Презентація " Отруєння луками "

Про матеріал

Матеріал до уроку " Захист Вітчизни - 11 клас" , "Основи медичних знань" з теми: "Корозійні отруєння та отрути, що їх визивають. Домедична допомога при отруєнні сильними лугами."

Перегляд файлу



 Їдкі луги

Їдкий амоній

(нашатирний спирт)

Інші

                      Перманганат калію

Опіки при отруєннях лугами  

(основами) більш небезпечні, ніж від кислот, тому що луги викликають загибель білків тканин, некрози; кров на поверхні опіку утворює бурі плями (перехід гемоглобіну в гематин).

Ушкодження очей 

Лугам притаманна виразна подразнююча і припікаюча дія на шкіру і слизові.

Особливо небезпечне потрапляння їх в очі. Вони глибше, ніж кислоти, проникають у тканини, розчиняють білки, в результаті чого виникає коагуляційний некроз (м’які, глибокі струпи сірого або білого кольору, що легко відділяються). Припікаюча дія їдкого калі сильніша, ніж їдкого натру. Особливо різка подразнююча дія притаманна амоніаку і нашатирному спирту. Якщо їдкі основи безпосередньо змішуються з кров'ю, то вона перетворюється в буру драглисту масу, що є результатом переходу гемоглобіну в гематин.

При дії парів їдких основ на очі відмічається різкий набряк і гіперемія кон’юнктиви, помутніння рогівки, при потраплянні в очі — хімічні опіки.

Дихальні шляхи

Клінічна картина отруєнь через дихальні шляхи подібна до тієї, яка розвивається під впливом кислот.

При надходженні основ усередину з’являються опіки губ, слизової порожнини рота, стравоходу, шлунка, слинотеча, а потім нудота і блювота, часто з кров’ю, а також кровавий пронос. Виникає сильний біль у порожнині рота, шлунка, кишках.

Розвивається колапс, набряк легень, ушкоджуються печінка і нирки. Смерть може настати в перші години і дні від больового шоку і ускладнень, що приєдналися.

Загальні заходи такі ж. що й при отруєнні сильними кислотами.

Перша допомога:

промивання шлунка відразу після отруєння.

 Інтенсивне пиття слабких розчинів кислот (оцтової або лимонної), апельсиновий або лимонний сік, молоко, слизові рідини, масляні емульсії. 

Ковтати шматочки льоду, лід на живіт.

При різких болях — підшкірно морфін та інші знеболюючі. Термінова госпіталізація: лікування симптоматичне. Подальше лікування постраждалих від отруєнь основами полягає у боротьбі з болем, шоком, колапсом, у профілактиці інфекцій, попередженні змін у структурі стравоходу і шлунка.



Ознаки 

При значних дозах отруєння може протікати в блискавичній формі. У такому випадку всі явища, подібні до важкого алкогольного сп’яніння (ейфорія, розлади координації, збудження), розвиваються набагато швидше, і смерть може наступити протягом 2-3 годин. При відносно незначних дозах метилового спирту отруєння розвивається за  типом прихованого періоду.


При легкій формі

отруєння 

з'являються головний біль,

нудота, сильна блювота,біль у ділянці шлунку,

запаморочення і помірне

порушення зору: мигтіння мушок ” перед очима, неясність бачення —

Важка форма При середній

формі отруєння  починається так само, 

але потім з'являється сонливість і

спостерігаються ті ж явища,       оглушення,через 6-10 годин можуть

але більш виражені,і через з'явитися болі в ногах, голові, наростає спрага. Шкірні покриви і слизові

1-2 дні настає сліпота. При оболонки сухі, запалені, із синюшним цьому зір спочатку повільно нальотом, запах алкоголю з рота. відтінком, язик обкладений сірим відновлюється, але не Пульс частий, з поступовим

повністю, і через певний час уповільненням і порушенням ритму, артеріальний тиск підвищений з

знову погіршується. Прогноз наступним його падінням. Свідомість


туман перед очима . Ці     для життя благополучний,      стає сплутаною, виникає психомоторне збудження, можливі судоми. Іноді явища тримаються від 2 до       для зору поганий.      швидко розвиваєгься коматозний стан, 7 діб, а потім проходять. ригідність потиличних м’язів, гіпертонус

Несприятливою ознакою є м’язів кінцівок. Смерть настає від стійке розширення зіниці. паралічу дихання і падіння серцево-

судинної діяльності.

Савченко Т.Т.

Рефлексія . Підсумок уроку.

1.  


Що таке отруєння?

2.   Які отрути належать до корозійних? 3. Які симптоми корозійних отруєнь?

Савченко Т.Т.

pdf
Додано
24 вересня 2018
Переглядів
1399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку