Презентація "Озера і лимани України"

Про матеріал
Даний матеріал можна використати при проведенні уроку з теми "Озера і лимани України", а також для оформлення додаткового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Озера і лимани України

Номер слайду 2

Теми мандрів. Полісся –край сотень озер. Гірські озера Карпат. Придунайські та заплавні озера. Озера Криму

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Класифікація озерҐенетична (за походженням)Ґідрологічна (за характером водного балансу)Ґідрохімічна (за ступенем мінералізації) - Заплавні (старичні) - Лиманні - Карстові - Льодовикові (рівнинні та гірські) - Вулканічні - Завальні (загатні) - Залишкові - Стічні - Безстічні - Прісні - Солонуваті - Солоні - Мінералізовані

Номер слайду 4

Світязь

Номер слайду 5

«Перлина України – Світязь»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Світязь – найглибше озеро України, а також найбільше за об’ємом прісноводне озеро. За виняткову прозорість води і глибину, Світязь називають «Українським Байкалом». Належить до групи Шацьких озер, розташованих на території Шацького природного парку що на Волинському Поліссі. Щодо походження озера, то серед вчених не існує єдиної думки. Одні вважають, що озеро утворилося після відступу дніпровського льодовика, понад 10 тис. років тому. Інші твердять, що озеро має виключно карстове походження. А поява глибоких западин, за цим припущенням, пов’язана з підняттям і опусканням окремих тектонічних блоків.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ЛЕГЕНДАКолись, у давні часи, там, де нині плещуться води озера, стояло красиве місто. Одного разу воно зненацька провалилося, вода, що ринула з надр землі, затопила провалля, а дівчата зниклого міста перетворилися на рослини. Раз на рік рослини розквітають і вкривають дзеркальну гладінь озера красивими блакитними квітами. Щодо дівчат, то це, певна річ, казка, а от блакитні квіточки – правда. Місцеві жителі називають цю рослину «цар-травою». І ніде, крім озера Світязь, вона не трапляється. Вона дуже чутлива до найменшого забруднення води, надзвичайно ніжна.

Номер слайду 11

Берегова лінія озера ,протяжністю понад 30 км, заросла очеретом та осокою. Поблизу берегів вода частково вкрита ряскою та лататтям. Сосни з березами, грабами, дубами подекуди підходять до самої води. Озеро багате рибою, водоплавними птахами, умови сприяють розведенню хутрового звіра. Світязь приваблює чимало туристів.

Номер слайду 12

Біліють перлами лілеї, Його прикрашують вінцем. Ми зачаровані твоєю Красою, миле озерце.

Номер слайду 13

Синевир. Бребенескул. Марічейка

Номер слайду 14

Гірські озера Карпат. Краса Карпат – Синевир

Номер слайду 15

Озеро Бребенескул – найбільше високогірне озеро України.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Синевир (інші назви — Синєвир, Морське Око) — найбільше озеро Українських Карпат. Розташоване в Міжгірському районі Закарпатської області у гірському масиві Внутрішні Ґорґани. Входить до складу Національного природного парку «Синевир». Синевир вважається найцікавішим об'єктом Національного природного парку «Синевир» і є однією з візитних карток Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має середню площу 4-5 гектарів, його середня глибина становить 8-10 м, максимальна — 24 м. Через висоту над рівнем моря і досить значну глибину навіть у найтепліші дні прогріваються лише верхні 1—2 метри води. Озеро утворилося внаслідок потужного зсуву, спричиненого землетрусом близько 10 тисяч років тому. На висоті 989 м гірські кам'янисті породи стали на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Там, де гори стіною виростають на шляху. Де дорога кружляє то в бік, то в гору. Там, де річки вигинають стрімку дугу. І ліси, неосяжні зору. Там виблискує оком чиста вода, Між горами заховане, диво. Спокійне, маленьке озеро гір. Називають його Синевіром. Над водою високо кружляють птахи. Відзеркалює озеро їхні крила. А у ніч ясні зорі на свою красу В чарівний Синевір задивились.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Скульптура поблизу озера.“Синь та Вир”

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Синє озеро "Синяк" - вулканічне чудо Українських Карпат.

Номер слайду 25

Ялпуг. Кагул. Кугурлуй

Номер слайду 26

Сасик. Сасик. Сакське. Донузлав. Сиваш

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 грудня 2019
Переглядів
2195
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку