Презентація «П. Дорошенко. Возз’єднання України.»

Про матеріал
Презентація з історії України 8 клас, на тему: «Гетьман П. Дорошенко. Возз’єднання України». Має на меті розповісти учням про гетьманство П. Дорошенка та його спроби об’єднати під гетьманською булавою всі українські землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правобережна та Лівобережна гетьманщина в 60 – 70 – х рр. ХVІІ ст. Гетьман Петро Дорошенко. Возз’єднання УкраїниІсторія України 8 - клас

Номер слайду 2

Коли і в результаті яких подій відбувся розкол України на Лівобережну й Правобережну ? Які держави прагнули заволодіти українськими землями?

Номер слайду 3

Петро Дорошенко( 1665 – 1676рр.)Визначний український військовий , політичний і державний діяч. Гетьман. Війська Запорозького Правобережної України.

Номер слайду 4

Постать гетьмана Петра Дорошенка є найяскравішою серед провідників козацької держави тієї доби. Народився в Чигирині у славетній козацькій родині. Його дід Михайло Дорошенко був гетьманом Війська Запорозького ( трагічно загинув) , а батько – полковником за часів Б. Хмельницького . П. Дорошенко здобув добру освіту, знав латинську й польську мови. Героїчна смерть діда була для нього блискучим прикладом беззастережної відданості своєму народу.. У неповні 30 років він став полковником Прилуцького полку, потім – Черкаського й Чигиринського полків у війську Б. Хмельницького. Деякий час він співпрацював із гетьманом І. Виговським, а потім і з Ю. Хмельницьким. Перебуваючи в Чигирині, він мав нагоду познайомитися з державними проблемами та виробити власний погляд на становище в Україні. А ставши гетьманом, дістав нагоду втілити своє бачення в життя. Помер гетьман на 71 році життя. Його правнучкою була красуня Наталія Гончарова , дружина О. С. Пушкіна.

Номер слайду 5

Часто скликав козацькі ради, де вислуховував рядових козаків. Щоб не залежати від старшини, створив 20 – тисячний корпус сердюків. Сердюки – наймане піхотне військо, яке набирав гетьман; становило його особисту гвардію.3. Установив нову митну лінію на українському кордоні.4. Почав карбувати власну монету.5. Проводив колонізацію незаселених земель на кордоні із степом.6. Прагнув об’єднання України. 7. Домагався поновлення Гадяцького договору, укладеного І. Виговським.8. У 1668р. об’єднав Ліво і Правобережжя, був проголошений гетьманом усієї України.9. У 1669р. Змушений повернутися на Правобережжя, щоб протидіяти претендентові на гетьманську булаву П. Суховію, підтриманому кримськими татарами. 10. У 1669 році уклав з Туреччиною союзний договір – так звані Корсунські статті. Політика Петра Дорошенка

Номер слайду 6

Корсунські статті 1669р. Причини укладення. Основний зміст Наслідки договору. Турецький султан допомагає П. Дорошенкові відвоювати у Речі Посполитої Галичину, Волинь, Київщину та розпочати з Московською державою війну за Лівобережну Україну. Територія Гетьманщини – від Перемишля до Путивля. Гетьман обирається довічно. Козацьке військо має брати участь у війнах Туреччини. Українська православна церква зберігає автономію в складі константинопольського патріархату. Без згоди гетьмана турецький султан і кримський хан не можуть укладати договори з Річчю Посполитою та Московською державою. Прагнення отримати допомогу в боротьбі з Річчю Посполитою і Москвою, які поділили Україну ( Андрусівський договір 1667р.), припинити втручання Кримського ханства в українські справи. Туреччина оголосила війну Речі Посполитій, а П. Дорошенкові довелося боротися з уманським полковником М. Ханенком, якого запорожці обрали гетьманом і який визнав зверхність Польщі.

Номер слайду 7

Україно – турецько – татарська армія протягом 1672 р. вела широкомаштабну війну проти Речі Посполитої, результатом якої став Бучацький договір1672р. Польща відмовилася від претензій на Правобережну Україну. Проте польський сейм не ратифікував угоду, тому війна тривала. Україно – турецько польська війна 1672р.

Номер слайду 8

Наслідки війни. Татари і турки грабували Правобережжя, населення краю масово тікало на “московську Україну, проклинаючи гетьмана , що “запродав Україну в турецьке ярмо”. У 1674р. На Правобережжя вступили війська лівобережного гетьмана І. Самойловича, який скористався відмовою Польщі від Правобережної України. Водночас наступала і польська армія. Правий берег Дніпра знелюднів, розпочався голод. У 1675р. П. Дорошенко, розчарований союзництвом із Туреччиною, передав булаву кошовому отаману Запорозької Січі І. Сіркові та присягнув на вірність московському цареві. Московський уряд змусив П. Дорошенка після зречення оселитися в Москві. Декілька років колишній гетьман служив в’ятським воєводою, а помер у с. Ярополчому під Москвою в 1968 році.

Номер слайду 9

*Петро Дорошенко, ставши гетьманом Правобережжя, повів рішучу боротьбу за возз’єднання Української козацької держави. Однак цей успіх був нетривалим.* Сусідні держави не були зацікавлені в сильній Українській державі. До того ж її єдність підривала боротьба старшинських угрупувань за владу. Це призвело до панування в Україні кількох гетьманів одночасно.* Ні спроби П. Дорошенка за допомогою турецького протекторату, ні намагання І. Самойловича за сприяння Московії відновити єдність України не мали успіху. Герб П. Дорошенка. Корсунські статті

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
3096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку