Презентація "Оздоровчий вплив музики на організм людини"

Про матеріал

Перед людством завжди поставало завдання, як зберегти і зміцнити своє фізичне і духовне здоров'я, зберегти найцінніші якості людської моралі – доброту, людяність, милосердя та взаєморозуміння. Звернемося за допомогою до дивовижного світу музики – такого простого і такого незрозумілого, такого піднесеного і такого земного. За допомогою музики відбувається формування сильної, творчої, життєздатної особистості, вона дозволяє повніше відчути цінність життя, відчути її пульс.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель бандури – Забожко Ірина Миколаївна Оздоровчий вплив музики на організм людини

Номер слайду 2

Мета і завдання: вивчити механізм впливу музики на людину; розкрити і пояснити корисний та шкідливий вплив музики на людський організм; шляхом тестування учнів нашої школи виявити їх музичні смаки; дослідити секрети довголіття бандуристів; виховати любов до класичної та української народної музики; підкреслити значення занять на музичних інструментах для гармонійного та фізичного розвитку дітей;

Номер слайду 3

ВПЛИВ МУЗИКИ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ. Кожен день більшість з нас слухає різну музику, при цьому навряд чи хтось замислюється, який величезний вплив вона чинить на наш внутрішній світ і його зовнішнє вираження – поведінку. Її сила полягає в тому, що, минаючи розум, вона проникає прямо в душу, в підсвідомість і створює настрій людини.

Номер слайду 4

Музика викликає в людині різні почуття, спонукання і бажання. Вона може розслабляти, заспокоювати, бадьорити, сприяє піднесенню естетичних потреб, приносить їй безліч позитивних емоцій. Музика впливає на розвиток інтуїції, швидкості і образності мислення людини, сприяє розвитку комунікативних здібностей і навичок міжособистісного спілкування. Музика є інтернаціональною мовою, яка об’єднує людей різних культур, національностей, професій, світоглядів.

Номер слайду 5

Надзвичайно шкідливою для молоді є рок-музика. Цей жанр мистецтва може викликати пригнічення емоційних станів, посилення агресивності, порушення ряду психічних функцій (короткочасна пам’ять, зниження рівня спілкування, виникнення почуття роздратованості і туги). Підлітки і музика Наші спостереження показали, що підлітки слухають сучасну музику за легкістю сприйняття. Існує також проблема музичної моди, яка проявляється у спрямованості підлітка «бути таким, як усі»

Номер слайду 6

Музика в житті молоді 1. Що для вас є музика? А) відпочинок, натхнення, настрій, відволікання від проблем – 68% Б) Життя, все – 18% В) Хобі, захоплення – 6% Г) Люблю слухати – 23% Д) Люблю танцювати - 15% 2. Яку музику Ви слухаєте для підняття настрою? А) Спокійну – 10% Б) Енергійну – 70% В) Хіп-хоп, реп – 20% Г) Клубну, поп – 12% Д) Інший стиль – 3% 3. Який жанр музики Вам більше подобається? А) Сучасна популярна музика – 82% Б) Рок – 18% В) Класична європейська – 8% Г) Електронна – 4% Д) Джаз, народна музика – 6% Е) Духовна музика – 2% 4. Як любите слухати музику? А) Голосно – 52% Б) Дуже голосно – 18% В) Тихо – 1% Г) Помірно – 16% Д) В навушниках – 48% 5. Ви граєте на музичному інструменті? А) Так – 46% Б) Ні – 54% 6. Чи подобається слухати музичні твори у виконанні бандуристів? А) Так – 68%Б) Ні – 32 %

Номер слайду 7

ЗАСТОСУВАННЯ МУЗИКОТЕРАПІЇ В СУЧАСНІЙ МЕДИЦИНІ Цілющий вплив музики на психічний і фізичний стан людини обумовив лікувальну методику – музикотерапію. Її призначають при органічних і психічних хворобах, порушення розвитку і поведінки, ураженнях головного мозку, неврозах, психозах, безсонні, депресії, порушення мови та слуху.

Номер слайду 8

Вплив звукових вібрацій різних музичних інструментів на організм людини

Номер слайду 9

Оздоровчий вплив бандури на організм людини

Номер слайду 10

Виконавець брався за інструмент, коли душа просила, і грав та співав те, що вона прагла. Довголіттю українських кобзарів сприяла аура, навколишнє оточення. Вони жили спільно з українським селом, а раніше – з вільним козацтвом. Ця єдність створювала піднесений настрій, постійну бадьорість та нескореність. Оздоровчий вплив бандури на організм людини Велику роль у зміцненні організму бандуристів відігравав їх психічний настрій.

Номер слайду 11

Їжа в них була проста, не забруднена радіацією та хімією. Свіжого повітря – вдосталь. Фізичні вправи – будь ласка, щодня піші «прогулянки» з інструментом за плечима. Не курили, горілку пили рідко, щиро вірили у Господа. Вражає і творча активність: вдосконалювали свій інструмент, створювали думи й пісні і в сімдесят, і у вісімдесятилітньому віці. Якщо не спіткала насильницька смерть чи зла недуга, жили кобзарі й бандуристи по 75-80 років і більше.

Номер слайду 12

З медичного погляду, маємо надпотужний генератор різноманітних коливань, адже кількість струн у бандурі велика. При грі звукові коливання поширювалися на всі важливі зони організму: ділянки серця, печінки, підшлункової залози, сонячного сплетіння. Оздоровчий вплив бандури на організм людини

Номер слайду 13

Микола Гвоздь Георгій Ткаченко Андрій Бобир Єгор Мовчан Кобзарі й бандуристи - довгожителі

Номер слайду 14

Олексій Чуприна Фавст Середенко Василь Герасименко Кобзарі й бандуристи - довгожителі

Номер слайду 15

Баштан Сергій Васильович  Брати Василь та Микола Литвини Василь Григорович Нечепа

Номер слайду 16

Бандуристи Шевченківської спеціалізованої школи-інтернат Учні із задоволенням навчаються грі на неповторному інструменті, навчаються за власним вибором, адже їх захоплює ніжність та милозвучність бандури. Спілкуючись з мистецтвом вони відчувають себе гармонійно в навколишньому середовищі, духовно розвиваються, спокійніші і врівноваженіші своїх однолітків.

Номер слайду 17

Висновки Музичні заходи, проведені в школі, будуть стимулювати центри позитивних емоцій, викликати піднесеність духу і творчу активність Хочеться вірити, що багато людей зрозуміють: музика існує не лише для розваг і відпочинку, але і для гармонізації психоемоційного та фізичного стану людини. Віримо, що використання музикотерапії в школах сприятиме покращенню розумової працездатності школярів, показників фізичного розвитку.

Номер слайду 18

Уміло підібраний зміст «музичних перерв» допоможе подолати гіперактивність, розвинути самоконтроль учнів, а, отже, уникнути випадки травматизму та порушення дисципліни. Музика, яка звучатиме у медичному кабінеті, допоможе подолати почуття страху, зменшить біль. Музичні «п’ятихвилинки» на уроках можуть розвинути активну увагу, здатність до зосередження, моторно-слухову пам’ять, сприяти ефективності розумової праці або, навпаки, заспокоїти, зняти стан стресу.

Номер слайду 19

Дякую за увагу! Не лише слухайте музику, а беріть інструменти до рук, вчіться грати і будьте здорові.

ppt
Додано
9 січня 2018
Переглядів
6965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку