§ 50 ОТРУЙНІ ГРИБИПідготувала вчитель біології Біловодського ліцею “Лідер”Буренок Я. М.
Номер слайду 2
Плодові тіла грибів, які мають ніжку та шапинку, традиційно використовують як цінний харчовий продукт. Проте шапинкові гриби здатні спричинити отруєння, часом навіть смертельні.
Номер слайду 3
Грибні отруєння бувають двох типів: первинні та вторинні.
Номер слайду 4
За ступенем небезпечності отруйні гриби поділяють на три групи:1 – смертельно отруйні;2 – дуже отруйні;3 – отруйні. А також виділяють групу умовно-отруйних грибів.
Номер слайду 5
СМЕРТЕЛЬНО ОТРУЙНІ ГРИБИ: БЛІДА ПОГАНКА (лат. Amanita phalloides)
Номер слайду 6
БІЛИЙ МУХОМОР (лат. Amanita verna)
Номер слайду 7
МУХОМОР СМЕРДЮЧИЙ (лат. Amanita virosa)
Номер слайду 8
ВОНИ ВИКЛИКАЮТЬ НАСТІЛЬКИ СИЛЬНЕ ОТРУЄННЯ, ЩО ЖИТТЯ ЛЮДИНИ ВРЯТУВАТИ НЕ ВДАЄТЬСЯ. СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ З'ЯВЛЯЮТЬСЯ ЛИШЕ ЧЕРЕЗ КІЛЬКА ГОДИН ПІСЛЯ ВЖИВАННЯ ЇХ У ЇЖУ (ІНКОЛИ ЧЕРЕЗ 2-4 ДОБИ). ДО ТОГО ЧАСУ ЛЮДИНА ПОЧУВАЄ СЕБЕ ДОБРЕ, АЛЕ ТОКСИНИ ВРАЖАЮТЬ ПЕЧІНКУ, ВИКЛИКАЮЧИ ЇЇ РОЗЛАДИ. ПРОДУКТИ РОЗПАДУ ПЕЧІНКИ СПРИЧИНЮЮТЬ ПОЯВУ ПЕРШИХ ОЗНАК ОТРУЄННЯ – ЗНЕВОДНЕННЯ ОРГАНІЗМУ, СИНЮШНІСТЬ, БЛЮВАННЯ, ПРОНОС. ЛЮДИНУ В ЦЕЙ ЧАС ВРЯТУВАТИ ВЖЕ НЕМОЖЛИВО. СТАН ХВОРОГО РІЗКО ПОГІРШУЄТЬСЯ І НАСТУПАЄ СМЕРТЬ.
Номер слайду 9
Токсини смертельно отруйних грибів дуже стійкі: вони не руйнуються при відварюванні або сушінні, не видаляються при вимочуванні та солінні. Смертельна доза мала – достатньо лише 10-30 г плодового тіла гриба.
Номер слайду 10
Головні ознаки цих трьох найотруйніших грибів наступні:- кільце на ніжці;- біла “цибулинка” при основі ніжки;- пластичний гіменофор білого кольору.
Номер слайду 11
У білої поганки шапинка забарвлена у різні відтінки зеленого кольору. У білого мухомора та мухомора смердючого шапинки білі.
Номер слайду 12
ДУЖЕ ОТРУЙНІ ГРИБИ: НЕСПРАВЖНІЙ ОПЕНЬОКПАВУТИННИК ОРАНЖЕВО-ЧЕРВОНИЙПАВУТИННИК НАЙКРАСИВІШИЙ
Отруєння цими грибами є важкими, і, в середньому, у 15% випадків закінчуються смертю пацієнтів. Проте при своєчасній медичній допомозі людину, як правило, вдається врятувати.
Номер слайду 15
ОТРУЙНІ ГРИБИ: ОТРУЙНІ ГРИБИ:
Номер слайду 16
Симптоми отруєння цими грибами наступають швидко: вже через 0,5-2 години після вживання грибів. При отруєнні такими грибами постраждалому слід зробити промивання шлунка, дати багато пити прохолодного чаю або молока, і обов'язково викликати лікаря.
Номер слайду 17
Деякі гриби мають “підступні” отруйні властивості. Наприклад, свинуха тонка викликає отруєння при тривалому регулярному її споживанні. При цьому в людини поступово розвивається жовтуха та анемія.
Номер слайду 18
Гнойовик чорнильний спричинює отруєння лише при вживанні з алкоголем.
Ці гриби спричинюють дуже швидке, але “легке” отруєння, симптоми якого (блювота, пронос, слабкість, нудота, головний біль) проявляється дуже швидко – зазвичай через 10-30 хвилин після їх вживання.
Номер слайду 21
Протягом доби людина зазвичай повністю одужує. У більшості випадків такі отруєння є наслідком вживання сирих грибів, як правило – у вигляді свіжих грибних салатів.
Номер слайду 22
Будь-яка обробка (відварювання, смаження, сушка, вимочування) робить ці гриби безпечними.
Номер слайду 23
ВИСНОВОК: Абсолютно безпечних грибів не існує. Навіть найкращі їстівні гриби можуть бути причиною вторичних отруєнь. Простих тестів на виявлення отруйних грибів не існує. Найкращій спосіб уберегтися від отруйних грибів – збирати лише добре відомі їстівні гриби, лише в екологічно чистих місцях, і обов'язково вміти розпізнавати смертельно отруйні гриби. Незнайомі,маловідомі та сумнівні гриби не збирати ні в якому разі!
Номер слайду 24
Домашнє завдання:§ 50 ст. 226-231, на малюнку 222 ст. 231 наведені деякі їстівні гриби, за які іноді помилково приймають смертельно отруйні гриби (мал.219). Порівняйте ці зображення, знайдіть якомога більше ознак для їх розмежування.