Презентація. Остап Вишня. Життєвий і творчий шлях. Гумореска "Моя автобіографія"

Про матеріал
Презентація до уроку в 11 класі "Остап Вишня. Трагічна доля українського гумориста. «Моя автобіографія» - гумористична розповідь письменника про свій життєвий шлях" Матеріал містить відео та інтерактивне завдання Посилання для онлайн-навчання містить відео та вікторину https://sway.office.com/IFwIkDDpI1kFyz1T?ref=Link
Перегляд файлу

image

 

Остап Вишня                                            

(справжнє ім’я — Павло Михайлович

Губенко)

image 

image 

Народився 13 листопада 1889 р. на хуторі Чечва біля містечка Грунь на Полтавщині (тепер

Охтирський район Сумської області). Закінчив початкову, потім — двокласну школу в Зінькові.

image 

 

Навчався в Київській військово-фельдшерській школі, яку закінчив у 1907 р. Працював фель­дшером: спочатку — в армії, а згодом — у хірургічному відділі лікарні Південно-Західної залізни­ці. 1917 р. вступив до Київського університету на історико-філологічний факультет, але навчання не закінчив. Натомість розпочав журналістську та літературну роботу.

image 

 

З 1919 р. почав писати фейлетони. Цього ж 1919 р. разом з іншими ентузіастами українського відродження потрапляє до Кам’янця-Подільського, звідки повертається навесні 1920 р. Восени журналіста заарештовують, але ніяких доказів вини не знаходять, тому у квітні 1921 р. П. Губенка випускають із в’язниці.

 

image 

Псевдонім Остап Вишня з’явився в літературі у 1921 р. Новий письменникдотепник став ві­домий усій Україні.

 

image 

 

Літературна спадщина Вишні — це насамперед тисячі гуморесок у щоденній пресі на всі теми дня — усмішки, або «реп’яшки», як назвав їх сам автор. На вимогу читачів їх видавали окремими збірками. До початку 1930 р. тираж книжок Вишні доходив до 2 мільйонів примірників, нечуваної тоді цифри.

 

image 

 

У грудні 1933 р. Остапа Вишню знову заарештовано. Його було звинувачено у підготовні те­рористичного акту. Письменника засудили до смертної кари, але потім вирок замінили десятьма роками ув’язнення в північних таборах. Його письменник відбував у Чиб’ю УхтоПечОрського табору. Остапові Вишні пощастило вижити. Тільки у 1944 р. він повертається додому і продовжує писати

image 

 

image 

Помер Остап Вишня у 1956 році.

 

image 

 

Остап Вишня — письменник-гуморист. Упродовж життя написав близько двох із половиною тисяч творів: це гуморески, нариси, фейлетони, памфлети, мемуари, щоденник, переклади. Започа­ткував у літературі новий жанр — усмішку (різновид гумористичного оповідання, у якому оповідь про події була короткою, точною, дотепною і доброю). Провідна тема всієї творчості письменни­ка — розвінчання вад людини і суспільства

 

image 

 

image

Читацький довідник

image 

Гумореска (від лат. humor — «волога») — невеликий віршовий, прозовий або драматичний твір із комічним сюжетом, що відрізняється від сатири легкою, жартівливою тональністю. У гуморесці сміх постає у вигляді доброзичливої, емоційно забарвленої критики в дотепній, парадоксальній, іронічній, гротескній, пародійній формі.

Усмішка — різновид гуморески, синтез гумористичного оповідання, анекдоту та фейлетону; характеризується лаконізмом, дотепністю, обов’язковою присутністю автора, поєднанням побутових замальовок, жанрових сценок із частими авторськими відступами.

Паспорт твору

image 

Рік створення: 1927-1955.

Напрям: модернізм, реалізм.

Течія: неореалізм.

 Рід літератури «Моя автобіографія»:  епос. 

Жанр «Моя автобіографія»: гумористичне оповідання. 

Тема «Моя автобіографія»: гумористична розповідь про батьків, навчання й формування світогляду пи­сьменника. 

Ідея: у гумористичній формі висвітлення факторів, що впливають на формування митця.

 

image 

Композиційно-стильові особливості: композиція відповідає формі ділового паперу — автобіографії. У «вступному» етюді-розділі автор розповідає про те, де й коли народився, про батьків та дідів. Другий і третій етюди присвячені етапам навчання, фор­муванню світогляду майбутнього художника слів. В Остапа Вишні що не ре­чення — то народний жарт, який містить глибинний підтекст. 

Гумореска скомпонована з окремих невеличких розділів-«фресок». Автор «вихоплює» найяскравіші, найхарактерніші епізоди, події. Це не лише життє­пис, а й аналіз пережитого автором. «Найголовніші моменти» переважно ве­селі, іноді — трагічні. Гострий на слово гуморист постає серйозним і вдумли­вим. Гумореска насичена розмовною лексикою, розповідними інтонаціями. Комізм ситуації базується на контрасті. Твір вражає людяністю, щирістю.

Закріплюємо вивчене

image 

1. Визначити проблематику гуморески «Моя автобіографія»

 

image 

        Уживання наукових, військових та політичних термінів для зображення щоденної роботи та побутових подій.

        Поєднання ділового та художнього стилів (змішування стилів).

        Уживання фразеологізмів у прямому, а не переносному значенні.

        Іронія, прихована насмішка.

        Парадокси – несумісні поняття, що виключають або протирічать одне одному.

        Використання народної етимології, лайливих висловів.

        Зображення комічних ситуацій, деталей, подій.

        Використання жартівливих народних приказок і прислів’їв, порівнянь.

        У назві гуморески “Моя автобіографія” використано тавтологію.

pdf
Додано
22 березня 2021
Переглядів
3984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку