Презентація "Ознаки утоплення людини. Перша домедична допомога при утопленні".

Про матеріал
Презентація до уроку"Ознаки утоплення людини. Перша домедична допомога при утопленні" з предмету Захист Вітчизни основи медичних знань для 11 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П 1 2 3 4 5 6 7 8 1.Отрути , які порушують структуру клітин називають… Д Е С Т Р У К Т И В І Н 2.Отрути , які в легенях всмоктуються в кров називають… Р Е З О Р Б Т И В Н І 3.Отрути , які порушують у першу чергу слизові оболонки називають… К О Р О З І Й Н І 4. Спирт, який в організмі перетворюється на мурашину кислоту та формальдегід… М Е Т И Л О В И Й 5. Препарати, які впливають на центральну нервову систему називають… Н Е Й Р О Т Р О П Н І 6. Важкий метал, ознаками отруєння якого є лілова смужка на яснах С В И Н Е Ц Ь 7. Газ, який швидко зв'язується з киснем крові і викликає кисневе голодування організму… Ч А Д Н И Й 8. Речовина, ознаками отруєння якою є металевий присмак у роті та блювання зеленого кольору М И Ш Я К '

Номер слайду 2

Підготувала учитель Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 Шмиголь Олена Анатоліївна, спеціаліст вищої категорії, старший вчитель

Номер слайду 3

– вид механічної закупорки дихальних шляхів унаслідок потрапляння в них води. 

Номер слайду 4

Викликає: 1) Сильне нервове збудження 2) Порушення ритмічності дихання 3) Збільшення маси тіла 4) Збільшення кількості СО2 в крові 5) Втрату свідомості 6) Затримку дихання 7) Смерть 

Номер слайду 5

У прісній воді При проникненні у легені прісна вода швидко всмоктується в кров, так як концентрація солей нижча ніж у крові. Це сприяє розрідженню крові, збільшенню її обєму і руйнуванню еритроцитів. Іноді розвивається набряк легенів. З рота йде рожева піна. Спостерігається посиніння тіла.Функція кровообігу припиняється в результаті зупинки серця. У солоній воді У солоній воді рідка частина крові разом з білками проникає з кровоносних судин у альвеоли, що зумовлено вищою концентрацією солей у морській воді ніж в крові. Це призводить до згущення, накопичення рідини в альвеолах, їх розтягнення. З рота йде біла піна. Спостерігається посиніння тіла.

Номер слайду 6

Асфіктичне Виникає в результаті рефлекторної зупинки дихання/спразму голосової щілини при ударі або емоційному стресі. Вода не потрапляє в легені, але заковтується в шлунок у значній кількості. Зовнішні ознаки: постраждалий синюшний, піни з рота немає. Синкопальне Характеризується: рефлекторною зупинкою серця у звязку зі значним емоційним шоком, зануренням у дуже холодну воду. Зовнішні ознаки: постраждалий блідий.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Для того щоб вдихнути, людина дивно відкидається назад, закидаючи голову або намагаючись перевернутися на спину; Дихання нерівне, воно може бути поверхневим, коли виходить - судомні, різкі вдихи; Голова розташована низько у воді, а рот занурений під воду; Погляд порожній, людина як би дивиться вдалину, іноді очі можуть бути закриті; Людина перебуває у воді вертикально, не може відштовхуватися ногами, перебирає ногами у воді, наче піднімаючись по сходах; Волосся можє закривати очі та людина не робить спроб їх прибрати.

Номер слайду 9

Способи надання допомоги на воді. На березі : - закидання плаваючих предметів: мотузки, палок, дощок, надувних кругів, пляшок тощо… 2. Рятування вплав: - буксування на допоміжних плавльних засобах ; - транспортування;

Номер слайду 10

Безпека рятувальника Викликати швидку, покликати на допомогу. Первинний огляд потерпілого для оцінки стану свідомості. Очистити дихальні шляхи. Класти постраждалого на коліно головою вниз із метою видалення води з легень не доцільно! 3. Якщо постраждалий дихає, але знаходиться без свідомості, перевести в стабільний стан та накрити ковдрою.

Номер слайду 11

4. Якщо пульс, дихання і реакція зіниць на світло відсутні - негайно приступай до серцево-легеневої реанімації. Продовжуй реанімацію до прибуття медичного персоналу або до відновлення самостійного дихання і серцебиття. 5. Після відновлення дихання і серцевої діяльності покладіть потерпілого на бік. Укрий і зігрій його. Забезпеч постійний контроль за його станом!

Номер слайду 12

припиняти реанімаційні заходи, поки не з’являться достовірні ознаки смерті (при правильному проведенні масажу серця і штучної вентиляції легенів вдається повернути потерпілого до життя навіть через 20 хвилин після витягання його з води); не викликати швидку допомогу, навіть, якщо ознаки життя відновилися.

Номер слайду 13

Демонстрація послідовності надання першої домедичної допомоги при утопленні

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мігунова Олена Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 жовтня 2019
Переглядів
14401
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку