Презентація "Загальна характеристика держави"

Про матеріал
Презентацію можна використатати під час проведення уроку, рекомендувати для опрацюванням учням під час дистанційного навчання. В презентації є теоретичний матеріал і тестові завдання на його закріплення. Використано: 1. Підручник: Наровлянський О.Д. Основи правознавства: Підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл./ О.Д. Наровлянський. К. : Грамота, 2017. 2. Практикум з правознавства. 9 клас: [навч. посіб.] / О. Д. Наровлянський, Л. О. Лоха. - К. : Грамота, 2009.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика держави. Розділ 1. Основи теорії права і держави

Номер слайду 2

Державні вимоги до результатів навчання учнів / ученицьназиває ознаки державної влади;пояснює та застосовує поняття: «держава», «форма держави»;характеризує функції держави;описує форму держави;висловлює судження щодо соціального призначення держави.

Номер слайду 3

Передумови виникнення держави

Номер слайду 4

Передумови виникнення держави1. Встановіть відповідність між причинами виникнення держави і права та їхнім змістом.1. Економічні А Необхідність управління суспільством більш цивілізованими методами2. політичні Б необхідність вдосконалення владних повноважень 3. соціальні В поява релігії та письма 4. психологічні Г необхідність державно-правової регламентації економічних відносин5. культурні Д усвідомлення людьми своїх прав і обов'язків, поява відчуття провини за скоєні антисоціальні дії Ж ускладнення відносин між людьми і поява соціальних суперечностей.

Номер слайду 5

Поняття й ознаки держави. Держава – особлива організація політичної влади в соціально неоднорідному суспільстві і , за допомогою якої здійснюється управління суспільством.

Номер слайду 6

Поняття й ознаки держави2. Укажіть основні ознаки держави (4 відповіді): А суверенітет Б структурованість В апарат влади;Г офіційний характер Д наявність території Е єдина релігія.3. Розташуйте у правильній послідовності чинники, які сприяли виникненню держави: А поява надлишків виробництва Б розшарування суспільства на соціальні групи. В удосконалення знарядь праці Г підвищення продуктивності праці4. Розташуйте у логічній послідовності історичні типи держави за часом їх існування. А буржуазний тип Б соціалістичний тип. В феодальний тип Г рабовласницький тип.

Номер слайду 7

Державна влада. Державна влада – це різновид влади , що здійснюється державою та її органами

Номер слайду 8

Форми держави. Форма держави – це спосіб організації та здійснення державної влади, що складається з порядку виникнення органів влади й методів реалізації державної влади.

Номер слайду 9

Форми держави5. Виберіть з наведеного переліку форму правління: А тоталітаризм; Б демократія; В конфедерація; Г монархія.6. Укажіть як держави поділяються за формою правління: А монархії і конфедерації; Б парламентські монархії та імперії;В монархії та республіки; Г федерації і конфедерації.7. Укажіть форми державного устрою: А унітарні і федеративні; Б авторитарні і тоталітарні;В федеративні і конфедеративні; Г обмежені монархії і республіки.

Номер слайду 10

Форма державного правління. Форма державного правління -елемент форми держави, що характеризує порядок утворення, розподіл повноважень, принципи взаємодії вищих органів державної влади

Номер слайду 11

Форма державного правління8. Визначте відповідність між формою правління та особливостями взаємодії права і держави за відповідної форми правління.1. Президентська республіка А Правореалізація, яку здійснює виконавча влада, перебуває під значним2. парламентська республіка впливом і контролем законодавчої влади;3. змішана республіка Б глава держави значною мірою дистанціюється від правотворчості та4. конституційна монархія правореалізації; В основні правореалізаційні функції розподіляються між главою держави та урядом; Г основні функціональні обов’язки державної влади щодо правотворчості, правореалізації та здійснення правосуддя виконує та контролює глава держави; Д глава держави здійснює свої правореалізаційні повноваження відносно незалежно від законодавчої влади.

Номер слайду 12

Форма державного устрою. Форма державного устрою - елемент форми держави відображає спосіб територіального устрою держави, порядок взаємодії центральної, регіональної і місцевої влад

Номер слайду 13

Форма державного устрою9. Визначте відповідність між формою державного устрою та її змістом.1. Унітарна держава А Тимчасовий союз держав, які добровільно об’єдналися для досягнення2. федерація певних спільних результатів у політичній, економічній і військовій сферах;3. конфедерація Б держава, яка характеризується цілковитою ідеологічною та економічною4. імперія єдністю; В складна держава, яка уміщує суверенну державу-метрополію і підвладні їй не суверенні держави-колонії; Г союзна держава, що утворена з територій суб’єктів, які мають обмежений суверенітет; Д держава, що характеризується цілковитою політичною єдністю.

Номер слайду 14

Форма державного політичного режиму. Форма державного політичного устрою - елемент форми держави, що визначає методи і прийоми здійснення влади

Номер слайду 15

Форма державного політичного режиму10. Визначте відповідність між видом державно-політичного режиму та його ознаками.1 Авторитарний А Вирізняється необмеженою владою і свавіллям правителя, який спирається лише 2 демократичний на каральні органи і здійснює свою волю грубими силовими методами3 деспотичний Б заснований на визнанні принципу рівності і свободи всіх людей, конституційному 4 тоталітарний закріпленні та гарантуванні прав і свобод громадян управлінні державними справами з волі більшості з урахуванням інтересів меншості В різновид антидемократичного режиму, який передбачає повний контроль держави над усіма сферами суспільного й особистого життя та поглинання нею громадянського суспільства Г характеризується зосередженням влади у руках вищого духівництва, нетерпимістю до всіх, хто не сповідує державну релігію Д характеризується значним зосередженням влади в руках однієї особи або групи осіб, домінуванням органів виконавчої влади, і як наслідок, обмеженням загальновизнаних прав і свобод.

Номер слайду 16

Функції держави

Номер слайду 17

Функції держави11. Визначте відповідність між функціями держави та їхнім змістом.1. Політична А Сприяння життєдіяльності як суспільства загалом, так і кожної 2. ідеологічна особи зокрема, шляхом забезпечення основних прав і свобод 3. гуманітарна людини, її соціальної захищеності тощо;4. екологічна Б організація суспільних відносин з метою їх стабілізації та демократичного розвитку, забезпечення суверенітету держави на міжнародній арені; В охорона навколишнього природного середовища, запобігання негативному впливу на нього, організація раціонального природокористування тощо; Г формування індивідуальної та суспільної свідомості шляхом організації освіти, науки тощо; Д створення умов для розвитку виробництва.

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацювати §1,22. *Виконайте тестові завдання презентації

pptx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
2473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку