Презентація "Особливості додержання прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах правового режиму надзвичайного або воєнного стану"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний для проведення уроку та як матеріал для самостійного опрацювання учнями під час дистанційного навчання. Використано інфографіку інформаційного агенства UNIAN, hromadsketv, obozrevatel, Лабараторії законодавчих ініціатив, Безоплатної первинної допомоги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості додержання прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах правового режиму надзвичайного або воєнного стану. Розділ 3. ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЛЮДИНИ І ДЕРЖАВИ

Номер слайду 2

Державні вимоги до результатів навчання учнів / учениць. Учень/учениця:називає механізми захисту прав та свобод людини і громадянина в Україні; пояснює та застосовує поняття «людина», «особа», «громадянин», «права і свободи людини», «конституційні обов’язки»;описує права людини та їх закріплення в національному законодавстві та міжнародному праві; види конституційних прав, свобод, обов’язків людини і громадянина; аналізує окремі статті Конституції України; розв’язує правові ситуації із застосуванням знань із тем розділу; зміст правового режиму надзвичайного та воєнного стану, порядок його введення та припинення, особливості додержання прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах режиму надзвичайного або воєнного стану.

Номер слайду 3

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» 5 грудня 2015 р. Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державної незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Порядок уведення воєнного стану→ Рада національної безпеки і оборони України подає на розгляд Президентові України пропозиції щодо введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях;→ Президент України у разі прийняття відповідного рішення видає указ про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях і негайно звертається до Верховної Ради України щодо його затвердження та подає одночасно відповідний проект закону;→ Верховна Рада України затверджує Указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, який підлягає негайному оголошенню через засоби масової інформації або оприлюдненню в інший спосіб

Номер слайду 6

Правовий режим воєнного стану

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» 16.03.2000 Надзвичайний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров'ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства і передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування відповідно до цього Закону повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров'я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захисту конституційного ладу, а також допускає тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Особливості додержання прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах правового режиму надзвичайного або воєнного стану. Конституція України стаття 64: Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Номер слайду 14

Внутрішньо переміщені особи Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Номер слайду 15

Внутрішньо переміщені особи можуть:отримати гуманітарну й іншу допомогу (юридичну, психологічну тощо) від місцевої влади та неурядових організацій;отримати допомогу на проживання у розмірі 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дитину, особу з інвалідністю від Уряду України. З травня 2022 року допомогу отримують ті, у кого житло зруйноване/пошкоджене, або ті, хто перемістився з громад, що визначені Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України map.edopomoga.gov.ua. отримати грошову допомогу від міжнародних організацій (для окремих категорій).

Номер слайду 16

Нормативно-правове регулювання. Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Постанова Кабінету Міністрів України № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб». Постанова Кабінету Міністрів України № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні». Постанова Кабінету Міністрів України № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам». Постанова Кабінету Міністрів України № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану».

Номер слайду 17

Держава передбачає:компенсацію витрат за тимчасове проживання — для тих, хто надає прихисток внутрішньо переміщеним особам;компенсацію витрат на оплату праці для внутрішньо переміщених осіб;спрощену процедуру отримання пенсійних і соціальних виплат. Внутрішньо переміщені особи мають всі права й обов’язки громадянина України. Вони не можуть бути обмеженими з підстав переміщення.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Ознайомтесь із матеріалами презентації. Установіть та запишіть, які права і свободи не можуть бути обмежені в умовах воєнного або надзвичайного стану (статті 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малярчук Віолетта Вікторівна
    Щиро дякую за змістовну презентацію.Дуже допомогли!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бовсуновська Тетяна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
7609
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку