Засоби захисту шкіри та правила користування ними.

Про матеріал

Розповідаючи про зміст першого питання, коротко пояснюю учням, що входить до складу табельних і підручних засобів захисту шкіри, перелічую їх наявність і даю коротку характеристику їх призначення. Користу­ючись плакатом ЦО «Засоби захисту шкіри», показую і розповідаю учням про загальновійськовий за­хисний комплект (ЗЗК), про легкий захисний костюм (Л-1), захисний фільтрувальний одяг (ЗОФ-58).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Основні способи захисту населення в надзвичайних ситуаціях. Тема: Засоби захисту шкіри. Навчальні питання: Табельні і підручні засоби захисту шкіри і правила користування ними. Підвищення захисних властивостей звичайного одягу шляхом додаткової герметизації. Медичні засоби індивідуального захисту.

Номер слайду 2

Засоби захисту шкіри

Номер слайду 3

Легкий захисний костюм Л-1 відноситься до засобів захисту шкіри ізолюючого типу і захищає шкіру людини від радіоактивних та хімічних речовин в рідкому, аерозольному чи пароподібному стані і біологічних засобів (мал. ). Легкі захисні костюми Л-1 виготовляють трьох розмірів із прогумованої тканини. Маса костюма - 3 кг. {35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Ріст людини, см. Розмір костюма. До 1651165-1722 Більше 1723 Легкий захисний костюм Л-1

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) складається із захисного плаща з капюшоном, захисних панчох і рукавиць. Плащі випускаються п'яти розмірів: 1-й — для людей зростом до 165 см, 2-й — від 165 до 170 см, 3-й — від 171 до 175 см, 4-й — від 176 до 180 см, 5-й — вище 180 см. Підошва захисних панчох має гумову основу. Панчохи надівають поверх звичайного взуття і прикріплю­ють до ніг хлястиками і шпениками, а до поясного паска — тасьмою. ЗЗК можна носити як накидку та одягати у рукави, як комбінезон (мал.).

Номер слайду 6

Загальновійськовий захисний комплект

Номер слайду 7

До фільтрувальних засобів захисту шкіри належить захисний фільтрувальний одяг (ЗФО-58 Х що складається з комбінезона особливого покрою, онуч, чоловічої натільної білизни і підшоломника (мал. 307). Крім того, у комплекті є онучі для захисту шкіри на ногах від подразнення. ЗФО-58 застосовується у комплекті з протигазом, гумовими чобітьми і рукавицями.

Номер слайду 8

Звичайний одяг просочують спеціальним розчином, щоб не проникали пари й аерозолі отруйних речовин. Для цього треба: 250—300 г мильної стружки або подрібненого господарського мила розчинити у двох літрах нагрітої до 60—70°С води, долити 0,5 л олії і, підігріваючи, перемішувати протягом 5 хв до утворення емульсії. Комплект одягу покласти у таз і залити гарячим розчином. Потім трохи викрутити і висушити. Підготовлений у такий спосіб одяг можна надягати на натільну білизну. Розчин не шкодить тканині, не подразнює шкіру.

Номер слайду 9

ВИКОНАННЯ НОРМАТИВА З ОДЯГАННЮ ЗЗК№Норматив, умови(порядок) його виконання. Критерії оцінки. Помилки, які ЗНИЖУЮТЬ оцінку на один бал. Помилки, що визначаютьнизький рівень під-кнвисокийдостатнійсередній. НИЗЬКИЙ1211109876543213 Одягання загальновійсько­вого захисного колииекіну (тащ у рукава)Засоби захисту учнів у по­хідному положенні.а) За командою „Плащ в рукава - гази" або сигналом „Радіаційна небезпека" учні одягають протигази, захисні плащі в рукава, захисні панчохи та рукавиці. Час відраховується від подачі команди керівника до одягання засобів захисту та доповіді „Готово!"2 хв 50 с3 хв3 хв 07с3 хв 14 с3 хв 20 с3 хв 35 с3 хв 45 с4хв4 хв 10с4 хв 20 с4хв 30 с4 хв 40 сІ Одягання захисних панчох здійснене з застібнутими хлясти­ками.2. Неправильнозастібнуті поли плаща.3. Неповністю одягнені панчохи.4. Не закріплені закріпками тримачі пеньків або не застібнуті два шпенька. Залишені незахищеними окремі частини тіла,обмундирування або взуття при надіванні плаща у рукава.

Номер слайду 10

Медичні засоби захисту. Медичні засоби індивідуального захисту — це аптечка індивідуальна (АІ-2), індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) і пакет перев'язувальний індивідуальний. Аптечка індивідуальна (АІ-2) має медичні засоби і використовується для надання допомоги при пораненнях та опіках (для зняття болю), для попередження та послаблення ураження РВ, БЗ і фосфорорганічними ОР.

Номер слайду 11

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:1. Які засоби захисту шкіри ви знаєте?2. З яких частин складає ЗЗК?3. Як можна самотужки виготовить захисний костюм?4. Які медичні засоби захисту ви знаєте?

pptx
Додано
1 жовтня 2018
Переглядів
6317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку