Презентація "Особливості вживання кличного відмінка іменників"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе повторити та поглибити знання учнів про іменник як частину мови; навчити учнів визначати відмінки іменників у реченні та застосовувати в усному й писемному мовленні кличний відмінок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості вживання кличного відмінка іменників

Номер слайду 2

У повсякденному житті ми постійно знаходимося в контакті з людьми навколо нас. Та чи правильно ми до них звертаємося?Кличний відмінок – одна з відмінних рис української мови, яка робить її мелодичною та співучою. Урок української мови з Олександром Авраменком«Ігорю чи Ігоре»https://youtu.be/nvw5cz. Ji. E0 Q

Номер слайду 3

Правила використання кличного відмінку Всі іменники кличного відмінку незалежно від їхнього лексичного значення можуть закінчуватися всього на 5 (!) різних літер: е, є, о, у, ю. -у,-ю: Юрію, Людвігу;-е: Петре;-о: Оксано;-ю: бабусю;-є: Софіє.

Номер слайду 4

Пригадаймо!!!

Номер слайду 5

Перша відміна включає у себе іменники чоловічого, жіночого і спільного роду з закінченням -а (-я): земля, хмара, Ольга, Микола, сирота.

Номер слайду 6

Друга відміна включає у себе іменники:чоловічого роду на твердий або м’який приголосний основи: корабель, коваль, дуб;чоловічого роду із закінченням -о: Дніпро, Василько;середнього роду із закінченням -е, -о: поле, небо, стебло;середнього роду із закінченням -я: змагання, знаряддя.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Зверніть увагу на наголос!!! ВИНЯТКИ

Номер слайду 9

Згідно з правописом 2019 року,слово хабар належить до м’якої групи

Номер слайду 10

Зверніть увагу на наголос!!!

Номер слайду 11

ПОПРАКТИКУЙМОСЯ!Поставте іменникиу форму кличного відмінка. Дуб. Син. Марина. Рута. Бабуся. Пшениця. Наталія. БатькоІгор. Українець. Михайлик. Командир. Бібліотекар

Номер слайду 12

Третя відміна включає у себе іменник мати та іменники жіночого роду, що закінчуються на твердий чи м’який приголосний основи: сіль, Січ, .ніч. Четверта відміна включає у себе іменники середнього роду з закінченням -а (-я), в яких при відмінюванні з’являється суфікс -ат (-ят), -ен: ягня — ягняти, ім’я — імені.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

САМООЦІНЮВАННЯГ. АВВ В (ВЕДМЕДЮ)Г (НАСТЕ)Б (СТОРОЖУ)ГВ (КЛИЧКО)Г

pptx
Додав(-ла)
юхно олена
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку