Презентація "Пам'ять про минуле"

Про матеріал
Дана презентація знайомить учнів із партизанами-організаторами визвольного руху Миколаїва
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Пам'ять про минуле» (до Дня партизанської слави).22 вересня Україна вшановує всіх, хто боровся з ворогом у роки Великої Вітчизняної війни в тилу на окупованій території. Для цього встановлено День партизанської слави.

Номер слайду 2

Підпільно-партизанському руху на Миколаївщині присвячується…

Номер слайду 3

«Пам'ять про минуле»Лягін Віктор Олександрович

Номер слайду 4

"Пам'ять про минуле"День народження 31 грудня 1908радянський розвідник, капітан, Герой Радянського Союзу. БІОГРАФІЯ: Народився в сім'ї залізничника на станції Сільце, Госамской волості, Брянського повіту, Орловської губернії (нині однойменне місто в Брянській області), де проживав до 1923 року. Після закінчення в 1934 році Ленінградського політехнічного інституту та отримання спеціальності інженера-механіка працював інженером на Ленінградському верстатобудівному заводі. У 1938 році був направлений на роботу в Управління НКВС по Ленінградській області, а потім переведений до Москви для проходження служби в центральному апараті НКВС. Від липня 1939 року по червень 1941 року перебував у службовому відрядженні в США. Повернувшись до Москви, Лягін з групою співробітників розвідки прямує в місто Миколаїв, УРСР для організації

Номер слайду 5

"Пам'ять про минуле"Повернувшись до Москви, Лягін з групою співробітників розвідки прямує в місто Миколаїв, УРСР для організації розвідувально-диверсійної роботи проти німецьких окупантів, очолює там діяльність підпільної антифашистської групи «Миколаївський центр». Група Лягіна здійснила ряд великих диверсій, заподіяли німецьким окупантам великої шкоди в живій силі і техніці (знищила аеродром, нафтобазу, склади, обладнання заводів, морські судна), видобувала і передавала до Центру цінну розвідувальну інформацію про ворога. У березні 1943 року був схоплений при виконанні завдання. На допитах під тортурами не видав учасників групи. 17 липня 1943 Лягін був розстріляний. За зразкове виконання спеціальних завдань у тилу противника і проявлені при цьому відвагу і геройство Віктору Олександровичу Лягіну 5 листопада 1944 посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Номер слайду 6

"Пам'ять про минуле"10 березня 1942 р. чекіст-розвідник Олександр Сидорчук здійснив одну з найзначніших диверсій проти німецьких окупантів

Номер слайду 7

«Пам'ять про минуле»Історична довідка 32 місяці – з 1 серпня 1941 року по 31 березня 1944 року – йшла на території Миколаївщини Велика Вітчизняна війна. Лилася кров, нищилися матеріальні і культурні цінності, духовні надбання народу. На бій ішли мобілізовані й добровольці, чоловіки і жінки, робітники і селяни, комуністи і безпартійні, атеїсти і віруючі, люди різних поколінь, національностей, професій. На захист рідної землі стали всі, навіть діти „ворогів народу”, молодь, якій судилося дивом вижити в голодному 1933, в’язні сталінських таборів. У справу розгрому ненависного ворога внесли свій вклад і жителі Миколаївщини. Понад 79 тисяч жителів області загинули на фронтах війни. 106 наших земляків удостоєнні звання Героя Радянського Союзу, з них 36 – посмертно. В роки тимчасової окупації на території області діяло понад 100 підпільних організацій і груп та 2 партизанських загони, у яких брало участь більше 4 тисяч чоловік. Внаслідок недостатньої підготовки до ведення підпільної роботи деякі з людей, виділених для роботи в підпіллі, з різних причин евакуювались у східні райони чи вступили до Червоної Армії.

Номер слайду 8

«Пам'ять про минуле»З початком окупації підпільно-партизанські структури не змогли належним чином заявити про себе. Адже сформовані вони були з поспіхом, з недостатньо підготовлених, а то й зовсім випадкових людей, які не мали ані досвіду підпільної роботи, ані уявлення про нелегальну діяльність. Створення підпілля йшло з ризиком для тих, хто залишався. Підпільні і партизанські організації прийшлося створювати вже в умовах повної окупації області, в складній обстановці фашистського режиму. Враховуючи те, що Миколаїв в оборонно-промисловому, географічному і воєнно-стратегічному відношеннях мав неабияке значення, було прийнято рішення створити в місті розвідувально- диверсійну групу. У зв’язку з цим до Миколаєва було направлено групу молодих курсантів-розвідників школи Комісаріату Внутрішніх Справ. З повноваженнями керівника групи 14 липня 1941 року до Миколаєва прибув капітан Віктор Олександрович Лягін (діяв під псевдонімом Корнєв Віктор Олександрович)

Номер слайду 9

Пам'ятник радянському розвіднику Лягіну Віктору Олександровичу встановлено в сквері, що носить його ім’я, на перехресті вул. Лягіна та пр. Леніна. Автори - скульптори М. Ігнатьєв, Е. Максименко, архітектор - Г. Портних.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ПАМ'ЯТЬУ м. Миколаєві на честь Лягіна названа одна з центральних вулиць міста, а також Миколаївська обласна бібліотека для дітей. У г. Сельцо ім'я В. А. Лягіна носить колишня Вокзальна вулиця, на якій народився і жив майбутній Герой, а також ім'я В. А. Лягіна носить Сельцовського середня школа № 1. У Санкт-Петербурзі на будинку 7 по вулиці Пестеля, де жив Лягін, а також на будинку 15 в Червоногвардійському провулку, де він працював, встановлено меморіальні дошки.

pptx
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку