Презентація "Палички Кюїзенера" середня група

Про матеріал
Палички Кюїзенера, як метод пізнання логіки та математики в дошкільному віці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАЛИЧКИ КЮІЗЕНЕРАМетод пізнання логіки та математики в дошкільному віці.

Номер слайду 2

Бельгійський вчитель початкової школи Джордж Кюїзенер (1891-1976) розробив універсальний дидактичний матеріал для розвитку у дітей математичних здібностей. У 1952 році він опублікував книгу “Числа і кольори”, присвячену своєму навчальному посібнику. Палички Кюїзенера – це набір паличок для лічби, які ще називають «числа в кольорі», «кольоровими паличками”, “кольоровими числами”, “кольоровими лінієчками”. У наборі містяться чотиригранні палички 10 різних кольорів і довжиною від 1 до 10 см. Розробив Кюїзенер палички так, що палички однієї довжини виконані в одному кольорі і позначають певне число. Чим більша довжина палички, тим більше числове значення вона виражає.

Номер слайду 3

Комплект містить такі палички:біла призма — число 1 — 25 шт.;рожева — число 2 — 20 шт.;блакитна — число 3 —16 шт.;червона — число 4 — 12 шт.;жовта — число 5 — 10 шт.;фіолетова —- число 6 — 9 шт.;чорна — число 7 — 8 шт.;бордова — число 8 — 7 шт.;синя — число 9 — 5 шт.;помаранчева — число 10 — 4 шт.

Номер слайду 4

Вибір кольору має на меті полегшити використання комплекту. Палички, що позначають числа2, 4, 8, утворюють «червону сім'ю», 3, 6, 9 — «синю сім'ю», 5 і 10 — «жовту сім'ю». Цей поділ паличок на «сім'ї» — не випадковий, а пов'язаний із певним співвідношенням їх за величиною. «Червона сім'я» містить числа, кратні двом, «синя сім'я» складається з чисел, кратних трьом, а числа, кратні п'яти, позначені відтінками жовтого кольору. Кубик білого кольору («біла сім'я») — одиниця. Число 7 позначено чорним кольором, утворюючи окрему «сім'ю». Палички Кюїзенера, в основному, призначені для занять з дітьми від 1 року до 7 років.

Номер слайду 5

Перший етап роботи з паличками Кюїзенера : ІГРОВИЙ Палички Кюїзенера рекомендовані для занять з дітьми починаючи з однорічного віку. На першому етапі палички замінюють конструктор і мозаїку. В процесі гри у дитини розвивається зорове сприйняття і дрібна моторика;ознайомлює з поняттям «колір» (учить розрізняти колір, класифікувати палички за кольором); ознайомлює з поняттям «множина» (учить розрізняти «один», «багато», створювати множину); ознайомлює з поняттям «величина» (вправи на порівняння паличок за висотою, довжиною, шириною); розвиває просторові уявлення (ліворуч, праворуч, вище, нижче тощо); ознайомлює з послідовністю цифр числового ряду (від 1 до 5) на основі паличок. Другий етап роботи з паличками Кюїзенера : НАВЧАЛЬНИЙ МАТЕМАТИЧНИЙ Розвиває вміння дітей ділити ціле на частини; вчить вимірювати об’єкти, засвоювати прямий і зворотній рахунок, визначати склад числа (з одиниць і двох менших чисел); вчить арифметичних дій додавання й віднімання. Робота з паличками Кюїзенера  передбачає два етапи.

Номер слайду 6

Методичні та дидактичні матеріали

Номер слайду 7

Чарівна драбинка. Гараж

Номер слайду 8

Перша літера свого ім’я. Цифра

Номер слайду 9

Хитромудрі візерунки. Смугаста серветка

Номер слайду 10

Різні фігури за картинками-схемами

Номер слайду 11

Парканчики високі і низькіДім в якому ми живем

Номер слайду 12

Башточка

Номер слайду 13

Кольорові палички, шикуйтесь. Парканчик для тварин

Номер слайду 14

Мандрівка потягом

Номер слайду 15

По кольорах

Номер слайду 16

Моделюємо геометричні фігури

Номер слайду 17

Позитивні відгуки. Палички Кюїзенера батьки дуже люблять використовувати в навчанні своїх дітей. Ось які позитивні сторони цього виробу вони виділяють:• необмежений термін придатності;• замінює собою багато інші ігри;• розвиває логіку, дрібну моторику, сприйняття і концентрацію уваги;• дозволяють активно розвивати пізнавальну активність дитини;• закладається поняття про склад слів для читаючих дітей;• легко навчити малюка рахувати, використовуючи зоровий, слуховий і сенсорний методи. Якщо вам імпонують такі переваги, рекомендуємо замислитися про придбання такого чудового посібника.

Номер слайду 18

Негативні відгуки. Звичайно, негативні відгуки також зустрічаються. Але їх набагато менше. Претензії пред'являються в основному наступні:• палички вигоряють на сонці, і їх колір спотворюється;• не завжди виготовляються з якісних матеріалів;• деяким доводиться додатково докуповувати навчальні зошити;• невідповідність ціни/якості.

Номер слайду 19

Висновок. Тисячі сімей успішно використовують у навчанні своїх дітей палички Кюїзенера. Опис методики їх використання допомагає таким батькам ефективно їх застосовувати. Граючи, дитина зможе без особливих зусиль і напруги засвоїти основні механізми рахунку. Такий простий метод дозволяє привнести істотне різноманітність навчання малюка. Як ви особисто можете ефективно використовувати палички Кюізенера? Дерзайте, результат не змусить вас довго чекати.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
30 вересня 2021
Переглядів
3566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку