головному мозку порівняно з кістковими рибами краще розвинений передній мозок, а середній та мозочок менші за розмірами.

Номер слайду 13

Репродуктивна система. Статева система роздільностатева з чіткими відмінностями між самцями і самками (статевий диморфізм): у самців є парувальний орган, сім'яники та сім'япроводи; у самок є парні яєчники та яйцепроводи, що відкриваються в клоаку.

Номер слайду 14

Розвиток прямий, характерне яйцевідкладання та живонародження. Розмноження статеве, характеризується досконалістю; запліднення внутрішнє; зо допомогою яєць, які мають запас поживних речовин і оточені шкірястими оболонками.

Номер слайду 15

Різноманітність

Номер слайду 16

Запитання до учнів ( робота з підручником)- Де поширені хрящові риби?- Чим вкрита шкіра? - Як розміщуються грудні та черевні плавці? - Наявна , чи ні – зяброва кришка? - Чи мають ці риби плавальний міхур ? - Чим утворений скелет ?- Який тип розвитку мають хрящові риби?

Номер слайду 17

Значення хрящових риб

pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
2301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку